Inlägg

Inlägg som catchmeifucan har skrivit i forumet
Av catchmeifucan
Skrivet av Ozzed:

Haha! Fan vad nice... De hugger dem i ryggen alltså? Det tycker jag faktiskt är väldigt hedervärt då det sänder signaler till andra äckliga företag att man ska fan passa sig för att försöka muta alltså, för det kan bita en i arslet.

"tagande av muta" är ju i alla fall en brottsrubricering i Sverige, men det kanske ser annorlunda ut på EU nivå och när det gäller "från ett företag till ett annat".

Skrivet av mpat:

Tror inte att det handlar om mutor i lagens mening, men Apple hade mycket väl kunnat vara skyldiga till medhjälp av något. Min gissning är att avtalet gjorts upp av en mellanchef som fick en fin bonus för att ha fixat ett så bra pris, och sedan kom det fram i en internrevision att de gjort något de inte borde. Precis ett sådant fall finns som exempel i snart sagt varje etik-utbildning (tvingas klicka mig igenom en sån då och då).

Alternativt har någon myndighet hört ett rykte eller fått ett klagomål från en konkurrent, frågat Apple om hur det står till, och Apple har i det läget valt att berätta allt - ”Vi upptäckte det här nu, jag visste ingenting, jag lovar!”.

Skickades från m.sweclockers.com

Som du påpekar så rör det sig inte om ett mutbrott och är därmed inte en brottsutredning. Lite förvirrande men Qualcomm bötfälls inte för mutan, utan för missbruk av sin dominerande ställning på marknaden, med hjälp av mutor. Det är också därför som Apple i det här fallet inte bötfälls (Apple anses inte ha en dominerande ställning på marknaden för "LTE baseband chipsets" och kan därmed inte missbruka en sådan ställning). Sen ska det nämnas att det trots artikelns lite missvisande rubrik inte rör sig om ett dom beslutat av en domstol utan ett beslut fattat av EU-kommissionen. Hoppas det förtydligade lite

Av catchmeifucan

begphone.tictail.com, någon med erfarenhet?

Hittade denna. Känner inte till tictail men antar att det är en typisk webbtjänst där man kan sätta upp en onlinebutik. Hittar inget annat än en mailadress. I dagsläget känns det ju inte som en pålitlig sida, skulle inte handla från den utan mer information. Så frågan är, hur kan jag gå till väga för att få lite mer information? Kolla med tictail? Höra med Konsumentverket? Polisen? Några av er som känner till denna webbutik? Kom gärna med tips!

Av catchmeifucan

Tack MDFin! Hade inte varit kul att upptäcka det när man köpt allt. Ska kolla runt efter ett större chassi. En annan fråga. Jag har noll koll hur det funkar med flera skärmar, aldrig kört någon sådan setup. Med ovan build, blir det några problem att köpa till en skärm? Alltså tänkte mig en skärm för spel osv och en skärm där jag kan surfa/lyssna på musik etc samtidigt.

Av catchmeifucan

Jag tror 500w ska räcka faktiskt. Ang. minnen så kommer jag nog köpa till 8gb framåt jul.

Av catchmeifucan

Vad tror ni om denna build?

Dags för en ny dator! Vad har ni för åsikter rent spontant? Ser ni något dumt? Kan tänka mig +/- några hundringar eller så om det skulle hjälpa. Moderkortet har jag redan köpt med sweclockers rabatt Har inte lagt till fraktfritt heller men känner till det. Ska så klart spelas på, men även överklockas lite grann.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/3566061/2013-07-07

Av catchmeifucan
Skrivet av Aiwzor:

Har du strömsladden inkopplad när du flyttar på den eller något annat inkopplat (USB, HDMI etc)??

Säger som ovan, har aldrig hört talas om något liknande.

Det har jag inte tänkt på. Men oftast har jag mus och strömsladd inkopplad. Just nu testar jag att köra utan batteriet för att se om något ändras. Än så länge har inget hänt, men måste testa lite längre för att vara säker.

Av catchmeifucan

Laptop går i viloläge när den flyttas!

Hej allesammans!

Jag har en Asus ur K53S-serien och jag har den senaste tiden märkt av ett underligt problem. När datorn flyttas så går den i sömnläge. Ett typexempel: jag sitter med datorn i knät, och ska ställa ifrån datorn för att hämta något att dricka/gå på toa etc. Jag lyfter upp datorn, och skärmen slocknar omedelbart, tillsammans med ljudet. 30 sekunder senare är datorn försatt i viloläge. Jag har försökt lyfta datorn på olika sätt, men det hela verkar slumpmässigt. Detta sker ungefär hälften av gångerna som jag lyfter eller flyttar datorn. Datorn dör alltså inte helt, utan den går i viloläge. När den gått i viloläge klickar man på on-knappen och datorn går igång som efter vanligt sömnläge. Har någon en aning om vad detta kan handla om?

Mvh

Catchme

Av catchmeifucan
Skrivet av Rovanion:

Nu är det ju inte riktigt hela historien i det här fallet då vår Riksdag röstade genom ett förslag som sträckte sig bortom kraven från EU. Dessutom handlar det om ett diriktiv som inte är helt okontroversiellt. Om jag inte minns helt fel var/är det uppe för omprövning efter att man genomfört det i Tyskland och insett att det innebar en allt för stor invasion av medborgarnas privatliv.

Jaha ok det kände jag inte till. Det gör ju det hela intressantare! Att Sverige väljer att gå längre än ett direktiv som redan är uppe för omprövning för kränkning av medborgarnas integritet är ytterst olycksbådande!

Av catchmeifucan

Så vitt jag kan förstå är omröstningen i Riksdagen ett rent processuellt jippo. Sverige måste införliva de principer som fastställts i EU-direktivet inom en viss tidsfrist hur som helst. Alternativet till att införliva direktivet är sanktioner mot Sverige, som med tiden kan bli riktigt kännbara. Svenska Riksdagen har i slutändan lite att säga till om i ärendet.

Av catchmeifucan
Skrivet av Arginj:

Självfallet får man det. Minecraft är ett namn på ett spel, likaså är Samsung ett namn på ett företag. Jag kan tänka mig att Samsung skulle stämma skiten ur ett företag om det tog samma namn.

EDIT: Dock är varumärkesskydd något luddiga, i alla fall i Sverige. När man ansöker om copyright med mera i Sverige måste man ange alla de branscher man kommer verka inom, och dessutom de branscher man eventuellt kommer gå in på i ett senare skede.

För övrigt anser jag att Hasbro faktiskt gör rätt. Dessutom är likheten i namnet på produkten för uppenbar att det verkar ologiskt att ASUS inte tänkt på detta innan.

EDIT: Ändrade Samsung till ASUS i mitt sista stycke. Dock låter jag Samsung stå kvar i exemplet kring varumärken, då det bara är ett exempel. Det kunde lika gärna stått Volvo eller liknande där.

Vill bara klargöra lite. Man kan inte ta patent på namn, däremot skyddas namn av varumärkesskyddet. Vidare så ansöker man aldrig om copyright; upphovsrättsskydd uppstår per automatik och behöver aldrig ansökas om. Du blandar ihop varumärkesskydd/upphovsrätt med patentskydd. I fallet Transformer Prime, så handlar det om ett inarbetat varumärke.

Mvh Erik

Av catchmeifucan

prisklass 6000-7000kr. i5 480M eller 2410M?

Jag har kikat runt lite efter en ny laptop. Tänker mig en 15.6" med hyfsat grafikkort och processor. Är i5 2410M att föredra över 480M? Jag hade tänkt mig en dator med 4gb ram, i5 2410M och GT 540M. Just nu har jag siktat in mig på http://webshop.multitech.se/PartDetail.aspx?q=p:3931166. Finns det något vettigare i prisklassen? Jag har medvetet undvikit Acer, men hur är kvalitén på Acer laptops?

Mvh Erik

Av catchmeifucan
Skrivet av losdrivare:

Jag skulle vilja påstå att det är väldigt tveksamt om detta är lagligt. Det här borde ses som ett konkurrenshinder på EU-nivå eftersom det ger svenska återförsäljare konkurrensnackdelar gentemot andra företag utom Sverige men inom EU. T.ex. blir det billigare att köpa från PixMania eller SweBurn om svenska återförsäljare drabbas av de här avgifterna. Problemet är snarast att någon måste vilja ta tag i processen.

Copyswede's förslag bygger faktiskt på ett EU-direktiv som kort sammanfattat uttrycker att länder som tillåter privatkopiering, skall se till att en avgift tas ut för att kompensera för bortfallet i intäkter. Liknande avgifter förekommer i olika EU-länder och är utformade på olika sätt. Så om man inte vill ge sina pengar till Copyswede bör man kolla upp att det landet man väljer att beställa ifrån inte har ett liknande system.

Copyswede är en paraplyorganisation som ansvarar för intäkterna för 14 branschorganisationer, vilket delvis förklarar deras höga omsättning. Vidare är det upp till varje enskilt land att forma lagen så att de uppfyller direktivet.

Direktivet går att läsa i sin helhet på http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2001:167:0010:0019:EN:PDF dock är det paragraferna 2(b), 38 och 52 som är mest relevanta.

Av catchmeifucan

Hmm ja det där låter intressant, det kommer inte bli så tung belastning heller (om nu kemiskt metall inte är lika tålig). Både kemisk metall och gängtapp kan man få för en hyffsat billig budget?

Av catchmeifucan

Jag funderade på det, det kanske går med en låsmutter? Så att inte muttern "halkar ner" så att plattorna närmar sig varandra. Dessutom måste den nedre plattan så stabilt och plant, då blir det krångligt om man ska ha muttrar som sticker ut på undersidan.

Av catchmeifucan

Stämmer, ska sitta mellan två plattor med skruvar i ändarna för att fixera avståndet mellan dom. Men jag får väl fundera ut någon annan lösning helt enkelt. Tack för svaret!

Av catchmeifucan

Gängade rör

Hej!
För mitt chassibygge behöver jag få tag på minde metall-rör som är gängade på insidan, vet någon vart man kan få tag på detta? Störra byggvaruhus eller någon lokal rörmokare el. dylikt och hur mycket får man räkna med att lägga ut? Handlar om små rör på ca 5cm.

Mvh Erik

Av catchmeifucan

Mini-itx Intel D945GSEJT

Hej!
Jag är på jakt efter ett moderkort som har 12 VDC jack på baksidan så man slipper ett nätagg, och kan köra med en adapter, pga trångt utrymme i chassit men jag är inte säker på om jag förstått det hela rätt.

Jag funderar på Intel D945GSEJT och där står det
"Integrated DC-to-DC circuitry:

* 12 VDC jack on back panel for external power supply"

Kan jag då skaffa t.ex. 60W AC-DC adapter och koppla till moderkortet? Är det allt som krävs?

Mvh Erik

Av catchmeifucan

Haha, ja där gjorde han bort sig.

Av catchmeifucan

Dött batteri, eller?

Hej!
Nu verkar det som att mitt gamla batteri har gett upp. Dock försöker jag komma fram till om det är batteriet (troligast) eller om det är något problem med kontakten med datorn i sig.

Det som gör mig fundersam är att datorn inte laddar upp batteriet förbi 4%. Om batterier helt enkelt var gammalt borde väl den ändå laddas upp till 100%, men att batteritiden var kraftigt förkortad eller noll? Eller kan döda batterier bete sig även på detta sätt?

mvh Erik

Av catchmeifucan

Står FL90 på klisterlappen på undersidan. Men då vet jag! Tack!