Inlägg

Inlägg som lassekongo83 har skrivit i forumet
Av lassekongo83

ENDLESS Legend är gratis på Steam fram till den 23 maj.
https://store.steampowered.com/app/289130/ENDLESS_Legend/

Av lassekongo83

Din Linux kärna är för gammal för ett sånt nytt kort. 5.15 släpptes för flera år sen. I mint update manager så ska det finnas en meny där du kan välja att installera en nyare kernel. Kernel 6.5 (eller kanske även 6.8) borde väl finnas där antar jag. Gör en Timeshift backup innan du installerar en ny kernel så du kan återställa systemet om något går fel.

Av lassekongo83

Såg de första 3 avsnitten av sci-fi serien Constellation med bland annat Noomi Rapace, Jonathan Banks och James D'Arcy. Noomi spelar en svensk ESA-astronaut som hamlar i trubbel ombord på ISS efter ett experiment, sen börjar mystiska saker inträffa. Helt ok än så länge. Snygga scener i rymden. (Men jag sväljer det mesta i sci-fi genren.)

Av lassekongo83
Skrivet av Falcon:

Tack för svar. Så här säger "google"
" Ubuntu is better for users seeking the latest features and a more extensive software repository. Linux Mint is favored for its user-friendliness and ease of use, especially for those transitioning from Windows. "

Innebär det att det är svårare att hitta drivrutiner till Mint/Cinnamon?

Nej, Mint är en förgrening av Ubuntu och använder i stort sett samma förråd. Linux Mint använder en äldre Linux-kärna, vilket kan vara en nackdel om man har väldigt ny hårdvara. Den äldre kärnan kan sakna stöd för de senaste drivrutinerna och funktionerna som krävs för nyare hårdvara.

Nyligen släppte Linux Mint en version som heter Linux Mint Edge ISO. Denna version använder en Hardware Enablement kernel (HWE) som är samma som används i Ubuntu 22.04.*. En nyare kernel som kommer med senare drivrutiner för den mesta hårdvaran.

Man behöver sällan installera drivrutiner i Linux då det mesta finns inbakat i kerneln. Men om man har någon obskyr wifi-hårdvara (eller Nvidia) som kräver proprietära drivrutiner, så finns det en app i både Ubuntu och Mint där man enkelt kan installera drivrutiner genom att klicka i en checkbox. Det är dock värt att notera att Ubuntu LTS och Mint inte alltid har den senaste drivrutinen tillgänglig direkt. Det kan ta lite tid innan de senare drivrutinerna blir tillgängliga i förråden.

Av lassekongo83

Prestandaproblemen verkar faktiskt bero på Adblock och Adblock Plus och påverkar mer sidor än bara YouTube. Källa: https://nitter.net/gorhill/status/1746263759495077919#m

Jag rekommenderar inte att lägga till filter från diverse foruminlägg i era annonsblockerare om ni inte vet vad de gör. Till slut kommer ni att glömma att ni har lagt till dem, och då kan de orsaka det problem som ni från början tänkte att det skulle lösa, eller nåt helt annat problem. uBlock Origin har snabba uppdateringar på sina YouTube-lösningar, så för det mesta behöver ni faktiskt inte göra något alls. Se bara till att ni inte använder andra innehållsblockerare (som tex Adblock, Ghostery, Privacy Badger, Brave Shields) samtidigt som uBO.

Av lassekongo83

Ju fler tillägg desto större risk för problem. Firefox med uBlock Origin räcker för det mesta. uBO är ett ganska mångsidigt tillägg som kan göra mer än vad man tror. Förutom att blockera annonser och spårare så kan man fixa irritationer, blockera JavaScript, stajla om sidor, fixa Clean URLs, med mera. Om man är en användare som inte kan så mycket om webbsidor så rekommenderar jag att man kör med standardinställningarna i uBO.

Ghostery, Privacy Badger, Disconnect gör inget som inte uBlock Origin redan kan. Dessutom kan dessa tillägg skapa konflikter med uBO.

För bäst säkerhet så rekommenderar jag att man bara installerar tilläggen som Firefox själva rekommenderar, eftersom dessa har blivit granskade.

Av lassekongo83
Skrivet av robber:

Tack testat med en massa jag ser tv4 skickar utan framgång.

Testat en kombo av dessa men det mesta låser ned allt.

<Uppladdad bildlänk>

Då är det nog inte möjligt att blockera med dns/pi-hole längre. Krävs att man kan gå in och modifiera nätverksförfrågningar med hjälp av JavaScript vilket enbart webbläsartillägg kan göra.

Av lassekongo83
Skrivet av robber:

Nu har den listan slutat att blockera på Tv4 play.

Någon som känner till någon lista etc för att blockera reklam på TV4 play?

/r

Vad händer om du lägger till någon av dessa i din blocklista? (Prova en i taget. Fungerar inte den första, ta bort den och prova den andra.)

se-tv4.videoplaza.tv

dbf0a92kfjvxs.cloudfront.net

Annars får du använda webbläsare med uBlock Origin (och se till att det svenska filtret är aktivt under Filterlistor > Regioner, språk). Deras anti-adblock kan triggas om videoplaza är blockerat i en pi-hole eller annan blockerare.

Av lassekongo83

Nu använder jag ju ingen ansiktsbok eller insta, men är det inte dags för "Year of the fediverse" snart? Friendica som alternativ till Facebook till exempel. Peertube istället för Youtube. Lemmy istället för Reddit. Mastodon istället för X/twatter.

Eller är det fortfarande för krångligt för folk?

Av lassekongo83
Skrivet av Rymdkryddan:

Firefox + "anti-adblock-killer" funkar klockrent sen kan man köra "custom" filer från https://filterlists.com om man vill vara extra petig utan att göra listan själv.

Anti-adblock killer gör absolut ingenting. Senaste uppdateringen till den var för över 7 år sedan. Firefox + uBlock Origin med standardinställningar räcker långt. Inga andra blockerare tillsammans med den (Inkluderar även NoScript, Privacy Badger, Ghostery). Ju mer webbläsartillägg och filter som läggs till desto större chans att webbsidor går sönder alternativt försämrar blockeringen i uBO.

Av lassekongo83
Skrivet av Njure:

Jag hoppas att de kommer använda generativ AI för NPCs

Det skulle inte förvåna mig om de inkluderar ett prenumerations-alternativ av spelet för att få tillgång till AI i molnet. Moddarna till Skyrim kräver ju att man betalar för "tokens" för att få den bästa upplevelsen. Till exempel Herika-modden.

Av lassekongo83

Har du en korrupt Firefox-profil? Prova med att byta.

1. Skriv about:profiles i adressfältet och tryck enter.
2. Klicka på "Skapa en ny profil"
3. Klicka sen på "Starta profil i ny webbläsare" på den nya profilen.
4. Installera uBO i den nya profilen och se om det fungerar.

Av lassekongo83

Jag tror en del spel som vi tar för givet idag kommer att vara prenumerationsbaserade - tack vare AI. Det finns redan moddar till Skyrim och även fristående spel som introducerar konversationer med NPC. Detta kan dock kosta en slant tack vare tokens som krävs av ChatGPT, speech2text och vice versa. Så länge detta görs i molnet och inte lokalt så ser jag inte hur dom skulle kunna göra det gratis för alla.

Herika modden till Skyrim till exempel:

Det skulle inte förvåna mig om Bethesda och Microsoft smider planer på hur man kan tjäna extra stålar på TES6 eller framtida Starfield-uppdatering.

Av lassekongo83

Den säger att det finns 120 000 bultar i Ölandsbron. Men det stämmer ju inte. Vi vet ju alla att det är 7 428 954 stycken.

Av lassekongo83

Ubuntu LTS. Dock tagit bort allt som har med snap att göra, slängt in flatpak och bytt till gnome-session istället för Ubuntus modifierade UI och extensions.

Kör också Linux Mint på en bärbar som används som retrokonsol.

Av lassekongo83

Försöker få fram ett shell skript som kontrollerar om flera domäner omdirigerar till en ny domän

Ibland behöver jag ta reda på när en webbsida har bytt domännamn. Alla sidor har jag redan i en fil domains.txt som har output:

expressen.se aftonbladet.se wellness.se

osv...

Jag frågade AI om den kunde göra ett skript åt mig, men nåt fungerar inte riktigt som det ska. Den säger att alla sidor omdirigerar till annan domän, men det stämmer ju inte riktigt. Bara wellness i listan ovan har bytt domän. Här är skriptet:

#!/bin/sh filename="domains.txt" # Replace with the filename of your domain list while IFS= read -r domain; do url="http://$domain" # Prepend http:// to the domain # Remove http://, https://, and www prefixes from the domain domain=$(echo "$domain" | sed -e 's~^https\?://~~' -e 's~^www\.~~') response=$(curl -L -s -o /dev/null -w "%{url_effective}" "$url") if [ "$response" != "$url" ]; then echo "$domain is redirecting to another domain" else echo "$domain is not redirecting to another domain" fi done < "$filename"

Vad har AIn gjort för fel?

Av lassekongo83

Har inte den 5 års garanti?

Av lassekongo83

Nu har jag ingen sån här SSD, men på Linux så finns ju gnome-firmware.

Av lassekongo83

Välj en invidious instans lokaliserad i US eller CA om du vill ha engelska resultat.

Av lassekongo83

Det utspelar sig förmodligen i modern tid eller strax efter GTA V. I en video nämns en person som dog i femman tillsammans med en fras om att Finland inte är riktigt.

Hoppas spelet får gott om foliehatts-satir.