Inlägg

Inlägg som Henrico har skrivit i forumet
Av Henrico
Skrivet av GuessWho:

Om jag hade fått välja fritt så hade jag nog hellre tagit en "Cray-2" (Cray X-MP).

Jag minns ju denna vackra skapelse när jag pluggade på LiU på 90-talet.
https://sverigesradio.se/artikel/7145364

....fast den stod i A-huset då.

Av Henrico
Skrivet av KurtEgon:

Huset är värderat till 2-3 miljoner så inget dyrt. Buffertspar på ett par tre månadsutgifter.

Personligen skulle jag ta av isk så du ligger kvar med lite lägre belåningsgrad och slipper öka lånet. (och kanske spara mer till isk under närmsta tiden istället och bygga upp den igen när/om räntorna traskar nedåt.)

Men som sagt, det beror på hur man ser på det där med belåningsgrad... 😁

Av Henrico
Skrivet av KurtEgon:

Du ska göra en husrenovering för 150k. Lägger du den på huslånet (som blir ca 80% belånat) eller plockar du från ISK (totalt innehav 300k)?

Svårt att säga med så lite information. Beror ju på hur dyrt hus det har samt om du har annat buffertspar.

ISK ser jag mer långsiktigt , men jag har annat buffertspar som jag tar av för renoveringar, bil och annat där pengarna ligger i sådant som har lägre risk/avkastning än isk. (men min isk är också större än mitt bolån)

Av Henrico
Skrivet av SAFA:

Apropå Cray... var på studiebesök besök på LiTH för länge sen då de hade en terminal till en Cray-1. Hemlig som tusan, Cray-en var ju ägd av SAAB, terminalen satt i ett RÖS-skyddat rum och ville man köra på den kunde man få engångslösenord som gällde i typ 30 sekunder. Men det intressanta var att de följde med 4 servicetekniker från Cray som bodde i närheten och en var alltid tillgänglig ifall något skulle behöva fixas.

Det är ju lite av en Nörd-dröm att få ha en Cray-1 som soffa hemma, jag tror däremot det finns andra i hushållet som INTE skulle tycka det.

Av Henrico
Skrivet av GuessWho:

Nu handlade artikeln om AMD Epyc och inte de vanliga AM5 processorerna.

Med Intel Xeon kan du ha ännu mer minne.

Jo, men jag jämförde mer med Bill Gates historiska 640KB-citat.

Av Henrico
Skrivet av Bengt-Arne:

Den minsta storlek som jag haft i min hand är 20MB, dock inte till Amiga.

Dels den i min PS2 m30, samt dom lågpris system som byggdes på Partman, båda 3,5" fullhöjd.
https://dosdays.co.uk/topics/images/hard_card2.jpg
I PS2 m60'an stoppade jag en seagate 5,25" fullhöjd 40MB som med RLL kontroller kom upp i 62MB, enormt på den tiden.

Hade också en PS2 M30 286.. Tyckte man var en het maskin då.. M60 var ju ett monster med en ytterst märkligt 16-bitars mca-bus. 😁 Jag hade även en PS2 M95 senare med os2, det var tider det. 🤣

Det är ju lite obscent när man tänker tillbaka på när man hade 640 KB ram-minne att jobba med när AMDs cpuer nu har 640 MB L3 cache.. Helt sjukt....

Av Henrico
Skrivet av oqvist:

Här sover folk märker jag

Racet blev väl inte bättre för att det de flesta hoppades på hände men grattis vinnaren.

Bra kört av Seinz, men vilket sanslöst tråkigt lopp... Skulle sovit och tittat på sammandraget, det lär inte vara många minuter...

Rätt intressant att F2 och framförallt F3 varit bättre racing.. Vi får väl hoppas på mer svensk lycka på indycar ikväll även om det inte ser bra ut för Marcus efter hans krasch på kvalet.

Av Henrico

Dino fick ju helt klart upprättelse åtminstone. Snygg vinst..
https://www.formulanerds.com/news/australian-grand-prix-f3-fe...

Av Henrico
Skrivet av Felixark:

Jo 5 sekunder är ju galat mycket i F3 när alla ligger så sjukt nära varandra.

Detta är anledningen till straffet https://youtu.be/ridJhvLJrM8?si=Hlq541kzJlQ0abL6

Verkligen mycket.

Kanske lite tveksam kan man tycka eftersom han är rätt mycket före in i kurvan... Men gissningsvis hade han inte fått straff om han själv hållit hjulen innanför kerben... Nu drev han ju själv utanför.

Av Henrico
Skrivet av Felixark:

Dino fick dock straff på 5 sekunder så inga poäng i detta racet heller. Känns som allt går emot Dino just nu farten är där men massa saker som han inte har kontroll över ställer till det.

Fasen, det hade jag missat. Det var sjukt hårt straff kan jag tycka....

Av Henrico

Fantastiskt bra F3 Sprint idag däremot. Väldigt bra racing och imponerande skalle av Beganovic i sista kurvan. Läckert.

Av Henrico
Skrivet av jockebq:

Jag har märkt på senare tid att min 75" QN95B känns väldigt blek i färgerna, svart verkar också vara mer likt grått.
Har en LG CX, och när man tittar på den så är skillnaden extrem.
Förstår dock att det inte går att komma i närheten, men det känns som att någon uppdatering på Samsungen har gjort det värre än den var med originalfirmware.

Vad har ni för inställningar på er TV, och firmware?

Jag har inte sett någon förändring på min åt det sämre. Vilken firmware har du på din? Kom en på Samsungs site för några veckor sedan som jag INTE fått via OTA än. Är det så att du fått den och den är kass kanske man ska stänga av allt nät på TVn tillfälligt menar jag...

https://www.samsung.com/se/support/model/QE75QN95BATXXC/#down...
Version 1622.4_1622.5
3205.92 MB
04 mars. 2024

Av Henrico
Skrivet av alpha:

Då var det dags att fira att min Tesla Model Y LR fyller två år. Den har rullat drygt 4800 mil och förbrukningen är hyfsat låg med 162Wh/km.

162 låter fantastiskt bra måste jag säga, min förbrukning nollställdes vid sista mjukvaruppgraderingen men skulle gissa på att det ligger runt 230 på ID4 GTX:en vilket inte är jätteimponerande...

Av Henrico
Skrivet av NiV3Rt:

Det är så märkligt med Volkswagen för jag tyckte Passat GTE kändes fräsch och modern då jag hade den (bortsett från appen som var helt oduglig). Var så nöjd med den att jag valde Passat igen när det var dags att byta. Redan på den märktes det åt vilket håll de gick. Carplay var segt och buggigt. Ljudet var mycket sämre via Carplay än när man använde Bluetooth.

ID4 är ett fullkomligt haveri när det gäller ergonomi. Det går inte att göra nånting alls med armen vilandes på armstödet utan man behöver lyfta armen för att trycka på den sega touch-skärmen. Carplay tar evigheter på sig att koppla upp vilket är mycket irriterande när man är i ett samtal när man sätter sig i bilen. Jag var mer bekväm med att använda Teslan redan efter första helgen än jag var med ID4 som jag aldrig riktigt kom överrens med.

Kan bara hålla med, det känns halvbakat och i ärlighetens namn lite snålat på hårdvara utöver allt mjukvarutrassel....

Den kompletta idioten som valde att inte ha belysta knappar på volym på stereon och värmen för AC ska vi ju inte prata om. Det verkar tack-o-lov vara fixat på alla ID-bilar som levereras från nu...

Av Henrico
Skrivet av Jens-Ragnar:

Låter lite märkligt men jag antar att det är för att man inte ska "låna" för mycket pengar av staten under året? Känns ändå som att det borde kunna finnas en viss marginal även på plussidan. Alltså att man inte får tjäna mer än typ 5% över vad som är angivet i jämkningsunderlaget.

Jo, håller med helt och jag tror ju att exakt det är anledningen, Sverige har förändrats och jag tror inte den tilliten finns i samhället längre för att tillåta marginal och ha förlåtande system..

Samtidigt såklart rent slarv att personligen inte läsa jämkningsintyget bättre, för det står ju klart och tydligt på det att det är UPP till beloppet angivet på det nuförtiden, så det kommer man ju inte bort ifrån.

Av Henrico
Skrivet av sebbeharry:

Tack för info! Jag ska absolut hoppa in i en highland framöver och se hur det känns! Vet egentligen inte vad det är som gör att jag gillar polestars inredning egentligen, kanske för att jag alltid tyckt om volvo haha.

Jag är det helt motsatta, jag har alltid avskytt Volvo, traktorer med soffor. Smaken är som baken.

Skrivet av Aktsu:

Tycker verkligen inte i4 är sämre i baksätet än Model 3, iaf för de vuxna 194 cm och ned vi testat på, men det är nog ganska individuellt hur kroppen är formad. Det är lite lägre i tak men ingen som vi haft där bak har tyckt det var ett problem i någon av bilarna, däremot är benvinkeln sämre i Model 3 än i4an just för man sitter lägre.

Jaså, intressant, både jag och sonen, 192 cm, tyckte att just benvinkeln var problemet på i4:an och det var INTE det på samma sätt i M3 Highland. Vi upplevde det exakt som Autogefühls videorecension av i4 för att få en beskrivning av det, knän i hakan..

https://youtu.be/Hl1O7vik5Sk?t=571

Takhöjd var inget problem, i4 utan panoramatak ska väl sägas då också då panoramataket tar ett antal centimeter.

Av Henrico
Skrivet av Jens-Ragnar:

Har du lust att förklara detta igen för en som inte begriper? Menar du att beslutet om jämkning inte gäller av någon anledning? Kan man läsa om detta på skatteverket någonstans?

Beslutet om jämkning gäller bara så länge din bruttolön är UNDER det du angivit i jämkningen. Antar att det var en hel del fusk med detta tidigare så man började skriva ut det som förutsättning för att dra den ändrade skattesatsen....

Av Henrico
Skrivet av sebbeharry:

Har faktiskt stirrat lite åt i4-hållet. Ligger i princip inom budget för att leasa privat men...helt billig är den ju inte. Jag funderar även på polestar 4 men den ligger något över budget eller iaf precis på gränsen men vi får väl se framöver! Model 3 har varit lite på tapeten också men där föredrar jag inredningen i både polestar och bmw före tesla Vilket i-landsproblem haha.

Jag tyckte om i4 M50 som bil sett, nog den bil jag rekomenderar mest till de som vill ha el men har svårt med teknik och användning. Däremot var ju baksätet väldigt dåligt jämfört med tex Tesla M3 t.ex. Inte en chans att få in tonåringar av längre modell i baksätet, man sitter alldeles för högt och benutrymmet var katastrofalt. Antar att det är batterilayout som skapat det problemet, oacceptabelt på en så pass lång bil tyckte vi, så den har avskrivits från vår lista tyvärr.

Jag skulle däremot ta inredning i både Tesla och BMW över Polestar, men det kanske är mest för att jag ogillar Polestar överlag, känns som en bil som försöker vara premium för mycket och misslyckas - Tesla försöker mer vara en Iphone än en bil men har ryckt upp sig rejält med Highland, BMW känns som en BMW på el, varken mer eller mindre och det är väl inte dåligt..

Kan väl även säga att Model 3 överhuvudtaget inte var aktuellt förrän vi hade testat Highland, så har du bara provat gamla M3 så ta och prova den innan du bestämmer dig.

Av Henrico

Hur gammal är denna och har du kvitto?

Kan du tänka dig bud? Tror det var ganska länge sedan man fick 8000 kr för dessa tyvärr...

Av Henrico
Skrivet av General Nord:

Vänta nu lite, är det du som är Mr. Elbilsmagasinet? Gillar dina videos skarpt!

+100 på den, tycker den är kalasbra! Mänskliga reviews som tar upp hur det är att leva med bilarna!