Inlägg

Inlägg som Peter77 har skrivit i forumet
Av Peter77

Har du några preferenser vad gäller intel/amd?

Om du t.ex vill ha thunderbolt stöd tror jag bara det finns för intel än sålänge, läste det nånstans här i forumet.

Kan du tänka dig begagnat eller ska det vara nytt?

Av Peter77
Skrivet av infigo:

https://psref.lenovo.com/Product/ThinkPad/ThinkPad_E14_Gen_2_...
Intel versionen kör en sticka i single chanel. Så allt minne är på stickan.
Så den stickan bör fungera.
Amd versionen har 4 eller 8 gig fastlött och sen en plats för en sodimm sticka som i min dator har en 8gb sticka för totalt 16gb i dual Chanel.
Varför Lenovo valde single chanel på Intel modellen och dual på amd modellen är en bra fråga men så är det.

Ah, my bad, missade helt att det stod Intel i trådstarten *vill göra facepalm emoji* Både i texten och rubriken ser jag nu. Slarvigt. Aja.

Av Peter77
Skrivet av lasse-hifi:

Jag sätter nog ut den lågt men kanske inte för 1 krona. Den funkar hyffsat bra, min dotter kör Sims, Roblox och liknande på den utan problem. Men hon har har fått lite högre krav så nu blir det stationär dator med ett lite nyare grafikkort...

Ja nog tycker jag den är värd en liten slant. Även om gpun inte hänger med i de nya spelen så är det ju ändå en kapabel icke lvu cpu som sitter i och den borde funka bra som alltiallo som även borde palla cs source, csgo, everspace 1, kanske borderlands 2 i low-medium (här är jag lite osäker, var ett tag sedan jag spelade det)

Samt de flesta vanliga hemkontor applikationer borde den klara utan att vara irriterande trög.

Låt mig säga som såhär att hade du begärt 1500 och haft 2st och jag hade haft 3000 över, hade jag nog klippt dom och bytt ut ungarnas hp probook 430 g1 datorer

Av Peter77

Sålde en hp probook 650g2 (så lite nyare och utan defekter)
Där satt 16gb ram och 256gb nvme + 500gb hdd samt att den från början interna dvdromen följde med monterad i externt chassi.

Den gick för 1900 på tradera så det kan ju vara en fingervisning om vad en garanterat fungerande 1 gen nyare (i5 6200u satt i) i bästa konfiguration kan gå för.

Svaret ovan mig är bra.

Av Peter77
Skrivet av lasse-hifi:

Tack för era svar. Då ska jag inte begära mycket alls för den... Jag ser den på Tradera, 5900 i köp nu, fantasipris...

Sånt där ser man ofta främst på tradera faktiskt. Men som sagt om du håller ett öga på vad den slutar på om den blir såld, så har du ju en fingervisning iallafall.

Tradera är roligt ibland. "Jag köpte den för 15000 för 4 år sedan. Då borde jag kunna ta hmm 11-12000 för den nu". Nästan så jag ibland får lust att göra en komeditråd "galet prissatta laptops"

Ifall det inte gör dig nåt att du riskerar att den går för 500kr hade jag nog helt enkelt lagt ut den där för 1kr utrop och ser vad det landar på. Du har ju ändå 12gb minne i den så det kan man ju highlighta redan i rubriken. Kanske har du ngn 500gb sata hdd liggande du kan stoppa i för att locka med "extra backup disk insatt".

Av Peter77

Verkar ju isåfall vara 8gb fastlött och 8gb i sloten efter vad jag hittar här:

https://www.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/thinkpad-e-seri...

Så isåfall max 24gb om du kör en 16gb sticka eller 40gb om du tar en 32gb sticka?

Dock vet jag faktiskt inte hur det fungerar med dual channel vid olika storlek på minnena, här kanske någon annan som har erfarenhet av det kan svara?

Fungera ska det göra med minnet du länkade iallafall.

Du har kanske redan fått den nu?

Av Peter77

Skulle väl säga 2000kr men inte mer.

Här är en liknande, skulle tro att det är samma generation?
Håll lite koll på vad den slutar på kanske?

https://www.tradera.com/item/340823/461414337/asus-rog-gaming...-

Fantastiskt att man har tänkt sig att någon skulle vilja ta den för 5900 i köp nu dock.

Av Peter77
Skrivet av farbrorjoakim:

Tack så mkt Peter för ditt inlägg. Ska genast ta hem detta och lattja runt.

Lycka till
Hör av dig om det är något du behöver hjälp med.
Det finns en del guider främst med laptops i åtanke, många av dessa involverar dock att bromsa ner turbofrekvensen rätt rejält och låsa ner effekten väldigt lågt.

Drt gav en bra grund att stå på ang vad de olika inställnikgarna gör, men jag gillade inte tanken på att köra med grejorna på halvfart, det är liksom inte därför man köper en relativt vass maskin. Så jag experimenterade lite på egenhand och hittade bra sätt att bromsa ner värmen men ändå kunna köra på för fullt, eller ännu mer för fullt iom att innan undervolt och höjning av long powerboost, så maxade cpun nånstans runt 3.4 på alla kärnor, ist för 4.0.

Men det var mycket trial and error och en hel drös med blåskärmar

Av Peter77
Skrivet av Mangee75:

Efter lite samtal och till sist ett besök i affären , så gick Egiganten med på att ta denna kostnad! " Garanti "
Tack för svaren / Mange

Förstår inte ens att de protesterade från början faktiskt. Vad hade de för argument?

Skönt att det löste sig dock. Man blir ju lite ställd när man stöter på motstånd, med något som borde vara så enkelt.

Av Peter77

TS;

Har du några personliga preferenser när det kommer till AMD vs Intel? Så man vet lite bättre vad man ska utgå ifrån?
Tänker lite som någon annan var inne på också, att det verkar krabbigt att hålla på med eGPU, det känns som att man förlorar lite den där portabiliteten man vill ha?

Och att det kanske vore bättre att helt enkelt bara hitta starkast möjliga laptop? Tänker att säljer du ditt desktop grafikkort lär du väl få så mycket betalt för det med tanke på hur priserna ser ut, att du kanske inte behöver lägga jättemycket pengar emellan.

Bara en tanke.

Av Peter77

Har inte laptopen ifråga så kan inte säga något konkret på så sätt, däremot har jag en annan laptop fast med i7 9750H men med samma grafikkort. Och den är vass och klarar det mesta. Däremot vet jag ingenting om hur cpu:n i din tänkta laptop lirar ihop med den gpu:n. Jag kan faktiskt inte Ryzen så bra (läs inte alls) så jag vet inget hur de presterar eller står sig mot intel vid samma antal kärnor osv.

Det beror lite på vad du får ge för den. Som jämförelse kan jag nämna att jag gav 7k för min begagnad (ca 18 månader gammal) men då med i7 9750H och gtx 1660 ti mobile. Hade lite tur också efterrsom motsvarande hårdvara i andra datorer (acer nitro 5 osv) låg på 8k och uppåt beg.

Men som sagt, hänger väl på vad du får ge för den. Skulle tro att priset till stor del viktas på vad det sitter för GPU i och mindre på vad det sitter för CPU, tyvärr kanske man ska säga då folk i tråden verkar vara av åsikten att cpu:n är "sådär" och där säger jag varken emot eller håller med, jag vet helt enkelt inte.

Kanske inte var super-relevant svar men ville bara bidra lite.

Av Peter77
Skrivet av KingCobra:

De flesta märker skillnad mellan 60 och 120 hz, de flesta märker skillnad mellan 60 och 120 fps, speciellt i FPS spel. Annars var det rätt

Håller med till stor del, men skulle vilja omformulera det vidare på detta viset: Sitter man med 60Hz så tycker man det är helt okej. Och tänker att "man märker ändå ingen skillnad".

Har man däremot suttit med 120-144Hz ett tag och sedan får känna på 60Hz igen, ja det är skillnad!

Höll på att bli galen bara på muspekarens flimrande i Windows, när jag testade att gå ner på 60Hz from 144Hhz på spellaptopens skärm.

Så, tror att de flesta som säger att man märker ingen skillnad, har bara suttit med 60Hz och inget annat. Jag var en av dom som tänkte precis samma sak, tills jag provade något annat

Av Peter77
Skrivet av superapan:

@Peter77 Tack för feedback! Jag kollar in det! När man sätter t.ex "125 W-mode" i BIOS så gör den en hel del egna inställningar på boost-tid och annat som jag ska försöka sätta mig mer in i. Nu har jag satt den på 95 W och har mer rimliga temperaturer och liknande prestanda som ovan. Jag har även undervoltat den 50 mV, och den verkar stabil.

Du kan nog gå lägre än -50mV. Något jag lärt mig är att det verkar inte gå att undervolta cache lika mycket som core (i Throttlestop då) och vanligt verkar vara att man låter cache vara på max -125mV medans man ofta kan dra på med -250mV på core.

Men temperaturmässigt, iaf på min cpu, verkade cache offset (undervolt på cache) vara det som gjorde mest skillnad på temperaturen.

Men min rekommendation är helt enkelt bara att prova sig fram och göra både spelbenchmarks och cinebenchmarks, samt då även prova något spel om man har möjlighet för att se att prestandan inte förändrats på något sätt.

I mitt fall lyckades jag med en rätt kraftig undervolt som maxpresterade i cinebench, men upptäckte i Star Wars battlefront att fpsen hade minskat med 30-40fps, vilket jag absolut inte väntat mig.

Men man får testa sig fram, gå lite framåt och lite bakåt, och förvänta dig också en och annan blåskärm

Tror jag fick 10 blåskärmar samma kväll när jag satt och lekte runt, haha.

Av Peter77
Skrivet av BennyM:

Har fått erbjudande om att köpa ett 3090 men vad är ett rimligt pris just nu? Rtx 3090 vision 24gb oc?
Nytt i förp. Oöppnat.

Inga regler verkar gälla för tillfället så det blir mer en avvägning du får göra, vad är du beredd att offra för att få vad du vill ha?

Med att inga regler gäller menar jag ju hur prisskillnaden skenat med tanke på bristen.
Det blir svårt att svara på din fråga med tanke på hur läget ser ut tyvärr :/

Av Peter77
Skrivet av marcusOCZ:

Tycker du det? I såna fall är det ju bara att be dom ta bort tråden.

Jag menar att det bara är bra om man skriver om det. Framför allt om det hjälper.

Den du citerade skrev det som en fråga till den personen som menade på att "det här har vi gjort i flera år"

Med andra ord så tror jag att du och den du citerar är "on the same page"

Av Peter77
Skrivet av superapan:

Det verkar inte finnas några tester på nätet ännu på 11900 non-K, så här kommer ett enkelt sådant.

Jag köpte en 11900 non-K. Främst pga TDP på 65 W att husera i mitt m-ITX. Jag hade mina misstankar att den kommer throttla rätt hårt för att hålla sin TDP, och så verkar ju vara fallet, i alla fall flertrådat.

Om jag lyckas förstå BIOS kan jag se vad som händer om man låser upp effektbegränsningen.
Jag satte även maxeffekt på 125 W i BIOS. Då lyfte flertrådiga prestandan, men maxtemp steg till 100 degC...

CPU kyles med en Alpenföhn Black Ridge och tillhörande chassifläkt till Kolink Rocket V2. Lådan är stängd och fläktprofiler "silent i BIOS".

Jag kan ingenting om hur man bör testa hårdvara. Värden för övriga CPU:er är från Swelockers test. Jag plockade även vissa data nedan direkt ur CoreTemp direkt nedan, så det kanske inte är helt korrekt.

CoreTemp data (i slutet av test): 1T: 4988 MHz @ 1.3916 V, 41.4 W, 77 degC 16T: 3107 MHz @ 0.8962 V, 65.1 W, 65 degC 16T ("125 W-mode" i BIOS): 4588 MHz @ 1.245 V, 199 W, 100 degC

https://i.imgur.com/JX5nyyL.png

Du kanske inte kan testa hårdvara (säger du iaf) men du kan presentera data snyggt iaf

Om du experimenterar lite med throttlestop och undervoltar lite, kommer du få som en effekt att den når högre i frekvens innan den slår i tdp limit. Värt en koll. Jag har har haft väldigt lyckade resultat på i7 9750H som från början powerthrottlade och aldrig gick över 3.6ghz, till att efteråt kunna hålla fullt blås med 4 0ghz över alla kärnor. Det gick att höja long power boost också med vilket jag kunde flytta det taket lite uppåt.

Jag har en tråd här med lite screenshots och resultat du kan kika på. Kan varmt rekommendera

Av Peter77

Kan hålla med om att det är irriterande men finns väl inte så jättemycket man kan göra åt det.

Lagstadga blir svårt tror jag. Butikerna vill sälja och vem som köper ska egentligen inte vara ett bekymmer för dem. Något man skulle kunna göra ur ett rent moraliskt perspektiv kanske vore något i stil med "max 1 per kund" på såna varor som är hett eftertraktade. Något annat blir nog svårt praktiskt tror jag.

Tyvärr (samtidigt är det positivt på ett sätt) är folk driftiga och kreativa och hittar sätt att göra pengar där det går.

Har t.ex förekommit i många år med import från lågprisländer som t.ex Kina (innan postnord delvis satte stopp för det) i massor enbart för att sälja det dyrare inrikes.
En stor del av det flyger under radarn.

Personligen kan jag förstå att det är trist för den som behöver en pryl, det är slutsålt överallt, enda alternativet är att köpa det svindyrt i andra hand.

På andra sidan av perspektivet har vi kanske nån som har ett kasst jobb, dålig inkomst, har hittat ett sätt att dryga ut hushållskassan för familjen lite. Inte helt pk sätt att se det men ville bara slänga in ett annat perspektiv.

Av Peter77

Här kommer tråden.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1631808-undervoltning-...

Kika på den, där ligger en del screenshots. Läs också det avslutande inlägget där jag fick en del märkliga effekter med för hög undervolt så jag var tvungen att backa tillbaka lite.

Effekter jag inte väntat mig som:

Cpun gick sval, arbetade fullt över alla kärnorna, gav högsta möjliga poäng i Cinebench MEN min fps i starwars battlefront 1 sjönk från ca 130 ner till 90 ca.

Det var hög undervolt på core som ställde till det.

Något jag för övrigt märkte att det är undervolt på cachen som har störst effekt på temperaturen, iaf i mitt fall. Kunde nämligen ändra ganska hej vilt på core utan att det gav ngn effekt på temperaturen. Medans med ändringar på 5mV i cache direkt gav utslag.

Av Peter77
Skrivet av farbrorjoakim:

Hej, jag fick hem en 11400 och ett B560 MB. Det sägs att man kan höja power limiten till 140w eller liknande från 65w och få bättre prestanda. Ngn som har koll på vad jag behöver ändra i bios för att åstadkomma detta?

Ladda ner throttlestop, under FIVR control klickar du i "disable and lock turbo power boost limit"

Kika sedan under TPL fliken så kommer du se att du har ett värde på long power boost och ett på short power boost tror jag det heter, det är iaf det högre värdet av de två. Det kan du låta vara kvar då det brukar vara väl tilltaget. Men prova höj värdet för long power boost 10w eller så. Men håll koll så att värmen inte stiger mer än du kan hantera.

Detta kommer göra att den i samband med hårt arbete inte slår i effekttaket och börjar throttla lika fort och därmed kan den hålla högre frekvens över kärnorna.

Vettigt att undervolta litegrann i samband med detta också, det gör du på FIVR fliken. Det är bra att göra för att lite motverka effekten av att du släppt på tyglarna lite med vilken effekt den kan dra.

När du hittat en inställning du är nöjd med kan du schemalägga hela kalaset så att den autostartar och minimerar och stänger sig själv så att den bara syns som en process

Lekte rätt mycket med undervolt nyligen, kan länka tråden om du vill där jag lade lite screenshots?

Kan nämna att min i7 9750h innan detta inte klarade hålla full turbo på 4.0 över alla kärnor pga powerthrottling, men efter detta går den svalare och kan hålla full turbo över kärnorna.

Så kan vara vettigt att titta på.

Lägger in ett stort förbehåll här i att jag inte är inläst på cpun ifråga så har inte koll på om alla dessa settings går att påverka på din cpu. Men det är främst en del laptop cpus som brukar vara nerlåsta, så jag skulle tro att det är bara att tuta och köra.

Av Peter77

Försökte googla på detta men hittade ju tyvärr ingenting relevant som är som i TS scenario (hdmi ansluten till kringutrustning, laptop går ej ner i strömspar/viloläge när locket stängs).

Skribenten ovan är säkert på rätt spår, det låter rimligt iallafall. Så det är likadant i Windows alltså? Det hade jag inte koll på, annars tänkte jag ju direkt att det vore inte det första som funkar lite lustigt under linux (menar inte att klanka ner här nu men ibland krabbar de mest oväntade saker och det vill bara inte fungera)

Börjar fundera på om det finns någon inställning någonstans i stil med "allow this device to wake the computer from sleep" och att det liksom kickar in direkt, men jag spånar låååångt iväg nu.