Inlägg

Inlägg som Peter77 har skrivit i forumet
Av Peter77
Skrivet av Rouge of Darkness:

skulle säga att troligen alla gör det på ebay.

vanligt att de skriver ursprungsland typ nederländerna, UK, germany osv men i själva verket är det du betalar för bara att en person som ev sitter i ursprungslandet som googlar in på aliexpress och beställer det för direktleverans från kina i ditt namn och betalar kanske halva priset du ger för delen.

så med 99% säkerhet kommer du åka på postmord straffavgift på paketet för import från kina när de hamnar hos postmord 1-3 månader senare.

inte slagit fel för mig iaf senaste halvåret jag köpt något från ebay.

och hur genuina de än säger att dessa är är det till 90% säkert att det är en billig klon du får defenetivt ingen orginaldel har du tur håller den tills datorn är uttjänt för övrigt men mer troligt dör om 1-2 månader max..

Kan skriva under på detta.

Brukar försöka komma ifrån postnordavgiften iallafall genom att sortera på "Item location - Europe" så slipper man iallafall den.

Av Peter77
Skrivet av Obbiewan:

Efter att jag satt i laddaren tar det max 5 sekunder innan den slår av om jag spelar nåt spel. Tror inte att värmen hinner öka på så kort tid?

Jag tror inte det heller, det låter helt orimligt. Framförallt, om temperaturerna ökat så skulle den väl börjat throttla i första hand för att stabilisera temperaturerna.

Men det är väldigt mysko att den stänger av sig sådär. Om nu laddaren är defekt och inte orkar så borde ju ändå batteriet hålla den vid liv ändå. Väldigt skumt.

Av Peter77
Skrivet av perost:

Men specifikationerna säger ju ingenting om 1440p, så hur kan man dra en slutsats utifrån specifikationerna i det här fallet? 1440p@60Hz kräver mindre bandbredd än 4K@30Hz, så klara hubben faktiskt två skärmar i 4K@30Hz så är det rimligt att anta att den även klarar två skärmar i 1440p@60Hz. Att specen inte nämner 1440p är troligtvis för att det är en mycket mindre efterfrågad upplösning, och specifikationerna för såna här produkter utelämnar nästan alltid viktig information.

Det är möjligt, men anser att det är mer rimligt att dra en slutsats utifrån vad som står i specifikationerna, än vad som inte gör det.

Av Peter77
Skrivet av BananaFace:

Att utgå ifrån specifikationer och dra slutsats därav är väl betydligt mindre tolkning än att säga att andra dockor stödjer mer än vad specifikationerna säger? Man får väl ha som utgångspunkt att specifikationerna är det som gäller? Allt utöver det är ju rena spekulationer

Jag menar det.

Ser inte direkt något konstigt i att lägga fram de angivna specifikationerna och utgå från att det är det som gäller, det är ju att hålla sig till den faktan man har.

Istället börja "förklara exakt vad som gäller" där man börjar prata om hur det brukar och kan vara...
Och komma med anklagelser om att ljuga och hacka och gud vet allt.

Men men, inlägget är som sagt rapporterat iallafall. Vad som händer med det bryr jag mig inte om, men tycker inte att det är ett okej forumbeteende.

Och angående "vem som kommer att tro på att jag bara pastade in vad som står i specifikationerna" anser jag är ganska enkelt, om man bara faktiskt kollar specifikationerna, till vilka jag till och med länkat. Men det har uppenbart herr Alling inte gjort. Det är ganska tydligt från början vem som söker konflikt och är aggressiv.

Hoppas MOD ser inlägget som rapporterades och går in och rensar i tråden lite.

Av Peter77
Skrivet av Alling:

Jösses vad aggro man kan bli bara för att någon genuint försöker bidra till tråden.

Vem tror du kommer tro på att det i specifikationerna stod "Så vad jag kan se stöder den över 1080p på 2 skärmar via hdmi, men då bara i 30hz, Vid 60Hz stöder den bara fullhd 1080p." och att du bara kopierade och klistrade in det ordagrant?

Som om inte jag också försöker hjälpa TS. Känn dig fri att posta dina inskränkta, överförenklade slutsatser hur mycket du vill, men låt bli att använda dem för att gå till obefogad attack mot andra medlemmar.

Varför ljuger du? Oräkneliga dockor, adaptrar och liknande produkter har marknadsförts och marknadsförs dagligen utan att motsvarande uppgift framgår i specifikationerna. Exempelvis är det vanligt att det står att 4K @ 60 Hz stöds, men ingenting om 1440p @ 144 Hz, och att det sistnämnda likväl fungerar utmärkt.

Du tolkar visst; jag har till och med förklarat exakt hur, men du kanske struntade i att läsa det. Det enda som står klart och tydligt är att 2 × 1080p @ 60 Hz och 2 × 4K @ 30 Hz fungerar, men det står ingenting om vad som fungerar eller inte i 1440p. Det kan mycket väl vara så att 30 Hz är max där, men det går inte att säga utifrån den tillgängliga informationen. Det är du som talar i absoluta termer, inte jag.

Eftersom du verkar strunta i vad jag skriver – och, framförallt, eftersom tråden behöver det – provar jag att åkalla @Laxpudding som har betydligt mer erfarenhet och kunskap än jag på området.

Jag har fortfarande bara copy/pastat vad som står i specifikationerna och förklarat att det är det jag utgår ifrån. Löjligt att börja tillkalla hjälp för att få medhåll i tråden faktiskt. Då handlar det ju inte längre om att hjälpa trådstartaren, mer om att du vill ha rätt.

Ditt inlägg är nu rapporterat.

Jag tycker inte du bidrar direkt när det första du gör i tråden är att gå in och hacka på en annan medlems inlägg faktiskt, om jag ska vara ärlig.

Av Peter77
Skrivet av hubbe88:

Tjena gott folk.
Jag har en USB-hubb som enligt specifikation klarar av att driva 2st 4K-skärmar i 60Hz. Den är kopplad till min XPS 13 9380 (i5-8265U, 8GB, iGPU intel 620). Jag har två skärmar, en 1080p och en 1440p. Dessa är kopplade med HDMI-kablar (nya kablar, stöder 18 Gbps enligt spec) in i hubben. När jag bara har min 1440p-skärm kopplad till datorn genom hubben får jag full upplösning, men när båda skärmarna är kopplade begränsas upplösningen på båda skärmarna till 1080p. Hubben är kopplad in i en Thunderbolt 3 port på datorn. Jag borde ha gott om bandbredd, är det någon av er som vet vad som kan vara fel här? Jag misstänker att "grafikkortet" kan vara den begränsande faktorn. Tacksam för inspel.

Trevlig kväll!

Vilken hz kör du skärmarna i förresten? För i 60Hz verkar det ju vara 1080p som gäller. Men det går inte att ställa ner frekvensen till 30Hz på 1440p skärmen?

Edit: Kollade på mina skärmar nu. Nu är visserligen båda mina skärmar 1080p men under "display options" - > "advanced display settings" -> "Display adapter properties" -> "Monitor". Prova ändra till 30 hz där så borde det funka. Sen vill man kanske inte köra i 30Hz, faktiskt aldrig provat men borde vara jobbigt?

Argh, provade nu på min ena skärm som är lite äldre, går inte att köra med, flimrar enormt. Kikade på andra skärmen nu men där gick det bara att ställa ner till 50Hz. Men kolla om du kan sänka frekvensen.

Kolla "list all modes" Det är möjligt att det går att köra 1440p i t.ex 50Hz, fast det inte står i specsen för dockan / huben.

Av Peter77
Skrivet av Nucky:

Hade liknande bekymmer med min HP Thunderbolt Dock 120W G2 då jag försökte köra HP Z27 4K x 2 @ 60hz. Allt löste sig med att nyttja portarna på ett specifickt sätt för att få ut ovan. Framgick ingenstans i instruktionerna eller deras hemsida om hur man skulle koppla. Löste sig genom ett ärende till HP och en tekniker som kopplade upp likadana produkter i deras labb för att tala om för mig vilka portar som skulle nyttjas.

Kan det vara så att du anslöt någon via dp, någon via hdmi osv? Så inte alla via samma typ av port?

Det är en djungel det här med vad som stöds via de respektive portarna.

Hittade det här angående bandbreddskraven för den som är intresserad också, tror att det berörts lite i tråden redan men..

Citat:

The data bandwidth for a 1080p monitor at 60Hz is 3.20 gigabits per second.
The data bandwidth for a 1440p monitor at 60Hz is 5.63 gigabits per second.
The data bandwidth for a 4K SDR monitor at 60Hz is 12.54 gigabits per second.
The data bandwidth for a 4K HDR monitor at 60Hz is 15.68 gigabits per second.

Klippt härifrån:

https://community.intel.com/t5/Graphics/Can-Intel-HD-Graphics...

Tråden i sig behandlar vad Intel HD 620 har stöd för.

Sedan i många fall finns det mycket att läsa om angående hdmi och dp via usb-c (antar att det är det man får kolla på eftersom dockan ansluts via usb-c)

Men i många fall nämns det bara vad som gäller för en monitor, inte flera, så det är svårt att få ett samlat grepp om vad som gäller för 2 skärmar och uppåt.

Av Peter77
Skrivet av Alling:

Nja, du gjorde definitivt en tolkning av dem: "Så vad jag kan se stöder den över 1080p på 2 skärmar via hdmi, men då bara i 30hz, Vid 60Hz stöder den bara fullhd 1080p."

Det står inte att 1080p är max vid 60 Hz, utan att 30 Hz är max i 4K. Men det står inget om 1440p, så slutsatser därom måste vila antingen på antagandet att bandbredden avgör (⇒ 60 Hz borde funka) eller på det att hubben semi-artificiellt begränsar 1440p till 30 Hz (⇒ 60 Hz borde inte funka).

Någon kanske tycker att jag överkomplicerar saken, men den är komplicerad, och ovanstående kan vara av avgörande betydelse för att förstå såväl TS specifika problem som andra liknande märkligheter i framtiden. Om det är något jag lärt mig här på SweClockers är det att det inte finns någon gräns för hur vansinniga beteenden som kan förekomma så fort skärmar är inblandade.

Eh, jag pastade ju rakt upp och ner vad som står där?

2 x HDMI (4k @ 30Hz eller FullHD @ 60Hz) <-- Vad betyder fullHD?

Jag hjälper dig:

https://en.wikipedia.org/wiki/1080p

Som sagt, detta är rakt upp och ner från specsen. Tycker du det är att jag "tolkar" så får det stå för dig.
Jag utgår från vad som står i specifikationerna och inget annat, har du några vidare synpunkter på vad som står i specifikationerna så får du ju kriga vidare med tillverkaren.

Jag är inte intresserad av att tjafsa inbördes utan jag försöker hjälpa ts att hitta vad det är som begränsar. Och i specsen finns svaret. Punkt slut. 1080p är full hd.

Och eftersom inget mer nämns än 1080p så ska man ju inte börja spekulera vad som gäller för 1440p och uppåt, för det i min värld är att tolka, att copy/pasta exakt vad som står i specsen är INTE det. Hade man kunnat köra något mer än 1080p på 2 skärmar i 60Hz hade det ju stått i specifikationerna. Nu gör det inte det, så jag tycker det är ganska enkelt.

Det står klart och tydligt att 1080p x 2 skärmar vid 60Hz är det som gäller och det är det vi får utgå ifrån. Så det är inte jag som tolkar eller spekulerar här.

End of story. Jag kommer inte att bemöta några fler inlägg från dig i frågan.

Av Peter77
Skrivet av tJev:

Har liknande problem med min Dell Latitud 7300 och en Lenovo USB C docka. Kör jag ena skärmen i laptopens HDMI kan jag använda 3440x1440 och 2560x1440 på mina skärmar. Med båda i dockan blir det 2x1080p hur jag än vrider och vänder på det. Enligt lenovos tabeller ska den stödja 2x4k skärmar i en kombination av HDMI/HDMI eller HDMI/DP. Har också ett intel 620.

Många dockor verkar ha liknande begränsningar och det är inte alltid lätt att hitta. Ofta i produktbeskrivningarna nämns det tydligt t.ex att de klarar 4K upplösning på flera skärmar medans det kanske nämns lite mer i skymundan vilken uppdateringsfrekvens som gäller för att den ska klara mer än 1080p.

Här i detta fallet tyckte jag det var hyfsat tydligt under specifikationerna iallafall, men vet att t.ex folk har retat sig på liknande "issues" med Dell Displaylink D6000 där det tydligen var ganska svårt att hitta att den bara stödde t.ex 4K i 30Hz.

Detta verkar ju nästan vara något generellt som gäller för de flesta dockor. Nu är jag inte super inläst på alla men man får ju den uppfattningen.

Av Peter77
Skrivet av Alling:

2 × 4K @ 30 Hz är allt jag hittar.

Tveksam till den tolkningen, för så brukar det inte funka (men man vet aldrig med skärmar och videosignaler). Det borde istället vara så att om 4K @ 30 Hz funkar så funkar även alla andra signaler med samma eller lägre bandbredd. 1440p @ 60 Hz borde således funka, och det gör det ju också när TS bara kör med en skärm. Eftersom 2 × 4K @ 30 Hz påstås funka borde på samma sätt även 2 × 1440p @ 60 Hz funka, så det är förvånande att TS stöter på patrull.

Nej, någonting är konstigt här, för det ska™ funka. Provat att starta om datorn?

Det skulle inte förvåna mig jättemycket om hubben helt enkelt är sämst. I så fall kan den bästa lösningen vara att lämna tillbaka den och skaffa en Thunderbolt 3-variant istället.

Jag säger bara vad som står i specifikationerna

Av Peter77
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Tar du deras sida och väljer Engelska så står det supertydligt i beskrivningen "Can display 4k in 30hz." Men inte på Svenska så det verkar vara ganska dåligt av dem.
Står även The hub is optimized for two FullHD(1920*1080p) screens or two 4K(3840*2160p) screens. så att ha 1080p + 4K är inte optimalt. Och du måste troligtvis ha båda i 30hz för att få 4K skärmen att funka.

Ser att du har citerat mig här, det är inte jag som har problemet utan TS. Jag lyckades hitta detta under specifikationer på huben så nog tyckte jag det var någorlunda tydligt vilka krav som gäller för att den ska klara mer än 1080p med 2 skärmar. Dock kanske det inte står direkt i beskrivningen på den svenska sidan men jag gick rätt ner till specifikationer och hittade det där, så delade bara vad jag hittade.

Av Peter77

Hittade detta under specsen på huben:

2 x HDMI (4k @ 30Hz eller FullHD @ 60Hz)

Så vad jag kan se stöder den över 1080p på 2 skärmar via hdmi, men då bara i 30hz, Vid 60Hz stöder den bara fullhd 1080p.

Här hittade jag detta:

https://unisynk.se/sv/produkter/10-portars-dubbel-skarm-dockn...

Och du hade skärmarna inkopplade via HDMI, visst?

Så verkar ju vara där det begränsas.

Av Peter77

Hittade detta:

https://community.intel.com/t5/Graphics/Can-Intel-HD-Graphics...

Hinner inte gå in på djupet nu då min fikarast snart är slut, men kortfattat verkar IHD 620 stödja det iallafall. Så det är något annat som begränsar. Kollla specs för din dator och kolla närmare på dp via usb-c, vad du har för specs där.

Ville bara ge något slags svar här men det kan kanske leda i rätt riktning

Av Peter77

Tänker som någon annan också att det är nätdelen som inte pallar. Iom att du beskriver det som att den dör just vid spel.

Men som sagt - om du sätter i laddaren och bara idlar i windows eller något annat lätt, då fungerar det eller? Samt den laddar batteriet säger du, menar du då när laptopen är igång och idle eller avstängd?

Men låter garanterat som att nätdelen inte levererar iaf.
Den verkar dock inte underdimensionerad - 230w enligt specsen jag kunde hitta så det är ju om den är defekt isåfall.

Av Peter77

Skumt.

Kan det vara så att den vid omstart revertar till att använda den inbyggda skärmen som är urkopplad?

Jag bara spånar hejvilt här nu, men hur har du det i power options? Har du ställt in där att vid stängt lock -> gör ingenting. Annars, blir det någon skillnad om du provar det och sen provar en omstart?

Tycker det är lustigt bara men på jobblaptopen har jag det inställt så och den är ständigt ihopvikt med externt tgb tillkopplat osv, och skärmar genom hdmi och docka. Och den kommer snällt tillbaka till den externa skärmen vid varje start/omstart utan att något behöver göras.

Hade jag varit du hade jag dock kikat på att faktiskt byta panelen.

Här t.ex

https://www.ebay.com/itm/Display-HP-Omen-15-DC0017NP-LCD-15-6...

Beroende på hur händig och våglig du är såklart. Men servicemanualen brukar beskriva förfarandet grundligt.

Av Peter77
Skrivet av anon167664:

Äh kom igen nu :). Sista två jag haft, som varit under 7k har det funkat bra på "high"

Mvh

Vi kan inte trolla.

Av Peter77
Skrivet av anon167664:

Hej!
Söker laptop där de flesta spelen funkar någorlunda. Max 7000 kr. Några tips??

Mvh

En del spel är ruggigt krävande och bara för att dina 2 senaste lyckades med det mesta är det inte säkert att det är applicerbart på dagens marknad och spelutbud. För 7-8000 får du geforce 1650 kort vilket har väldigt lite att komma med jämfört med 2060 eller 1660.

Är det den prisklassen som prompt gäller så är det begagnat du får kolla på och då har du t.ex i7 9750h med gtx 1660 ti i lenovo legion y540 eller acer nitro 5 som är fullt kapabla och kraftfulla.

Är det nytt du vill ha så får du nog vara beredd att gå uppåt 10-13.

Av Peter77
Skrivet av Mega-Dark:

Hej är lite i tankarna på en ny dator. Valet nu står mellan 5pro, legion 7an och nya asus Zpeferus 15,6".

Jag undrar om man kan ändra i bios så man inte behöver trycka in fn för att höja och sänka volym, ljus allt och det där på Lenovos datorer? Har hellre fn för f1, f2, f3 osåvidare.

Jag har nämligen använt en dator man inte kunde det på, Och det retade gallfeber på mig varje gång jag behövde ändra volymen för det behövdes två händer (nådde inte med en hand) för att göra det.

På Lenovo Legion Y540 går det iallafall, men då stänger man av fn "kravet" på alla F-knappar.

Av Peter77

Laptop är inte dumt alls. Den du länkade till verkade vara ett bra val till en rimlig peng. Själv gillar jag lenovo gaminglaptops annars, tycker Asus envisas ofta med fastlödda ramkretsar vilket pajar uppgraderingsbarheten lite men annars är de fina design och kvalitetsmässigt.

Ja generellt kostar motsvarande prestanda mer i en laptop kontra stationär, och man är mer låst i att man så att säga får den skärm man får, samtidigt får man portabiliteten med en laptop vilket för mig är det som vägde tyngst.

Har inte haft stationär på 3 år nu och sista året innan jag avskaffade den så kom jag på mig själv att jag bara suttit därinne kanske 5-6 gånger, och varenda gång kände jag mig låst att sitta därinne rakt upp och ner.

Medans med en "stark laptop" (gaminginriktad) kan man halvligga lite skönt i soffan och slösurfa lite och blir man sugen på ett spel så drar man igång det bara. Man kan spela mycket mer spontant. Istället för att behöva sätta sig tillrätta i en datorstol. Jag värderar iallafall det högre.

Men det man får tänka på är att läsa reviews och gärna heltäckande sådana som t.ex notebookcheck och kolla extra noga också på skärmen och vilken färgrymd den har. Det är trist att ha lagt 10k+ och så är skärmen vattnig..

Fundera också på 15.6" vs 17.3" skärm. Det blir ju tyngre med en 17.3 skärm men fortfarande fullt portabelt och plats för bättre kylning. Spelupplevelsen tycker jag är bättre med en 17.3".

Det här var lite av mina tankar och reflektioner iaf

Av Peter77

Kolla om du hittar något i detta avsnittet från Asus för laptops:

https://www.asus.com/support/FAQ/1042843/