Inlägg

Inlägg som Wishie har skrivit i forumet
Av Wishie
Skrivet av Blomman90:

Men han ger inte tjänstepension till sig själv? Att sätta in en fast kostnad för tjänstepension varje månad kan ju inte vara så mycket overhead tycker man. Men skönt att du sen då kan lösa det själv med eget AB!

Nej, han gör faktiskt inte det. Han är inte typen som pensionssparar. Jag tror dock att han har det rätt bra ställt, så han behöver nog inte oroa sig för den biten. Ja, det kommer bli mycket att lära sig om AB när det väl blir dags för det. Det ska bli rätt kul känner jag, jag har noll erfarenhet av sånt sedan tidigare.

Av Wishie
Skrivet av Blomman90:

Oj, varför tillåts du inte löneväxla till tjänstepension istället? Det är ju betydligt mer förmånligt att få tjänstepension än att behöva pensionsspara privat med skattade medel...

Visst är det det. Jag är i princip hans enda anställda, så det blir en del overhead för honom att sätta upp det bara för min skull. Planen är att jag under hösten ska starta ett AB och sätta upp sånt där själv, och delvis jobba åt honom och delvis med egna projekt. Då kommer jag att sätta upp tjänstepension för mig själv.

Av Wishie
Skrivet av Wishie:

1,5 år senare:

32 år, 65 000 kr/mån brutto, jobbar kvar som utvecklare på samma startup (när slutar man vara en startup?). Det tog drygt 2,5 år innan första lönejusteringen kom efter att jag började, men då gick jag från 56 till 65k i månaden. Lite sent, men en bra ökning. Jag är nu den mest seniora inom mitt område på jobbet, så mitt förhandlingsläge är ganska bra.

Snart tre år senare:

34 år, 100 000kr/mån brutto och 6h arbetsdag. Fullstackutvecklare/CTO (iOS och backend i TypeScript/NodeJS samt Python). 16 års yrkeserfarenhet som utvecklare. För ett drygt halvår sen hade jag tur och blev rekryterad av en gammal kollega som kör eget och utvecklar appar. Han har en app som går riktigt bra som jag mer eller mindre tagit över åt honom, medan han fokuserar på annat. Min titel är officiellt CTO, men, ja, det är i princip bara jag som jobbar. Jag har dock inga förmåner alls, så jag pensionssparar en rejäl slant privat för att kompensera för utebliven tjänstepension. Därav låter 100k/mån lite bättre än vad det faktiskt är. Jag får ut drygt 60k i handen, och pensionssparar ca 9k/mån privat.

Av Wishie
Skrivet av Sidde:

Dodo var verkligen en unik bok. Tyckte också om den men men samtidigt saknade den kanske lite spänning under delar av boken som jag gärna hade sett. Men roligt tema med vetenskapligt nedbrytning av ”fantasy-teman”.

Ja, sista tredjedelen var inte lika bra som de första två tredjedelarna. Det kändes lite urspårat och förutsägbart. Boken borde bara ha slutat lite tidigare, kan jag tycka. Jag gillar generellt sci-fi som ligger hyfsat nära verkligheten, eller som åtminstone upplevs som det.

Av Wishie
Av Wishie
Skrivet av MP-Jan:

Varför man skulle välja en iD4 framför en MY, om man gillar båda, är lite svårt att begripa. Den ena har bara precis mognat till en hyfsad elbil och den andra är världens mest säljande bil och elbil. Man sticker ju inte direkt ut i en Tesla MY men det kan man knappast påstå att man gör i en iD4a heller.
Jättebra att du provkör fler bilar men jag gissar att det inte blir en fabriksny iD4a?

Jag vet inte heller varför man skulle välja en ID.4 framför en Tesla Model Y, jag har ju inte valt något. Jag tror dock att jag kommer att gilla Teslan mer, men det återstår att se.

Oavsett vad för bil vi väljer i slutändan så känns det bra att prova minst två bilar och därefter välja baserat på det, så att man åtminstone har någon referenspunkt att jämföra med.

Av Wishie

Vi har en hyfsat välutrustad Golfkombi från 2017 (parkeringssensorer, backkamera, CarPlay, drag, bensinvärmare) som vi är nöjda med. Vi köpte den för 170k sommaren 2020, och den verkar ha droppat till kanske 120-130k nu. Nåt sånt kanske kan vara intressant? Om ni är långa så kan den vara i minsta laget för er, dock.

Av Wishie

Jag var och provkörde en Tesla Model Y igår. Ja, vad ska man säga, det är ju ett rymdskepp jämfört med vår Golfkombi. Den kändes väldigt modern. Och den var mycket rymligare än vad man kan tro, speciellt i baksätet och bagaget. Väldigt bekväm att köra, nästan på gränsen till tråkig, man gör ju nästan ingenting. I Golfen har man ju ratt, tre pedaler, och växelspak. I Teslan var det bara ratt och gaspedal jag använde mig av.

Jag tänker att nästa bil jag ska provköra får bli ID.4, det känns som den närmaste konkurrenten för oss.

Av Wishie
Skrivet av sandos:

Det låter ju som att Id.7 kombi skulle vara perfekt? Blir dyrt dock iom att den inte finns begagnad, eller knappt ny tom. Den verkar få väldigt mycket bättre kritik än tidigare VAG-elbilar. Och jag gillar att grejer i bilen tom. känns bekant för mig som kör en äldre Passat

En annan större elbil som jag ett tag tyckte hade fått OK begpris var Audi E-tron, alltså inte Q4. Men nu har det hänt mycket med priser känns det som, så jag får nog revidera min idé där. 400-500k kanske inte är så attraktivt för en äldre E-tron. Sedan är den väl eg. inte så stor invändigt som man kan tro.

Om du har för mycket pengar och aldrig vill bekymmra dig för utrymme så... Kia EV9.

ID.7 kombi skulle nog passa oss väldigt bra, ja. Men då var det det där med priset och att jag är lite skeptisk till VWs elbilar. Men det kanske har hänt lite på den fronten sen de första ID-bilarna kom, jag får kanske revidera min syn på dem. E-tron har jag inte kollat så mycket på faktiskt, men den känns väl kanske inte jättemodern nu?

Skrivet av martinot:

Vill man kika på nya budget-elbilar och inte behöver enormt stora, så kan jag rekommendera Fiat 500e och Mini Cooper E/SE.

Är perfekta som vardagsbilar för upp till två personer, och till en relativt låg kostnad. Dessutom grymt charmiga och kul att köra!

För framtiden så skulle jag även spana in kommande Renault 5.

Håller med om att Mercedes EQA är en lite undervärderad elbil. Även om jag personligen kanske skulle föredragit en XC40 om priserna var ungefär lika (framför allt bättre infotainment), så är det helt klart en bil värd att kika på.

Som beg. bil, även om jag personligen ogillar den yttre designen, så kan ju även BMW i3 vara intressant. Även om 10 år gammal teknik, så är den fortfarande modern på många sätt än i dag. Till skillnad från Leaf och många andra, så har den vätskekylda/värmda batterier och även luftvärmepump.

Tack för tipsen! Jag tror tyvärr att alla bilar du nämner kommer att vara alldeles för små för oss, om vi siktar på att byta upp oss minst en storleksklass från en Golfkombi.

Skrivet av MacAllan:

VW tidigare versioner av sina modeller har där varit lite olika saker med, men mycket är rättat på senare årsmodeller och en del även via uppdateringar.
Har du någon fundering kring Audi Q4 så är det bara att fråga, jag har en sådan sen drygt 8 månader.

Ah okej, då kanske det är på tiden att jag reviderar min uppfattning om VWs elbilar. Vet du någonstans vars man kan läsa mer om det? Något uppdaterat test eller recension man kan läsa/titta på?

Av Wishie
Skrivet av MacAllan:

Finns ju hel del inom det segmentet, håller du dig VW koncernen har du ju ID4/5, Skoda Enyaq, Audi Q4.
Sen har du Kia EV6, Hyundai Ioniq 5, Nissan Ariya för att nämna några, utöver dessa finns det ju en uppsjö av Kinser också.

Tack för tipsen! En del av de där hade jag hyfsad koll på. Jag har personligen inte fått så bra intryck av VWs elbilar efter att ha läst recensioner, och jag gillar inte riktigt utseendet på dem heller. Att Audi hade en Q4 e-tron hade jag faktiskt lyckats missa. Ska kolla in den och Nissan Ariya lite närmare (den hade jag inte heller koll på).

Skrivet av sinclairhacker:

Nu kommer ett tips ifrån mig, som bara kört Leaf i 4-5 månader, och just nu försöker få budget o skaffa beg elbil o gå ihop.

Men förutom allla tips du kommer få om Tesla, VW osv så skulle jag tipsa att kolla in Mercedes EQA. Ligger ungefär på samma prisnnivå som Kia/Hyundai, men jag blev förvånad över hur mycket bil det är, och klart störrre än man tror.

Samt jag skulle kolla på Toyota nu när de sänkt priserna och reviderat första beyondzeroelbilen, de har ju ofta kvalite och garantier.

Men nej har inte erfarenhet av o provköra många nya bilar, så ta min kommentar mest som ett inlägg o kolla iite utanför de vanliga tipsen

(Have även tänkt nämna Renault Meganemodellen, men förutom inlägg här, även hört om problem med räckvidd vintertid)

Tack för tipset om Mercedes! Jag har lite räknat bort det bilmärket för mig själv iom att jag inte gillar utseendet på deras elbilar (de ser lite ut som tvålar) eller deras infotainment (ser ut som Windows Vista). Men en provkörning kan man ju alltid ta sig tid att göra, jag blir gärna motbevisad.

Mitt största huvudbry är storleken och formen på bagageutrymmet på vår nästa bil. Vi har hund och ett barn (med ett andra barn på G). Vår golfkombi har funkat okej så länge vi inte är fler än 2 vuxna, hund och barn. Men ska man få plats med två bilbarnstolar, en hundbur (alternativt ett eget säte för hunden), och två vuxna, då känns det som att det kommer behövas en hyfsat stor bil.

Av Wishie
Skrivet av Toody:

model Y är nog det mest prisvärda just nu. Finns lagerbilar som säljs med 2% ränta vilket ger en ganska svårslagen månadskostnad sett till vad man får.

Hm, ja, de ser ju onekligen prisvärda ut med den låga räntan. Min fördom gentemot Tesla Model 3/Y är att man ev kommer att bli vansinning på att det inte finns riktiga parkerings- och regnsensorer, men jag blir gärna motbevisad här.

Jag undrar dock om Model Y kommer att vara tillräckligt stor för oss. Får kanske boka en provkörning.

Edit: Provkörning bokad på en Tesla Model Y imorgon!

Av Wishie

Vi flyttar till hus med solceller och laddbox i sommar, och funderar därför på att byta till en elbil. Idag har vi en Golfkombi från 2017 som vi är nöjda med, men som tyvärr är i minsta laget för oss. Om vi skulle sälja Golfen så får vi loss kanske 100-120k, skulle jag tippa på.

Vad finns det för bra elbilar i storlekklass Golfkombi eller större? Tips mottages tacksamt!

Av Wishie

Tack för svar!

Jag glömde nämna i första inlägget att något avgångsvederlag inte kommer att bli aktuellt, utan det är vanlig uppsägningstid och inget extra som gäller.

Jag är hyfsat säker (men inte helt säker, såklart) på att man inte kommer att be mig jobba under uppsägningstiden om jag får sparken. Jag jobbar som systemutvecklare, och min misstanke är att man inte tycker att det är värt det att nån som varit borta i >9 månader kommer in och bara jobbar 3 månader. Jag kommer troligtvis vara mer av en belastning då än en tillgång.

Och absolut, jag vill gärna göra det som är både moraliskt och etiskt rätt här utan att lura eller snuva någon. Och en del av det kan ju vara att berätta för min chef redan nu att jag har hittat ett annat jobb. Då ger jag ju potentiellt chansen att få jobba kvar till någon annan som annars hade fått sparken (dvs om jag hade fått jobba kvar).

Av Wishie

Byta jobb under pågående föräldraledighet och varsel

Hej!

Jag är i en jobbsituation där följande förutsättningar råder:

  • Jag har fast anställning på ett större företag

  • Jag är just nu föräldraledig, med planerad föräldraledighet fram till januari

  • Mitt företag har varslat ett antal anställda, och den 30e augusti (OBS! detta datum är viktigt) får jag veta om jag får sparken eller inte

Samtidigt som detta händer, så har jag fått ett jobberbjudande som är för bra för att vara sant. Jag kommer alltså att tacka ja till det här jobbet, och om jag inte får sparken kommer jag alltså att behöva säga upp mig.

Men det intressanta här är att det bästa som kan hända mig nu är att jag FÅR sparken. För om jag får sparken, då börjar min uppsägningstid inte räkna förrän min föräldraledighet är slut någon gång i januari. Sen får jag fullt betalt under uppsägningstiden, och kan troligen börja på mitt nya jobb samtidigt (jag tror inte att de kommer vilja att jag kommer in och jobbar då).

Nu till min frågeställning. Borde jag innan den 30 augusti berätta för min chef att jag ämnar att säga upp mig, och ber jag då också om att få sparken? Kan man göra så? Och kommer min chef att lyssna på mig?

Om jag inte får sparken den 30e augusti så vill jag ju inte säga upp mig förrän jag har lika lång tid kvar av uppsägningstiden som av föräldraledigheten. Det blir ju lite konstigt om jag säger allt detta till min chef, men väntar ett par månader med att faktiskt säga upp mig.

Missar jag nåt här? Tänker jag rätt? Hur hade ni gjort?

MVH
Wishie

Av Wishie
Skrivet av eFoppa:

Flytväst till hunden och sandaler till mig.

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Åh, en fralla. Vad heter han/hon? Vad tycker han/hon om att bada? (Jag har också en fralla, en Siri på tre år. )

Av Wishie

Uppskattar intresset här. Den gick ganska fort.

Av Wishie

Annonsen är avslutad

Av Wishie

Annonsen är avslutad

Av Wishie
Skrivet av pampero:

Skulle det bli ånger från föregående så ställer jag mig i kö

Topp! Du är nummer tre

Av Wishie
Skrivet av DaydreamerVlad:

kan hämta

Jag skickar ett PM till dig.