Inlägg

Inlägg som Kicken har skrivit i forumet
Av Kicken

Har dessa på listan, distans mälardalen:
Trendspaning i teori och praktik
https://www.mdh.se/utbildning/kurser/kursplaner-1.35552?kursp...

Framtid och scenariodesign
https://www.mdh.se/utbildning/kurser?kod=INO236&l=sv_SE

Av Kicken

Har anmält mig till en introduktionskurs, distans i databaser vid Dalarna Högskola - 7.5hp.
Är redan civilare (har 380hp) och arbetar - men tror det finns ett behov på jobbet att kunna hantera databaser elementärt - så tänkt vara proaktiv då jag vill arbeta analys-baserat så mycket som möjligt.

Av Kicken
Skrivet av AkUs:

Du behöver juh knappast ta ett banklån för att införskaffa en godkänd router.... att leasa något piss ifrån en ISP finns inte på kartan.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3416007

Statusuppdatering
Sådär, nu är jag inne på internet via min compal comhem-modem/router via C-SAM. Deras kox-modem (C-SAM) hade ingen inbyggd router och då comhem:s hade det, så känns det skönt med en enhet istället för två - framförallt att slippa leasing av router för 60:-/mån (Y)

Av Kicken
Skrivet av AkUs:

"Telia delar även kommunens mål med öppna, neutrala nät där kunden får tillgång till ett brett utbud av tjänsteleverantörer"

Jodå, telejacket är så sjukt 2000-tal.

Verkligen! Nåväl ska prova när jag beställer, för lånemodem för coax. det får man från C-SAM men självklart har dom sett till att det bara är ett modem, ska du ha router så åker du på leasing med tillhörande sockrat belopp.

Så vore gött om Compal routern fixade biffen för den har ändå inbyggd trådlös router och funkar OK.
(äger bara ett gammal 802.11g-router)

Av Kicken
Skrivet av AkUs:

Aldrig hört talas om C-SAM. Men att comhems box skulle lira med något annat än de själva. Det tvivlar jag starkt på.

Dom kör lokalt i Södertälje men är uppköpta av Telia - men Telia ser väl ingen anledning att släppa på sina egna tjänster när man åtnjuter monopolsituation på coax-nät (i mitt fall).

Hmm okej.. Får se, blir ju att teckna deras skit abonnemang - man får troligtvis ett modem (men bara ett lånemodem som ej har router), comhem boxen har ju både och så ska testa och koppla in den. Det finns inga 3e parts flashning för Compal-modem/routrar annars?

Bjussar för övrigt på mitt meddelande till Telia om den tråkiga situationen, tyckte dem iaf hade kunnat bjuda tillbaka med lite humor:

"Hejsan!

Läst att Telia förvärvat C-SAM i Södertälje. Goda nyheter hoppas jag för oss som sitter på sköna inlåsningseffekter av att vi bara har ett distributionsnät av välja mellan och en leverantör nämligen C-SAM - fiber via koaxial i mitt hus innebär det (finns ej fiber med mediaomvandlare, ej heller stadsnät). Jag är inte C-SAM kund mer än vad jag tvingas till i dagsläget av hyresvärden ¿ ett basutbud av Kabel-TV för hutlösa 179:-/mån. Internet 100/10 vill CSM därtill ha partypriset 395:-/mån för ¿ känns som hämtat från millennieskiftet?!

Om förvärvet går att läsa: ¿Telia delar även kommunens mål med öppna, neutrala nät där kunden får tillgång till ett brett utbud av tjänsteleverantörer¿. När kan jag som kund förvänta mig att kunna välja fler alternativ i min bostad [...] via befintligt distributionsnät? I dagsläget har jag ComHem i Örebro (koax-anslutning) ¿ men det gick inte att flytta mitt abonnemang till adressen i Södertälje då dem inte har tillgång till det nätet ¿ kommer det ske en förändring här i framtiden? Går det redan idag att få ett bättre erbjudande direkt från Telia då ni nu äger nätet? Har varit mobiltelefonikund hos er sen runt 2000.

Tar tacksamt emot er syn på nuvarande situation samt era planer framåt närmsta månaderna!

Vänliga hälsningar,
"

"Hej!

Vad bra att du hör av dig, [...]! I dagsläget finns ingen information huruvida Telia kommer ansluta sig till fibernätet. Det styrs via det avtal som finns på adressen, så det är det som styr vilka/vem som får leverera på adressen. Ibland är det flera operatörer, ibland endast en. På adressen i Södertälje erbjuder vi fasta abonnemang via telejacket.

Jag hoppas att detta besvarade ditt ärende och önskar dig en fortsatt trevlig dag!

Med vänlig hälsning

Sarah Ahlman
Telia Kundservice
"

Av Kicken

C-SAM hus (Södertälje) modem-utrs fråga för koaxial-uttag (3hål)?

Hallå!

Tyvärr har vi bara ett C-SAM hus dit jag ska flytta i Södertälje - vilket innebär inlåsningseffekt å saftiga priser, eller vad sägs om 395:- för 100/10?
C-SAM bredband C-SAM hus

Jag har haft ComHem i Örebro via deras tre hål i väggen och äger nu ett stycke COMPAL CH7486E Spec.

Frågan är då, kan jag använda detta modem i Södertälje, då båda nyttjar koaxial-kontakt? Eller är man torsk på att köpa ett nytt modem från C-SAM?

Mvh,

Av Kicken
Skrivet av johan184:

Självklart. Det beror ju lite på vad han får för ansvar också. Men en nyutbildad är alltid en nyutbildad. Som chef får du en som hellre har ett jobb än den högsta lönen, som anställd kanske du får en chef som vill ha dig kvar. Han har säkert även ett tag som han var tvungen att hålla om det är ett stort företag.

Det jag menar att dina möjligheter att förhandla är begränsat när du är nyutbildad och utan erfarenhet. Visst är det en fin utbildning men du är inte ensam om att ha den. sen om du gör ett bra jobb så kan du få den lön du faktiskt är värd.

Vad är det du säger här? Att chefen utnyttjar löneläget på att ta in en ny? Och att han själv har ett principiellt tak att förhålla sig till gällande nyanställda?

Jag tycker det verkar så olika bara, det värsta var nog en kille som jobbade på Carlsberg som gick in på futtiga 24k som leveransplanerare. Han argumenterade för 26k efter ett tag (de hade kommit överens om att se om den vid senare tillfälle), men motargumentet var: "om du får det så går du ju ikapp de som jobbat flera år". Alltså vafan?! Det har väl inget med saken och göra?! Gör man samma sak och levererar samme 'värde' för företaget så är det ju samma ersättning som skall utgå, om inte viss annan erfarenhet berättigar en diff.

Alltså är min slutsats att det verkar vara mycket upp till anställande chef även om den har vissa riktlinjer och i mitt fall tycker jag det är som upplagt att skjuta sig själv i foten om inte lönetaket från ovan (HR/ledning) är satt i sten..

@lekman: Ingen fara - ingen tagen. Enl ovan så fanns det andra 'värden' i den här situationen. Men som sagt när nyhetsvärderna av det andra som fick styra avtar så kommer nöjdheten med anställningen och dess villkor få en större vikt och därmed bli mer avgörande till hurvida man vill stanna eller ej.
Till din fråga..
Har du social kompetens, kan föra dig på engelska, har pulat i Excel och är lite 'bright' i övrigt fixar du det med gymnasiekompetens. Men visst hjälper det och kunna lite om inköp, materialplanering, supply chain etc. så 2-3 låter som rimligt.
Nu ser väl arbetsgivaren det mer som en startposition och inget man blir inlåst på med en civ.ing-bakgrund men ändå.. Har man bara 2 år så är det nog kanske mer där man hamnar en längre tid framöver ev.

Av Kicken
Skrivet av Rattnalle:

Fast för en civilingenjör är det lite under vad ingångslönen är på många andra ställen.

Sen håller jag med om att det är vid första löneförhandlingen som det verkligen spelar roll. Den lär ju säga en del om fortsatt möjlig löneökning hos samma arbetsgivare. Så länge inte lönen efter ett par år blir lidande av den längre ingångslönen kan det ju vara skit samma.

Skickades från m.sweclockers.com

Är det så? Eg. borde det inte vara låst vid en procentuell utveckling från vad man går in på - helt värdelöst!
Det borde ju vid varje tillfälle helt omprövas utifrån prestation/ansvar, men tyvärr tror jag det är lätt att få ett motargument om att man ev. fått den högsta procentuella ökningen i år och då är man ju körd om man gick in på en lägre nivå. Precis som ni är inne på.. men det blir ju fel för att ja jag drar en del resurser i början som ny (bör ha en lägre lön av bara den anledningen - upplärningskostnaden). Men så fort man är 'inne' borde det växla upp till full lön. Så eg. borde man gå in på 32k kanske, men 80% av de första 3mån och sen 90% följande 3 och sen fulla 32k.

Hursom så hade jag stannat på mitt förra jobb hade jag nog utan problem snackat till mig 30k, ev. mer. Nu bytte jag varken jobb för arbetet eller för lönen utan det fanns andra aspekter, så därav jag ej är nöjd med villkoren men det var inte det som styrde i det här fallet.

Av Kicken

Operativ inköpare - ej materialplanering.
Erfarenhet - mindre än 1 år.

Fast lön
28,8k - Ok, men inte bra imo
Eventuellt rörlig lön
Ingen
Arbetstider
Kontorstider (m flex)
Förmåner
Berättigad till OB- samt reseersättning
Ev. RR-bonus - tilldelning i aktieinnehav
Utbildning
Civilingenjör Maskinteknik
Studieskulder
Runt 290k (i dagsläget)

Finns det någon chef här som kan förklara hur ni resonerar i lönesättning?
Min ambition vid löneförhandling var 32k, nu accepterade jag ovan bud - men jag var inte imponerad (stor diff.).
Ser chefen detta som en vinst på sin budget (att han stod emot en stor diff. mot min begärda)? Borde han inte inse att mina incitament för att stanna kvar inte är så höga (då jag inte är jättenöjd direkt) och då får han bekosta en ny upplärningsperiod - vilket bör vara betydligt kostsammare än ngr tusenlappar extra för mig i månaden?!

Allt detta givet att mitt löneanspråk var högst rimligt med tanke på min profil och person - vilket vi utgår ifrån såklart!

Av Kicken
Skrivet av anon214822:

Jag brukar köra med ett par in-ear-hörlurar, vilka som helst, och sedan vanligt hörselskydd utanpå det. Peltor har sådana som du kan köpa på byggvaruhus, brukar köra med värstingmodellen för svårt bullerutsatta miljöer som flygplatser och tung industri.

Hör inte ett j-vla dugg från omgivningen. Helt borta från allt. När det dags för lunch får folk banka på mig.

Upptäckte en gång att jag var helt ensam i landskapet. Brandlarmet hade gått. Ingen hade tänkt på att banka på mig.

Vet inte om Peltor-hörselskyd är en så bra idé då jag är ny i ett landskap så kanske skulle uppfattas aningens arrogant, dessutom är det inköp så finns nog lite dress-code regler å förhålla sig till.. Fler förslag?

Bra idé dock!

Av Kicken

Hörlurar landskap

Hej,

Har börjat nytt jobb där jag numera sitter i ett landskap
Behöver ett par vettiga lurar som främst stänger ute omgivande ljud (endera genom bra sleeves/isolering eller aktiv brusreducering) samt håller bra ljud.

Eg. tror jag att ett par som har någorlunda bra blockering/isolering och som inte läcker så mycket ljud vore bra för mig då jag brukar spela högt. Hur är eg. utanpåliggande - fixar de att blockera lika bra som sleeves elr kan de tom vara bättre?

Jag har haft:

  • d-JAYS

  • a-JAYS

Båda tycker jag haft bra ljud och okej isolering. Enda nackdelen tycker jag med JAYS är att de börjar glappa relativt fort vid anslutningen till ljudkällan. Så ägt 2-3st av respektive ovan modell.

Budget ja helst runt max 1k, min ljudkälla är bara PC samt iPhone 5S.

EDIT: Kan bara säga att jag använder iPhones original head-set nu och det släpper igenom brutalt med omgivningsljud - så jag vill ha så tyst som möjligt i de nya!

Tack på förhand!

Av Kicken

Svenskadelen var bra mycket svårare än jag trott, är den alltid sådär svår?
Skrev 64/80 på ord-delen och 60/80 på matten.
Det var ju också typiskt att del 1 for, den gick betydligt bättre än del 2 för mig som gick kasst..

Engelskan tyckte jag var lätt
Svenskan svår, speciellt läs
Matten - OK (grafer/diagram - lätt), men borde kollat igenom lite frågor innan så hade det gått bättre

Av Kicken
Skrivet av YamahaDGX630:

Hallå på er igen!

Stort tack för allt engagemang, länkar och tips! Även om jag inte svarar på allt så är jag alltid noga att läsa vad alla har att säga

Datorn är nu utrustad ytterligare 8GB, d.v.s. 8 + 2GB=10. För att göra historien kort så tog vi ur en 8GB-sticka ur en annan dator, därav den konstiga setupen med 8+2. Gratis är gott!

Ram-användningen ligger numera runt 5GB av 10GB vid normalt användande, vilket absolut får ses som klart godkänt! Och med SSD installerat så både bootar datorn och arbetar hur fort som helst. Har genom tjejens dator fått erfarenheten av att Mac-datorer bootar oootroligt långsamt

Jag hade en early 2011 med 4GB och sen jag slängde in Yosemite från Mavericks tyckte jag också den käka. När jag i julas bytte upp till 8GB drog den direkt upp till 6GB utan användning. Jag skulle nästan lagt i mer i efterhand. Iaf. gick den lättare då, men kändes fortfarande lite seg och jag tror det nog hade å göra med GPUn som kanske är slö för nya OS X som är optimerade mer mot Retina skärmar å dyl.

Anyways, 4GB på en MBP 2011/2012 med Yosemite är i underkant enl. vad jag tycker.

Av Kicken

Det var väl tur då att det kanske bara är jag som har detta problem.

Hade samma problem när jag körde både Hotspot via en HTC Desire samt en Samsung Galaxy S tidigare, men det blev än värre med iPhone 5S.
Dessutom har jag aldrig haft dessa problem tidigare med en PC och Hotspot, kört med detta i över 5 år nu.

Aja tur att jag ska kränga iväg datorn då, men ändå lustigt att den beter sig så.

Har ni haft problem med att den tappar internet datorn fastän att den är ansluten via WLAN?
Detta händer också, jag noterar det på att webbläsaren slutar ladda samt att Dropbox-ikonen blir grå.
Vid dessa fall räcker det nästan alltid att koppla från nätverket och ansluta igen (ingen deaktivering av Airport nödvändigt).
Eller är jag ensam även om detta?

Av Kicken

Acer Aspire 5024 ca 12'500:-
Dell Vostro 1500, ca 12'500:-
MBP 13" tidig 2011, ca 14'000:-
MBP 13" Retina tidig 2015, ca 14'500:-

= 53 500:-

Skärm, hårddiskar, mus, tangentbord och annat lull, lull, ska vi säga minst 12k till?

= 65 500:-

..hemska tanke och då har man dessutom bara varit student, hårt förvärvade pengar - väl spenderade!

Av Kicken

BT sändare/mottagare MBP

Har BT sändaren/mottagaren utvecklats något under de senaste åren i MBP, räckviddsmässigt?!

Fast jag har öppen planlösning hemma kan MBPn inte sända till min Marshall BT-högtalare över en köksö, helt värdelöst.
Det är knappt att det kommer något ljud alls!

BT-modulen i iPhone 5s måste vara minst 3ggr så bra!

Av Kicken

iPhone 5S hotspot och WLAN på MBP

Den här kompabiliteten är totalt värdelös mellan iPhone och MBP - jag som trodde Apple grejor leka bra ihop.
Om datorn försatts en gång i vänteläge är det ett h-vette att få igång den igen..

Proceduren inbegriper bla. stänga av Hotspot (+manuellt BT samt WLAN), stänga av Airport, aktivera Airport, aktivera Hotspot..

har du tur funkar det här.. oftast får du upprepa ett antal gånger.. - Värdelöst!

Finns det ingen fix för detta?! Någon som har liknande problem?
Problemet är i senaste versionen av Yosemite och har hänt med sen Mountain Lion.

Har nu köpt en nya MBP och ve och fasa när jag begrep att jag antagligen får dras med detta problemet framgent också..

FYI: MBP är den i signaturen.

Av Kicken
Skrivet av dwd:

Jag föreslår att du tittar på begagnat. Jag hittade en MBA 13" 2011 helt felfri och med endast 47 laddcykler för bara 3000 kr.

Är det de som styr batteriet livslängd? Hur mkt påverkar up-time? Då batteriet inte går att ta bort så har det ju också varit utsatt för värme under pot. väldigt lång tid, även om den alltid så att säga varit fast ansluten..

Av Kicken

Tre externa skärmar på senaste MBP 13" Retina

Hej!

Någon som vet om MBP 13" Retina med Intel Iris 5100 kan driva tre externa skrämar (utan den inbyggda).
Behöver man isf. ha VGA på en Thunderbolt, DVI på en och HDMI-anslutningen eller kan man ha ex. HDMI på alla eller andra kombinationer?

Möjligt hårdvarumässigt? Möjligt i OS X? Möjligt i Windows 7?

Tack!

UPDT: Noterade nu att det numera fanns en spec. avdelning för Mac. -> tråden för gärna flyttas dit om det är mer passande..

UPDT2: Jag har läst att den första i serien med Retina 13" med Intel HD Graphics 4000 ej verkar klara det. Samtidigt har jag sett en 15" med Haswell, dock med dedikerad grafik klara detta. Så jag är fortfarande intresserad av att veta vad 13" och Iris 5100 kan fixa..

Av Kicken

Hej!

Jag skulle behöva hjälp med ett optimeringsproblem LP (linjärprogrammering) i två fas metoden simplex.

Jag fattar helt enkelt inte vad vissa instruktioner menar på att man ska göra efter fas ett, men skriver tydligen om målfunktionen innan man påbörjar fas två och den sedvanliga simplex-metodiken.

Ett exempel finns på en tenta här: http://www.pm.lth.se/fileadmin/pm/Education/MIO310/Extentor_e... (Upgf 1 och b)
Facit finns här: http://www.pm.lth.se/fileadmin/pm/Education/MIO310/loesningar... - på sida 2 har dom en ny målfunktion z som inte överensstämmer med den första målfunktionen, hur har dom kommit dit?
Behöver man det?

Den här killen verkar inte göra det: http://www.youtube.com/watch?v=wdGiekwXM2w (46.00)
jag ställer upp som honom och gör jag inte om målfunktionen så har man i upgf 1b två alternativa utgående variabler, tar man t.ex. x3 som ingående och x5 som utgående så kommer jag till att jag får väldigt höga positiva värden i målraden, det knsk går att lösa men facit verkar ju komma fram till den optimala mycket snabbare genom att skriva om z. Som sagt varför och hur gör man detta?

Tacksam för svar!

EDIT: Löste det, man använde ju tydligen den nya cj-zj raden, jag använde dock koefficientern från gamla fast med nya basvariabler.
Tycker dock fortfarande inte den duktige Indiern gör det, elr gör han?