Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel

Det kan inte var så enkelt som att det hjälper att byta typ av brandvarnare? Är det en optisk som går igång så kanske det fungerar bättre med en jonisk, eller tvärt om. Har för mig att jonisk reagerar lättare på matos än en optisk, men kan minnas fel.

Men det kan ju vara värt att pröva i så slipper man tumma på säkerheten...

Av Frispel
Skrivet av Jumpcut:

Ligger ett PUB-avtal på bordet nu? Jag fatar isf inte på vad sätt Öppna skolplattformen är ett biträde till staden? Dom behandlar ju inga personuppgifter åt staden?

Spontan gissning är att kommunen genom detta lägger ansvaret för personuppgifter på Öppna skolplattformen och slipper vara ansvarig för eventuella överträdelser som plattformen orsakar.

Av Frispel
Skrivet av hooloovoo:

Det stämmer faktiskt väldigt bra att Telia varit sämre än de flesta sparkonton.

Telia introducerades på 85 kronor per aktie (år 2000). Idag kostar aktien 36.72 kronor. Total utdelning sen år 2000 är 59.12 kronor. En totalavkastning på 10.84 kronor på 21 år eller 12.75%. Bara för att man numera får 0% i ränta hos storbankerna så har det inte varit så de senaste 21 åren. I snitt har du nog kunna får minst 3% ränta över perioden (med en top 2007 på drygt 6%).
Så ett vanligt sparkonto skulle ge en totalavkastning på runt 85% mot Telias 12.75%. VSB.

Fast inlägget jag citerade verkade inte direkt syfta på utvecklingen sedan den introducerades. När man skriver "flera år" tänker jag mig kanske runt fem år eller så. I alla fall var det så jag uppfattade det

Det är rätt ofta som folk inte räknar med direktavkastningen när de tittar på hur en aktie har avkastat över tid.

Av Frispel
Skrivet av Dinkefing:

Känns som Telia blir mindre relevant ju längre tiden går. De är både dyrast av alla operatörer och deras support lever på gamla meriter. Teliaaktien har också varit en urusel performer i flera år, sämre avkastning än det sämsta sparkontot.

Lite o.t. men det stämmer nog inte riktigt - om man räknar in utdelningen så skulle jag tro att aktien faktiskt slagit de flesta sparkonton

Av Frispel

Med tanke på presandasiffrorna så skulle jag faktiskt föredra den nya varianten. Väldig sällan jag skriver stora mängder data, så för min del hade den ökade prestandan på speciellt 4kQ1T1 antagligen märkts lite medan jag inte hade märkt av de negativa effekterna. Men det låter faktiskt mer som att man valt en annan prestandaprofil i firnware snarare än att kontrollern är direkt sämre - man offrar lite i prestandauthållighet för att få bättre maxprestanda. Det påminner i alla fall om skillnaderna mellan olika tillverkare som hade samma ssd (tänk Sandförce), men valde lite olika prestandaprofil i firmware.

Med det sagt så är det självklart något man måste kommunicera ut till konsumenter. Att byta utan att det går att avgöra vilken disk som är vilken är inte bra så längde den nya inte är likvärdig eller bättre på alla fronter. För de som faktiskt använder disken på ett sätt som skriver mycket data på kort tid så är det ju ett rejält avbräck.

Av Frispel
Skrivet av Larsioni:

Om det introduceras EFTER ett ubrott. Inte under ett pågående utbrott.
Vilket är varför det är nu två sprutor, snart tre till fyra, möjligtvist fler som kommer att 'krävas' innan det här är över.

Har svårt att se hur det skulle göra någon skillnad när det introduceras? Har du någon vettig källa/vettigt resonemang till att det skulle vara så? Mig vertligen så bestämmer inte viruset var/när/hur det muterar, det sker av en slump. Har hör folk som förmedlat denna bilden tidigare, men än så länge inte hört någon försöka förklara i detalj vanför det skulle vara så. Jag får inte ihop det med min i sammanhanget visserligen mycket begränsade kunskap, men det känns klart ologiskt att vaccinen skulle pressa fram nya och värre mutationer när dessa uppstår när viruset kopierar sig självt. Fler kopior = fler mutationer. Fler smittade = fler kopior.

Antalet sprutor som krävs får vi se, det finns flera vaccin som kräver flera doser och/eller påfyllnadsdoser med jämna mellanrum. Tänker då på exempelvis TwinRix mot hepit A/B som kräver tre sprutor och vaccinen mot TBE som initialt kräver 3-4 sprutor plus påfyllnad var 5:e år eller så. Eller influensavaccin som man behöver ta varje år ifall man vill ha skydd mot det. Osv.

Av Frispel
Skrivet av Larsioni:

Det blir fler mutationer (samt att viruset blir mer motståndskraftigt) med vaccinering under ett utbrott än utan.

Nja, detta är nog ett missförstånd. Viruset muterar hela tiden - varje gång det kopierar sig så finns det en liten chans att det blir fel i kopieringen, dvs det bildas en mutation. Ju fler gånger viruset kopierar sig, desto större chans att det uppstår mutationer. De flesta mutationer är sämre/dysfunktionella och blir utkonkurrerade. I ett fåtal fall är mutationen bättre på något som gör att det har en fördel över originalet. Det kan då ta över spridningen då det har en evolutionär fördel.

Men vaccin som en faktor så minskar man antalet personer som blir sjuka = färre mutationer. Man minskar också virusmängden hos de som blir sjuka = ännu färre mutationer.

Vaccin gör att det skapas färre mutationer då det drastiskt minskar virusets chanser att leva och duplicera sig, det är faktiskt odiskutabelt.

Vad som däremot kan hända är att mutationer som klarar sig bättre i en vaccinerad population får spridningsfördelar, även om det kanske egentligen är sämre i en icke vaccinerad population. Det är därför man vill att så många som möjligt vaccinerar sig så snabbt som möjligt. Man minskar då mängden virusfabriker vilket gör att man minskar sannolikheten att virus uppstår som är mindre känsliga för de antikroppar som skapas av vaccinen.

Skrivet av JonkenPonken:

Du kan ta D3 (+5000 IE, oftast 10 000 IE), Zink och C-vitaminer så ökar du din kropps immunförsvar mångfalt.

Läkemedelsindustrin fnyser ju åt detta då de inte tjänar några pengar. Går att finna info på nätet om du har intresse för det.

Man kanske kan säga att detta är lite omtvistat? Att ha brist på exempelvis D-vitamin är knappast bra, däremot finns det mig veterligen inga/väldigt svaga vetenskapliga belägg för att ett större intag skulle ha någon påverkan så länge man har normala nivåer. Generellt så har jag fått intryck att kroppen inte använder mer än den behöver av det mesta när det gäller näringsämnen, sedan försöker den göra sig av med eventuellt överskott.

Sedan har rent allmänt lite svårt för tvärsäkra påståenden i ämnen där det väldigt sällan finns tvärsäkra underlag. Vad innebär det att man ökar sitt immunförsvar mångfalt? Vill man det? Vilka effekter skulle det ha på kroppen? Risk för autoimmuna sjukdomar? Vilka belägg har man för den typen av påståenden? Osv.

Av Frispel

Om någon är intresserad av effekten av vaccin mm så är detta en mycket informativ twittertråd:

https://twitter.com/jburnmurdoch/status/1416805569122426888

John Burn-Murdoch jobbar på Financial Times med att presentera statistik med (någorlunda) lättolkad grafik. Finns en del matnyttig info om utvecklingen både i västvärlden och i övriga världen. Bland annat så kan man se effekten av att vaccinera de mest utsatta, samt effekten av att ha sämre täckning i lägre åldrar.

Av Frispel
Skrivet av Ibymafayhas:

Tror vi kommer behöva leva med Corona säkert en åtminstone 10 år. I rika delen av världen kan vi säkert leva relativt normalt med hjälp av vaccin med är rädd för att nya varianter kommer frodas i fattiga (och allt som oftast tätbeboliga) länder.

Corona-passet är bara giltigt i 8 månader idag, så det är redan från början "planerat" för fler doser. Om det sedan är 8 eller 24 månaders mellanrum är något vi lär oss med tiden. Läkemedelsbolagen "gissar" idag på årliga boosters.

Nja, det vi vet är att vi inte vet hur länge vaccination eller genomgången infektion skyddar. 8 månader är antagligen en siffra man landat på utifrån det vi vet nu, dvs att de skyddar i minst 8 månader. Det i sin tur beror på att vaccinen inte funnits längre än så, man har helt enkelt inte mer data att utgå från. Hur länge skyddet sitter i vet vi först när skyddet börjar avta, och där är vi inte ännu.

Av Frispel
Skrivet av grizzly666:

I dom flesta fall så funkar det ju bra ja.
Den viktiga frågan är ju TILLFÖR blocketpaket någon säkerhet?

Svaret är både ja men mestadels NEJ!
Med ja så kan det tillföra en falsk trygghet för personer som ej vet hur folk kan utnyttja blocketpaket för att blåsa andra.
Och med nej så gäller det ju att för dom som vill blåsa folk och har en IQ högre än löfven/lööf/och halva miljöpartiet kombinerat dvs runt 15 nånting, vet mycket väl om hur dom ska göra för att blåsa folk.

Det är därmed troligen säkrare procentuellt (dvs är troligen mindre % risk att råka ut för nåt utan blocketpaket) att sätta in pengar direkt på bankkonto och vänta på att få nåt, dvs du har då i alla fall inte invaggats i en falsk trygghet.

Kan ju tillägga att det faktiskt innebär ett visst mått av säkerhet för köparen

Av Frispel
Skrivet av anon116323:

Om dom kvantifierbara siffrorna har något värde i sig, eller tillsammans—ligger ute för tolkning. Svårare än så är det inte.
Tack för bidragandet till diskussion. Jag håller med resonemanget; tror du det finns andra sätt att resonera kring siffran? Är det rationellt att tro att alla fall—som har dött (direkt eller indirekt) av vaccinationen blir utredda för något fastställande? Finns det ens något protokoll att tillgå i obduktionsprocessen som kan avslöja anledningen? Exempelvis min frus kollegas död, inte blev utredd. Det låter näst in till omöjligt att dödsförklara någon, utan det blir bara en approximation. Teoretiskt blir den som bäst om personen dör några sekunder efter injektion.

Ser du någon annan kritik till approximationen i datan?

Man gör det vääääldigt lätt för sig när man skriver så som du gjorde och sedan indirekt hävdar att det inte fanns något samband mellan dom. Det är lite på samma nivå när en gävlepolitiker beklagade sig över att elcykelpremien huvudsakligen gått till storstäderna. Han utgick då från faktiska siffror på hur många som utnyttjat premien i varje region, men valde att inte slå ut det per capita. Det låter ju häftigt, men blir totalt missvisande. Samma sak här.

Kritiken mot "approximationen i datan" är att det inte är en approximation.
Det är inrapporterade dödsfall i närtid av vaccination där vaccinationen skulle kunna tänkas vara en bidragande faktor till dödsfallet och inte en uppskattning av hur många som dött i av vaccinet (dvs inte bilolyckor eller liknande). Om man ska få fram faktisk risk för dödsfall så måste man jämföra mot en motsvarande normalbefolkning - hur många i jämförbar ålder kommer troligen att dö av exempelvis stroke eller liknande? Det lär inte vara en försumbar mängd människor. Om det sedan visar sig att fler är vad man kan förvänta sig dött av stroke i närtid till vaccinationen så finns det anledning att misstänka att vaccinet kan orsaka stroke. Men samtidigt så kan det fortfarande vara så att några dött av stroke, men det är FÄRRE än man kan förvänta sig. Då kan man plötsligt fundera på om vaccinet skyddar mot stroke, även om ett fåtal dött av stroke i närtid till vaccinationen.

Men detta är något som vaccinskeptikerna ofta utelämnar - om det sedan beror på att man inte vet bättre, eller medvetet gör det för att få vaccinet att verka skrämmande låter jag vara osagt.
Hur det ligger till i ditt fall vet jag inte, men det vore faktiskt intressant att få veta:

  • Vet du att siffran inte är samma sak som att människorna dött av vaccinet, eller är du medveten om det men låter bli att nämna det? Eller är det också en sådan där sak som ligger ute för tolkning?

När det gäller din frus kollega - hur vet du att det inte utretts ifall vaccinet kan ha bidragit till hens död?

Av Frispel
Skrivet av anon116323:

Duger detta för dig;

Spekulation som i princip allt annat;

Reports of death after COVID-19 vaccination are rare. More than 318 million doses of COVID-19 vaccines were administered in the United States from December 14, 2020, through June 21, 2021. During this time, VAERS received 5,479 reports of death (0.0017%) among people who received a COVID-19 vaccine. FDA requires healthcare providers to report any death after COVID-19 vaccination to VAERS, even if it’s unclear whether the vaccine was the cause.

Eftersom det inte verkar finnas en liknande databas i omfånget på hela världen; så kan det ändå rimligt att anta att det rör sig runt den procentuella enheten; skulle den förändras nämnbart om vi vaccinerar mindre eller fler?

Skrivet av anon116323:
  1. Inget påstående utan två siffror introducerade ur sin definition. Det är du själv som följer med den beskrivningen efter du tolkat siffrorna. Jag presenterade bara två siffror; tyckte det var intressant hur folk skulle tolka dom som, att se hur andra gör resan dit kan vara intressantare än att definiera destinationen från början—om du förstår vad jag menar.

  2. Som ovan

  3. Att härleda till en fråga är det samma sak som desinformation?

Tolkar jag det rätt som att du menar att mina kritiska värderingar kring SARS-CoV-2 EUA vaccineringen beskriver mig som en "anti-vaxxer"?

Du skriver ut två siffor på ett sätt som bara måste tolkas att de är direkt jämförbara:

Citat:

I USA är risken uppskattad att dö i EUA vaccinering (0.0017% 24 May 2021 CDC/VAERS). Uppskattad SARS-CoV-2 dödlighet på världsbefolkningen (0.0011% John Hopkins Uni.).

Samtidigt så bara måste du vara medveten om att det är brutalt missvisande att ställa dessa siffror mot varandra? Du bör durimligen vara medveten om att siffran dödsfall i samband med vaccination inte är samma sak som att det skulle vara en uppskattad risk av att dö av vaccinet. Visserligen skriver du lite luddigt, men det är uppenbart att syftet är att få siffran att framstå som risken att dö av vaccinet. Denna siffra är då inrapporterade dödsfall i närtid till vaccination, något som först måste filtreras mot naturliga risker att dö. Eftersom man vaccinerat många äldre och svaga så kommer en del av dessa att dö oavsett vaccinet. Den egentliga siffran där vaccinet i sig är direkt eller indirekt orsak till dödsfallen lär bara vara en bråkdel av denna siffra.

Denna siffra ställer du då mot en siffra som visar på antalet dödsfall jämfört med jordens totala befolkning, oavsett om de haft covid eller inte. Även här måste du vara medveten om är gravt missvisande och inte på något sätt jämförbar mot antalet inrapporterade dödsfall i närtid till vaccination.

Så för att sammanfatta:

Du ställer siffror mot varandra som inte på något sätt är jämförbara och där en troligen är kraftigt överskattad och den andra är EXTREMT underskattad om den ens ska komma i närheten av att vara jämförbar.

Det är ett tyvärr inte helt ovanligt sätt att argumentera, men det är fortfarande lika tråkigt när man upptäcker det. För mig innebär det en av två saker:

1. Du har faktiskt ingen som helst koll vilket gör att allt du skriver bör tas med en rejäl nypa salt då du inte har kapacitet att filtrera vad du tar in och sedan skickar vidare ut, det finns en hög risk för propaganda.

eller

2. Du vet att det är missvisande men skriver det ändå. Vilket även här innebär att man bör ta vad du skriver med en rejäl nypa salt då man vet att det du skriver riskerar att innehålla mer eller mindre väl dolda halvsanningar i någon form av propagandasyfte.

Oavsett så hoppas jag att de som läser dina inlägg i denna tråd inser att det finns en påtaglig risk att det som skrivs är extremt vinklat och/eller direkt felaktigt.

Edit: Kan ju tillägga att jag tycker att det finns en poäng med att lyfta fram andra infallsvinklar och synsätt än de som är mest spridda, men det blir direkt kontraproduktivt när man vinklar och missrepresenterar information. Risken är att man gör folk ännu mer övertygade om att det inte finns några andra vettiga infallsvinklar då de som vill visa på en annan världsbild uppenbarligen måste ta till halvsanningar.

Av Frispel
Skrivet av zyy:

Beklagar. Var frustrerad och ville bara få ut informationen. Tyckte hela podcasten var viktig. Därför blir det svårt att komma med tidsstämplar men jag gör ett till försök i alla fall.
Jag vet dock inte hur man postar tidstämplar på Spotify så ni får helt enkelt spola fram till tiderna jag postar.
Rekommenderar helt klart hela podcasten.

Här är en summering av podcasten med Bret Weinstein som är en Amerikansk evolutionsbiolog, och Dr. Pierre Kory som är en Amerikansk lungspecialtist.

Diverse forskare, biologer, doktorer osv osv har länge försökt få ut information om att det finns flera läkemedel som fungerar OTROLIGT bra för behandling av Covid-19. Men eftersom myndigheter inte erkänner att det existerar något sådant så har det inte varit lov att prata om det. Istället har man censurerats och bannats från socialmedia/youtube osv.
Varför man blir censurerad förklaras med att OM det är möjligt att behandla Covid-19 så hade vi inte fått fram vaccin lika snabbt på grund av regler och lagar som sätter stopp. En annan anledning är såklart att det inte finns några pengar att tjäna på Ivermectin och MASSOR med pengar att tjäna på vaccin. Om det ligger något i det sistnämnda är såklart svårt att bevisa.

Det som diskuterades mest i podcasten är läkemedlet Ivermectin som är ett patentfritt, därav väldigt billigt att tillverka, läkemedel med otroligt få och milda biverkningar som kan reducera risken att dö i Covid-19 ifall du blir smittad med runt 70-80%.
Man tror också att om detta läkemedel fanns lätt tillgängligt för alla så kan man utrota Covid-19 på några månader genom att ta Ivermectin preventivt. 90min in i podcasten för att höra mer om det.

Det galnaste exemplet dom tar upp är när man använde förebyggande Ivermectin på hälsoarbetare på "front line workers". ca 800 hälsoarbetare fick Ivermectin. ca 400 fick inte Ivermectin. Av de 400 som inte fick Ivermectin så blev ca 50% smittade av Covid-19. Av de 800 som fick Ivermectin blev INGEN smittad av Covid-19.

Här kan man se vad som hänt på platser i världen där Ivermectin använts. 82min 40sek i podcasten för att höra ett bra exempel.

En av kritikerna som kommit mot Ivermectin är att det inte finns några STORA studier, bara många små studier. Så gott som alla de här små studierna är positiva. Problemet är att ingen vill göra en stor studie eftersom det kostar stora summor pengar och eftersom det inte finns några pengar att tjäna på Ivermectin. Den mest absurda kritiken var att eftersom alla studier är så positiva så måste det vara något fel och därför ska vi inte använda Ivermectin.

I USA ska man lägga över 3.2 miljarder dollar på att uppfinna en ny medicin för behandling av Covid-19 trots att det redan existerar ett flertal. Skillnaden blir då att läkemedelsföretagen kommer ha patent på läkemedlen vilket betyder att det blir dyrt.

Så om vi antar att allt som sägs i podcasten är sant och vi hade använt Ivermectin från början så hade vi haft ett öppet samhälle utan nedstängningar, karantänkrav osv och covid-19 kanske hade varit utdött och ett minne blott. Speciellt om vi använder Ivermectin i tandem med vaccinen. Många människor som nu är döda hade definitivt varit vid liv nu.
Varför inte ge Ivermectin till folk som inte kan ta vaccin eller som inte vill ha vaccin tex?

Det fungerar preventivt, det fungerar för behandling av SAMTLIGA covid-19 varianter och det fungerar på folk som varit sjuka länge och dessutom på folk som får biverkningar från vaccinerna.

Detta är för mig är helt otroligt frustrerande.
Om vi säger att min mamma dött i Covid-19 t ex.
Så får jag veta att hon inte behandlats med Ivermectin eller något annat bevisat effektivt läkemedel. Trots att man vetat i över ett år att det existerar. Det blir som att dö av ett benbrott eller tandvärk. "Vi hade kunnat behandla problemet men här är det bara vaccin som gäller, sorry".

Framåt slutet så pratas det även lite om mRNA vaccin och hur det inte är lika o-farligt som man först trodde.
134min och 20sek in i podcasten för den som är intresserad.

Skrivet av Hurtigbullen:

Vi kan ju anta lite vad som helst, t.ex. att om det fanns ett botemedel mot Covid-19, så hade ingen behövt dö.

Såhär skriver läkemedelsverket:
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har utvärderat resultaten från aktuella vetenskapliga studier av användning av ivermektin för att förebygga och behandla covid‍-‍19. EMA:s slutsats är att sådan användning av ivermektin för närvarande inte kan rekommenderas utanför kontrollerade kliniska prövningar.
...
Efter de senaste medierapporterna och publikationerna om användningen av ivermektin vid covid-19 har EMA granskat de senaste publicerade resultaten från laboratoriestudier, observationsstudier, kliniska prövningar och metaanalyser.

Laboratoriestudier fann att ivermektin kunde blockera replikering av SARS‍-‍CoV‍-‍2 (viruset som orsakar covid‍-‍19), men vid mycket högre koncentrationer än vad som uppnås vid godkänd användning.

Resultaten från kliniska studier varierade, med vissa studier som inte visade någon nytta och andra rapporterade ”potentiell nytta”. De flesta studier som EMA granskade var små och hade ytterligare begränsningar, inklusive olika doseringar och samtidig användning av andra läkemedel.

Även om ivermektin i allmänhet tolereras väl vid doser som godkänts för andra indikationer, kan biverkningar öka med de mycket högre doser som skulle behövas för att uppnå koncentrationer av ivermektin som är effektiva mot viruset i lungorna. Toxicitet när ivermektin används i högre doser än vad som är godkänt kan inte uteslutas.

Så du vill alltså att vi ska behandla miljontals och åter miljontals människor med ivermektin i höga doser, långt över vad vi vet är säkert, baserat på några små studier?

Rent spontant tänker jag mig att det lär behövas långvarig användning av ivermektin vid relativt höga doser om man ska det ska användas preventivt. Samtidigt lär det inte finnas några direkta studier på biverkningar under dessa förutsättningar. Tror inte att det är en högoddsare att tro att biverkningarna för detta skulle vara fler och allvarligare än för vaccinen, med tanke på att de fåtal allvarliga biverkningar som upptäckts där uppmärksammas rejält. Vad finns det för biverkningar normalt för ivermetkin?

Förutsatt att det faktiskt fungerar som det sägs lite här och var

Av Frispel
Skrivet av ztenlund:

Njae, detta beror ju på kylskåpet. Förr var det absolut vanligt att det var mindre kallt i botten i framförallt helskåp. Går man tillbaka ordentligt så var det inte ovanligt med två dörrar, där överdelen var kyl och nederdelen sval, men detta är ju inte attraktivt numera när man jagar minsta Wh i förbrukning. Dock lever väl bilden av dessa skåp kvar en del, trots att nya inte brukar vara konstruerade på det sättet.

Idag får man nog titta på vad det är för kyl och eventuellt mäta*, i och med att många skåp håller på och vispar runt luften med fläkt. Min senaste kyl/frys är inte särskilt varm i dörren då den har ett utblås upptill som skickar luft längs med den, just för att det inte ska bli varmt där. Kallast är en låda i botten (dock delvis ställbar), fn ~2 grader när skåpet står på 5 grader. Ställer jag den på kallast (reglaget öppnar och stänger inblåset baktill mer eller mindre i tre steg) är det nog fara för att sakerna fryser om jag inte ställer upp skåpets övriga temperatur. Ovanför den är en grönsakslåda som inte är lika kall. Sedan är det ganska lika i skåpet, men möjligen något mindre kallt längst upp mot "taket".

*I det här sammanhanget är väl vätska med en termometer i bäst för att se vad själva vätskan får för temperatur.

Har faktiskt mätt med en kalibrerad termometer som plottar temperatur över tid. Varmast var det längst upp...och längst ner, dvs i grönsakslådan. Antar att det beror på att kompressor mm huserar längst ner samt att kylelementet inte sträcker sig så långt. Kallast var det på hyllplanet ovanför grönsakslådan. Om jag inte minns fel så låg det runt 4 grader på kallaste platsen och runt 7 som varmast.

Av Frispel

Kontorsstol - äldre modell av RH Logic 4

Har en kontorsstol av modell RH Logic 4 (tror det är en 4...) som söker ny ägare. Stolen har ett antal år på nacken, men är fortfarande stabil och med fint tyg. Sitsen är aningen nedstutten så har man behov av extra mjuk sits så kan den behöva ny stoppning.

Oavsett så är det en riktigt bra kontorsstol, kvalitetsmässigt ligger RH snäppet över Kinnarps mm...plus att den är gratis

Finns för avhämtning i Gävle. Först till kvarn gäller, men tanken är att den ska gå till en Sweclockare så jag kommer att premiera personer som varit medlem i minst 6 månader samt skrivit minst 10 inlägg före dagens datum

Edit: Kan ju tillägga att jag sitter på en likadan själv. Prövade en nyare Kinnarps i ett par månader, men gick tillbaka till denna variant då ergonomin är bättre. Nypris på motsvarande stolar ligger i dagsläget på 9000:-

Läs hela annonsen här

Av Frispel
Skrivet av Mindfighter:

Sars är ett exempel på dödligare corona-virus. Muterar Covid-19 och blir mycket dödligare så lär det också fortare ta död på folk, vilket leder till att de smittade smittar färre andra, Sars som exempel hölls sig lokalt och spreds inte globalt på det sätt som Corona gjort.

Som jag minns det så är det en stor skillnad i när covid och sars smittar - sars smittar som mest efter man fått symptom vilket gör det relativt lätt att isolera de som känner sig sjuka, medan covid smittar som mest strax innan/i samband med symptomdebut. Så länge det är så kan det bli jobbigt ifall covid blir dödligare och tar sig förbi vaccinens antikroppar. Men detta lär inte vara speciellt troligt, även om antikropparna inte biter med full kraft så lär de vara tillräckligt effektiva för att stoppa en hel del infektioner och mildra sjukdomsförloppet för de flesta som ändå blir sjuka.

Av Frispel
Skrivet av pirpen:

Fick första dosen idag (Pfizer) och dom spritade först. Läkaren/sjuksyrran berätta innan jag hann fråga vad jag skulle få för vaccin. Nått som jag tyckte var väldigt konstigt, var att jag inte fick nått vaccinationskort. Har läst att man ska få ett kort, som sen ska tas med vid nästa dos. Han skrev bara på en lapp tiden och datum för nästa dos och sa att jag skulle få mail också. Fick mail, men där står bara samma som på lappen.

För mig var lappen där man skriver upp tiden för 2:a vaccinationen även lappen där det står vad man fick för vaccin

Skrivet av Mindfighter:

Var väl slut (och det står ”fel” på dom, d.v.s. att man ska få andra dosen efter tre veckor… ). Viktigaste är väl att man vet vad man fick första gången så man får samma nästa gång, vi tillåter väl inte att blanda typer i Sverige?

Man rekommenderar väl de under 65 som fått en dos med AZ att ta en andra dos med antingen Pfizer eller Moderna, så där får man blanda efter önskemål

Av Frispel
Skrivet av Beginner:

Vaccinerad med första dosen igår (Pfizer). Spelar ingen roll men blev lite snopen när jag fick sprutan direkt i armen utan att sjuksyrran "alkoholade" där sticket skulle ske först.

Inte känt av något annat än lite ömhet där sticket var, om jag nu ska ta i för att känna något alls.

Skrivet av Hurtigbullen:

Det där tycker jag du skulle anmäla. Att göra rent stickområdet är väl standardprocedur. Jag har aldrig fått en nål instucken utan att dom spritat först.

Skrivet av anon42512:

Dom spritade inte på mig heller, så verkar inte vara standardprocedur, nej.

Fick fösta sprutan i mitten av veckan, min axel spritades ordentligt...tror hela deltamuskeln blev avtorkad

Har alltid fått axeln spritad när jag fått sprutor, tänker att man inte vill att det ska komma med några av de bakterier/virus mm som lever på huden. Har utgått från att det är standardprocedur för att minimera risken för infektioner.

Av Frispel
Skrivet av Shakermaker:

Jag ämnar binda runt 80-85% av lånet i fem eller sju år. Resten får vara rörligt där den tvingade amorteringen dras från, samt att där då även finns utrymme att amortera klumpsumma om så skulle behövas.

Kör ungefär samma lösning med 80% bundet där amorteringen går och 20% rörligt men utan amortering. Har lämnat utrymme i ekonomin för att kunna amortera manuellt på den rörliga delen, men samtidigt så har man möjlighet avstå det manuella amorteringarna ifall det dyker upp oväntade utgifter eller om räntorna höjs drastiskt framöver.

Av Frispel
Skrivet av anon317915:

Hade alla över hela världen samarbetat och tagit chansen att äntligen göra något bra så hade den här pandemin aldrig kommit till överhuvudtaget.

Viruset har inga ben, armar, vingar eller fenor och kan inte reproducera sig ens utan hjälp av oss människor och ändå har det hittat väg ända från Kina till lilla Sverige. Den första responsen från världen var hur ska det gå för turismen och reseindustrin och så hällde man skattepengar över dom och resten är historia med miljoner döda och över 14 000 bara här.

Man ska komma ihåg att det ska stå flera än vanligt stå efter dödstalen men oftast står refererar man bara till att många dör av sjukdom ändå varje år.

Kort sagt utan hjälp av oss idioter till människor hade viruset dött av sig självt.

Den enda nyttan man har av statistik när det gäller pandemin är ju rent statistiskt att ju mera sällan du träffar nån ju större chans att överleva dvs att vi skulle ha stannat hemma för hvitte, alla överallt.

Astras vaccin har ihjäl folk men det är ju så några så det gör inget är ju väldigt vanligt att folk tycker. Jag är 67 och frugan 65 och har har levt med vaccinationer i hela våra liv utan höra att folk dör av vaccinationer. Den första gången vi hörde om nåt problem överhuvudtaget var för några år sedan när folk fick sömnsjuka efter vaccinationen. Nu är det nåt man tutar ut hela tiden och överläkare står här och där i media och är så indignerade och spänner ögonen i kameran över att folk inte vill ha Astra vaccinet.

I Indien finns världens största vaccinfabrik som istället för att lägga alla klutarna till och samarbeta alla forskare och specialister tillsammans för att ta fram ett riktigt kickass vaccin så producerar man alla sorterna och tydligen även Astras. Sen glömmer man att beställa till sin egen befolkning så dom måste dumpa kroppar i Ganges på grund av alla som dör. Men här och i många delar av världen fantiserar vi om att öppna upp och tänker förmodligen i hemlighet att skicka dom vacciner vi inte vill ha ner till Afrika och andra fattiga ställen på klotet så vi kan tjäna tillbaka lite pengar ändå.

Vi är förmodligen närmare ett storskaligt krig än på väldigt länge och vaccinet används som det verkar som maktfaktor som en strategi att nå världs herravällde.

Politiker i alla länder snackar skit för att behålla eller nå maktpositioner men det är det som är politik ska man nog ha klart för sig.

Jag har aldrig ens i min vildaste fantasi trott att det skulle kunna bli så här och att det skulle övertrumfa all annat idiotiskt vi människor har ställt till med. Men tji fick jag och det är minst sagt tragiskt att man ska gå ur tiden med vetskap om att vi inte lärt oss nåt och att som längst kanske vi kom till 1800 talet när det gäller förstånd.

När det gäller olika vaccintyper så måste man ha i åtanke att AZ har en enorm fördel iom att det kan lagras och transporteras i kylskåpskyla. Pfizer/Moderna kräver ju speciallösningar med transport och lagring i -40 respektive -70 grader, något som är mycket svårt att åstadkomma i fattigare länder och regioner. Det är alltså ingen universallösning för hela världen.

Så ja AZ är verkligen kickass i sammnhanget. Jämfört med sjukdomen så är de allvarliga biverkningarna extremt ovanliga samtidigt som det går att transportera/distribuera över större delen av världen. Globalt sett är det definitivt en av de stora verktygen för att komma tillrätta med pandemin. Det är egentligen bara vi i den rikare delen av världen som har lyxen att kunna välja mRNA-vacciner.