Inlägg

Inlägg som SanTeoX har skrivit i forumet
Av SanTeoX
Skrivet av hakd:

Precis som vanligt så får Ryssland skulden, helt utan något stöd.
Inget hindrar amerikanare att göra exakt samma kod.

Fast nu stod det ju faktiskt bara följande:
” och Check Point noterar att det har en spärr som gör att det inte krypterar några filer om Windows är inställt på ett språk inom OSS, en förkortning som omfattar Ryssland och de flesta av de forna Sovjetstaterna.”

Kan inte se i Sweclockers artikel eller den länkade att någon pekar ut Ryssland, så det är snarare du som väger in det här snarare än i artiklarna.

Av SanTeoX
Skrivet av BergEr:

Verkar vara på väg men vad jag sett är det brist med sånt på kontor i dagsläget, men samtidigt kör vi VGA på alla skärmar än så lever redan med adaptrar.

Du måste skämta? Kör ni VGA?

Av SanTeoX
Skrivet av Jaxione:

Ni som är fixerade vid upplösningen? Är det för kontorsarbete ni tänkt använda skärmen då? För i spel på denna storleken på skärm så märker ni aldrig skillnaden.

Ja, bland annat. Jag använder min dator till mycket, vilket de flesta gör.

Av SanTeoX

Slutade tyvärr vara nyfiken vid 3440x1440.
Alldeles för låg upplösning idag. Nu spelar jag visserligen inte, så jag behöver inget fläskigt grafikkort för att driva skärmen, men för mig är allt under 4k i dagsläget helt utspelat.

Och varför släpper man en skärm där man inte kan köra fullt på alla ingångar, så som HDMI-kontakten i det här fallet.

Av SanTeoX
Skrivet av kwame:

Snart är det dags för lönesamtal för min del.

Tog examen förra sommaren så har jobbat aktivt som utvecklare i cirka 9 månader. Tjänar 37 500 i dagsläget. Har blivit varm i kläderna väldigt snabbt, får ofta beröm av både kollegor och chefer. Har nu blivit tilldelad en mer ledande roll där jag blivit lead för en av våra produkter. Vi är dock bara 3 personer just nu varav 2 är konsulter. Jag är inte produktägare, utan sköter kontakt med produktägare och hanterar jira-board, dvs skapar ärenden, estimerar osv, ser till att produkten rör sig enligt plan. Tiden som blir över utvecklar jag. Vet inte hur mycket sånt väger in när det är ett sånt litet team?

Dock kommer vi eventuellt få några stora kunder framöver till just den produkten, och isf kommer vi bli betydligt fler och jag kommer snarare agera lead+produktägare om det blir av. Det hinner dock inte bli bestämt innan lönesamtalet.

Vad är en rimlig löneökning? Har ju fortfarande väldigt lite erfarenhet, så känns fräckt att be om "för mycket". Dock bör de ju se mig som mer än "junior" i och med det ökade ansvaret.

Vet inte om man kan se någon som annat än junior efter bara 9 månader i yrket, tyvärr. Låter som en ganska vanlig utvecklarroll än så länge.
37500 efter 9 månader på jobbet tycker jag låter helt ok, man kan nog inte förvänta sig så mycket mer efter så pass kort tid.

Av SanTeoX

Kolla Frilans Finans om du inte vill starta eget.
Jag skulle definitivt starta ab framför enskild firma. Skulle även ta Frilans Finans framför enskild firma.
Dom tar några procent, typ 6% var det när jag använde dom, men då sköter dom också allt pappersarbete och skickar fakturorna. Väldigt skönt att slippa sånt. Det enda du behöver göra är att fylla i vilka tider du jobbat och timpenning typ.
Egenanställning, som tagits upp i tråden här ovan.

Av SanTeoX
Skrivet av Haziza:

Vet inte men är inte detta en bra sak?

Varför skulle det vara det?

Av SanTeoX
Skrivet av KAD:

Här någonstans slutar mitt intresse av att försöka föra något mer resonemang eftersom ditt inlägg använder icke-ISO 8601 datumformat och är allmänt ostrukturerat, så jag kan inte läsa ut när du fick fakturan som gjorde att du insåg prisökningen.

🙄 Brukar inte vara svårt för människor att läsa ut
icke standardiserade saker… Mest datorer som har besvär med sådant, men alla är vi olika….

Av SanTeoX
Skrivet av Ozzed:

Ja men eller hur? Är väl bara förklara vänligt då att garantier ändå är intetsägande och att deras hedersord och goda rykte är värre att sätta på spel, istället för de P12-fasoner han valde att ägna sig åt. Därför är det nästan så man hoppas att han agerade s¨å för att han egentligen mår skit och har ångest och är stressad, och inte att han faktiskt är så omogen och barnslig i normala fall.

I vilken wan-show var det han uttalade sig så här?

Av SanTeoX
Skrivet av Flutters:

Har Philips Hue och en Philips TV hemma och är väldigt nöjd med båda faktiskt
Ambilight är en rätt trevlig funktion ändå.

Är nöjd med mitt hue-system också samt min tv med ambilight. Tv:n har dock extremt svårt att förhandla signal med min förstärkare och apple tv över hdmi. Allt som oftast får man ingen signal.

Av SanTeoX
Skrivet av SuperSverker:

Det däremot, är jävligt vanligt...

Jo så är det säkert, och det är väldigt tragiskt.

Av SanTeoX
Skrivet av SuperSverker:

Jag skulle väl säga att en Pentium 3 rullandes Windows Server 2003 och en MySQL 1.203 någonstans i en industrihall är utdaterad oavsett om den fungerar eller inte.

Edit*
Poängen är alltså att man försöker uppdatera och använda modernare metoder men att det tar så satans lång tid att göra det.
Eftersom målet är att uppdatera så bör således det som inte hunnits uppdateras och kör mjukvara från 80-talet vara utdaterat...

Det är nog dock inte supervanligt. Kör man det så bryr man ju sig som företag inte ett skvatt om säkerhet heller.

Av SanTeoX
Skrivet av johanandersson:

Jag är just nu 3,5 år in i en itrelaterad utbildning och bokstavligen allt vi har gjort har varit enkeltrådat. Det finns absolut kurser som fokuserar på concurrency och hög prestanda, men det är inget vi blivit guidade till.

Det känns som ett viktigare och viktigare område år efter år. Jag hade i dagsläget kunnat utnyttja lite under en procent av den processorn.

Brukar inte vara så djupgående fokus i skolan på avancerad applikationsutveckling. Är nog väldigt mycker mer vanligt när man kommer ut på jobb sen. Vi belastar våra cpuer rätt
hårt på jobbet 😁

Av SanTeoX
Skrivet av No_Jah:

Det går ju att hitta mycket begagnade Supermicrogrejer, då behöver det inte bli så dyrt.
Hur många diskar ska kopplas in?

Beror lite på vad servern i så fall ska göra. Men för brandvägg och filserver så ca 4 diskar, max 6 skulle jag säga.
Var kan man få tag på beggade Supermicro-grejer smidigt?

Av SanTeoX
Skrivet av Mordekai:

Om du blir bränd av AliExpressmoderkortet rekommenderar jag dig att kolla Supermicro. När du hittat ett mobo/system du gillar så brukar det gå att få tag på.
https://www.supermicro.com/en/products/motherboards/server-bo...

Än så länge har det funkat bra iaf. 🙂 Har spanat på Supermicro förut, men det drar snabbt iväg i pris..

Av SanTeoX

Är fortfarande i valet och kvalet om man ska skicka in 2-300k och betala av lite på lånet. Det gör ca 8-10k (eller mer om räntan ökar) per år i mindre ränteutgifter.. Ej medräknat ränteavdrag på deklarationen.
Pengarna ligger bara på konto med 2,6% ränta just nu, så värdet på dom äts ju upp sakta men säkert. Skulle kunna skicka in mer så man får under miljonen i lån..

Av SanTeoX
Skrivet av izzie:

Det öppnar ju för betydligt fler timmar av felsökning. Men om du är öppen för det så är det väl inget tekniskt som begränsar.

Jo, det blir ju som sagt mer komplext, men samtidigt får man en kraftfullare brandvägg som även kan dela resurser med andra tjänster istället för att ha flera servrar igång samtidigt.

Skrivet av Aphex:

Har kört pfsense virtuellt på en nuc med dubbla inbyggda ethernet + usb-c ethernet under proxmox tillsammans med ett par windows-vm i snart ett år. Har fungerat över förväntan gällande stabilitet och att den alltid kommer upp efter omstart och så.

Det jag skulle ta med mig är väl att det blir lätt lite komplext när man har bryggor, virtuella interface och vlan som kan hanteras både i proxmox och i pfsense och som kan kopplas ihop på många olika sätt.

Att tänka ut vad man vill uppnå och bestämma sig för ett sätt att göra det på, hade nog hjälpt. Lätt hänt att man kollrar bort sig annars.

Jo här har jag tänkt mycket i olika banor hur man bör bygga upp det hela. Lurar fortfarande på det, men har nog en del färdigt hur jag ska bygga upp det hela.
Har ingen jätteerfarenhet med proxmox, så det blir nog en utmaning. Har dock labbat med liknande i esxi tidigare och där var det rätt smidigt hur man byggde upp switchar och vlan. Tyvärr är esxi väldigt duktiga på att ta bort stöd för saker så mina 10Gbps-kort stöds inte längre i esxi, så esxi är tyvärr uteslutet. Men får hoppas Proxmox inte är överjävligt jobbigt att bygga upp detta i. 🙂

Av SanTeoX
Skrivet av alundstroem:

Har kört såväl OpenWRT som pfSense och OPNsense som vm och det funkar mkt bra

Kul att höra! 🙂 Vad har du använt för hypervisor i botten? Proxmox? Esxi?

Av SanTeoX

Virtualisera mera; virtualisera brandväggen

Jag funderar mycket kring mitt nätverk hemma. Det är segmenterat i olika delar, brandväggat mellan VLAN:en, allmänt nedstrypt och bara öppnat för sådant som är tänkt att användas på respektive vlan.
Jag funderar också på elpriserna och skulle vilja köra mer virtualiserat, men jag har alltid dragit mig för att virtualisera brandväggen. I dagsläget kör jag brandväggen på en mini-pc med ett gäng 2,5Gbps-intel-kort och med en N5105-processor. Denna drar inte mycket, men är samtidigt inte så kraftfull (visserligen betydligt kraftfullare än de flesta konsumentroutrar) om man vill köra lite mer sofistikerade grejer på brandväggen för att hålla koll på trafiken.
Jag funderar nu på att ta min I7 10700K och köra en hypervisor i botten och köra brandvägg, filserver och lite andra tjänster på denna. Givetvis får brandväggen ett eget fysiskt nätverkskort tilldelat till sig för WAN-anslutningen.
Då det blir lite mer komplicerat om brandväggen skulle gå ner, funderar jag på att flytta ut DCHP-tjänsten, istället för att brandväggen ska stå även för detta. En av mina switchar skulle kunna lösa den biten. Detta är mest för att det blir oerhört bökigt om hela nätverket går ner enbart för att brandväggen inte startat.

Är det någon här inne som virtualiserar sin brandvägg, eller är det bara en dålig idé som ger mer huvudvärk än fördelar? Mer och mer enterprise-brandväggar börjar ju kunna fungera virtualiserat och det verkar som en hel del verksamheter går till mer och mer virtualiserade brandväggar. Jag vet att det finns både för och nackdelar med detta, men nu är detta för hemmabruk. Dock vill jag givetvis hålla en hög säkerhet även för mitt hemmanätverk och inte äventyra dom interna nätverken jag har.

Inte så mycket frågor här, mer lite reflekterande och jag skulle gärna vilja höra er take på detta?

Av SanTeoX

Byter ofta inte för att något är utslitet, utan för att testa nytt.. Skärmar har jag haft alldeles för många av.. Tangentbord också.. Mus byter jag inte ofta.
Så det blir väl skärm och tangentbord.