Inlägg

Inlägg som Dimestam har skrivit i forumet
Av Dimestam

Jag har rensat tråden och tagit bort ett gäng inlägg som handlar om villkor och rättigheter. Tävlingen bygger på att bidragen ska kunna användas kommersiellt genom att levereras som standardwallpaper i Kompletts datorer och tycker man detta är orimligt rekommenderar jag att inte delta.

Av Dimestam
Skrivet av Whitepilledoomer:

Alltså, är det möjligt för oss att gissa eller är det något som är helt nytt och i princip inte går att förutse?

Det går att gissa, men vi avslöjar ingenting förrän på onsdag.

Av Dimestam

Ledtråd:

Av Dimestam
Skrivet av Dinoman:

Jag säger inte att du har fel men som medarbetare på sagda möbelkedja så har jag rätt mycket insikter inom transport.

Allt handlar om volym. Har du rätt volymer så finns det mycket att spara i logistikledet, har du mindre volymer och mycket handpåläggning i olika led, not so much. Utmaningen som tillverkarna troligtvis ser är att hela kedjan är byggd för stora bulkiga lådor och volymerna är troligtvis inte stora nog. De har troligtvis inte heller tillräcklig bra sätt att konsolidera sina transporter är min gissning.

Allt som är nytt kostar dessutom alltid mera pengar då det kräver nya sätt att hantera produkten på kontra gamla inkörda modeller.

Tack för min tid.

Intressant! Jag tänker också att kostnaden för lagerhållning borde vara mer betydelsefullt för ett företag som IKEA? När det gäller chassin tar distributörer och återförsäljare vanligtvis ansvar för den biten, även om det säkert finns avgifter där med.

Av Dimestam
Skrivet av n0kturnal:

Hör de argumentet ofta. Att vara konstnär och att vara inspirerad av en annan artist betyder ju inte automatiskt att du kan skapa konst i samma stil? Eller om du skulle kunna göra det, faktiskt kopierar stilen rakt av. Precis som du säger så är det ett utbyte av idéer och stilar mellan olika artister.

Var finns utbytet i att företagen dammsuger upp alla tillgängliga verk på nätet och sen använder för egen vinning?

Det är ju dessutom så att man kan ta en viss konstnärs bilder, träna AIn på den, varav den kan producera bilder i exakt samma stil som konstnären.

Om jag på nåt magiskt sätt med en maskin kunnat få fram rätt proportioner av alla ingredienser i Coca cola, tror du jag utan problem kunnat lansera en Cåca cola produkt då? Den e ju bara "inspirerad" av Coca cola

Vi har lagstiftning om upphovsrätt, varumärkesskydd och patent etc. som reglerar detta. Det är redan tillåtet för en människa att skapa konstverk i en stil som efterliknar exempelvis Andy Warhol eller Banksy. Den stora skillnaden med AI ligger i att tröskeln för att skapa sådana verk sänks, och att det är en dator som utför själva hantverket.

Det är även tillåtet att utveckla och sälja en dryck som liknar Coca-Cola, vilket framgår av det stora antalet Cola-alternativ på butikshyllorna. Det är dock inte tillåtet att benämna den som Coca-Cola, vilket skulle innebära ett intrång i deras varumärkesrättigheter. Juridiskt sett är dock detta en annan sak.

Jag ser däremot inget skäl till varför efterfrågan på verk som liknar befintliga plötsligt skulle öka bara för att vi nu har möjlighet att skapa dessa med hjälp av AI. Jag tror snarare att det blir tvärtom, att efterfrågan på originalitet går upp eftersom det blir så simpelt att skapa någonting som liknar det som redan finns.

Av Dimestam
Skrivet av n0kturnal:

Som konstnär är ju din stil ditt varumärke, som vissa investerar hela sitt liv i.
10k timmar för att bli riktigt bra på något, e de inte det man brukar säga.
Ingen som verkar bry hur många timmars hårt slit som ligger bakom de bilder som AI:na är tränade på.

10k+ timmars arbete av tusentals konstnärer som de snott utan att betala nån som helst ersättning.
Som de nu tjänar pengar på och på samma gång försätter samma artister i arbetslöshet.

Jag är för användadet av AI i alla samhällsegment, men de måste ju ske på rätt villkor.

Ser inte skogen för alla träd eller? Lätt att vara nonchalant när man själv inte påverkas.

Jag köper inte riktigt det argumentet.

Konst uppstår ju inte ur tomma intet, utan konstnärer och artister har inspirerats och influerats av varandras arbete i alla tider. Det pågår ju hela tiden ett utbyte mellan olika kreatörer, där nya idéer och stilar föds ur tidigare verk. Skillnaden är bara att vi kallar det för "inspiration" när det gäller mänskliga artister.

Av Dimestam
Av Dimestam
Skrivet av m4gnify:

Borde men kommer inte.

För några år sedan pratade jag med en tillverkare som arbetade med att utveckla ett "IKEA-chassi", men som beslutade att aldrig lansera det på marknaden. Som jag förstår det, handlade det om att det inte blir så mycket billigare att låta kunderna montera chassit själva. Jag vill minnas att det rörde sig om mindre än 10% av slutpriset. Dessutom var de oroliga för att ökade returer och RMA, samt behovet av att tillhandahålla reservdelar, snabbt skulle äta upp marginalen.

Så, kostnadsbesparingsaspekten tror jag inte är särskilt intressant i sig. Däremot öppnar det ju upp för uppgraderbara chassin, som enkelt kan byggas om och utökas vid behov. Det sistnämnda tror jag har betydligt större potential.

Av Dimestam
Skrivet av ducedo:

Känns som att det blir många olika utmärkelser att hålla koll på.

Angående prisnivå som många nämner så blir det väldigt beroende av prisnivån Sweclockers väljer att testa efter. Vet att LTT brukar ducka prisfrågan eftersom det är individuellt och snabbt blir daterat. Titta t.ex. på Kompletts Svive-sortiment som i princip alltid verkar ligga på 50% rea. Vilken prisnivå ska utmärkelsen baseras på?

<Uppladdad bildlänk>

Just priser är ett komplext ämne som ofta väcker diskussion. Det är sällan det bara finns ett enda pris för en produkt. Rekommenderade priser från tillverkare skiljer sig ofta från det faktiska priset produkterna har när de dyker upp på butikshyllorna. Samtidigt finns även kampanjpriser och diverse tillfälliga erbjudanden som ytterligare komplicerar bilden. Ett annat intressant fenomen är när nästan identiska produkter har olika priser, som till exempel när en viss färg av ett chassi kostar annorlunda än andra.

Det här leder oss till pudelns kärna: Vilket pris och vid vilken tidpunkt? Är det lägsta priset på Prisjakt, och i så fall, gäller även priset från en mindre känd och potentiellt oseriös återförsäljare som listar en produkt till ett betydligt lägre pris än mer etablerade butiker? Vad gäller om produkten för stunden inte finns i lager till det angivna priset? Ska utländska butiker inkluderas?

Dessutom är priser en färskvara. Ibland förändras priser så snabbt att de kan ändras under tiden en artikel skrivs, eller mellan att den korrekturläses och publiceras. Detta skapar en del huvudvärk och väcker frågor om recensioner bör uppdateras kontinuerligt när priser förändras, vilket sällan är praktiskt möjligt.

Dessa är bara några av skälen till varför recensenter ofta väljer att inte lägga alltför stor vikt vid prissättningen, utan istället betraktar priset som rörligt och en faktor bland andra i sina bedömningar.

Av Dimestam

Ingen har varit ens i närheten ännu! Detta blir ju lite spännande

Av Dimestam
Skrivet av medbor:

Härlig logisk motsägelse i reglerna:
- Inga AI-genererade eller "lånade" bilder är tillåtna.
- Du behöver kunna tillhandahålla arbetsfilerna, t.ex. PSD eller AI, samt andra originalfiler.

Jag förstår vad ni menar men AI betyder inte AI i alla sammanhang

Du har upptäckt att ett ord kan ha olika betydelse beroende på i vilket sammanhang det används?

Av Dimestam
Av Dimestam

Halebop ger moderatorerna solglasögon av märket Swec-Ban?

Av Dimestam
Skrivet av Göteborgaren:

Detta är bara en uppföljning för komplett från den förra undersökningen 😉👍

Vi gör undersökningar ibland, brukar vara 2-3 st. per år med lite olika inriktning.

Av Dimestam

Ett tips är att läsa artikeln först.

Av Dimestam

Egentligen inte skrivaren som är det viktiga här utan själva etiketten. Dymo har extra hållbara varianter: https://www.dymo.se/tejp-etiketter/labelwriter-etiketter/dymo...

Av Dimestam

Känner bara glädje när nya medlemmar kommer till SweClockers och intresset för datorer och hårdvara växer. Vi har alla varit nybörjare någon gång, och att de väljer just oss är en stor komplimang till alla aktiva medlemmar som bidrar till den inkluderande atmosfären i forumet.

Om vi ser det från motsatt håll, så skulle en minskning av nya medlemmar i själva verket vara farligt för forum som SweClockers. Utan en kontinuerlig tillströmning av nya användare skulle användarbasen gradvis krympa, vilket i sin tur leder till minskad aktivitet. Detta skapar en negativ spiral som kan leda till att forumet med tiden dör ut.

Som lösning på det problem som nämns i trådstarten, skulle jag föreslå att man helt enkelt väljer att inte engagera sig i trådar man inte finner intressanta. Om det rör sig om regelbrott räcker det med att anmäla så tar en moderator hand om ärendet.

Av Dimestam
Skrivet av medbor:

Lite mysko att köra facebook när vi har ett forum som lever… men men

Moderskeppet är till för alla som gillar spel, teknik och nördkultur, inte enbart vi på Swec. Var fantastiskt att träffa så många härliga nördar, med alla möjliga specialintressen. Supertrevliga människor och väldigt gemytlig stämning ombord.

Av Dimestam
Skrivet av Cizz137:

Upplevde att det var väldigt lite supande och fulla individer för att vara ”gratis dricka”

Nattklubben besökte jag inte jätteaktivt personligen med tanke på att Lillpajken var med, men såg väldigt dött och nyktert ut vad jag kunde se jämfört med förra året då det var ”vanliga kryssare” och blåljus blandat med moderskeppare

Nattklubben drog igång när artisterna gick på framåt tolvslaget, det var helt fullpackat.

Bilder, video med mera finns på Facebook för er som missat: https://www.facebook.com/groups/geeksmoderskeppet/permalink/1...

Av Dimestam

Hade ni kul?