Inlägg

Inlägg som Sniffy har skrivit i forumet
Av Sniffy
Skrivet av lassesjo:

Skulle kunna vara ett drivrutins fel för USB men kan också vara ett trasigt bord.
Testa med ett annat tangentbord!
Antar att du redan provat andra USB-portar, annars testa att sätta det i svarta portar (USB2) inte blå (USB3).
Är det ett trådlöst bord så kolla batteriet!
Trådlös mus? funkar den som den ska?

Jag glömde skriva det, men jag har testat tangentborded i alla USB3-portar samt USB2-portar. Tangentbordet har ju två USB-kontakter, så jag har testat att plugga i kontakt 1 i uttag A, och kontakt 2 i uttag B, och tvärtom, om du förstår vad jag menar. Tangentbordet är heller inte trådlöst.

Det enda av mina USB-drivna enheter som fungerar verkar vara musen, som är trådbunden. Vad jag också glömde att säga i ursprungsinlägget var att jag har testat att dra ur musen, boota upp datorn med endast tangentbord inkopplat, men det hjälpte inte heller.

Tangentbordet fungerar på en annan dator (laptop), samt i BIOS på den drabbade datorn, så det är inte sönder.

Av Sniffy

Tangentbord fungerar i BIOS men inte i Windows

Hejsan,

Precis som rubriken säger så har jag ett problem med min dator, och det är att tangentbordet inte fungerar när Windows bootar upp. När jag kommer till inloggningen så måste jag använda 'On Screen Keyboard', eftersom det fysiska inte fungerar.

Det märkliga i sammanhanget är att jag kan inte komma på att någonting har ändrats i datorn. Ibland fryser min grafikdrivrutin och gör att datorn fryser, men det har hänt mer eller mindre regelbundet tidigare, utan att generera problem med tangentbordet.

Jag har testat följande

  1. Starta om datorn

  2. Installera om drivrutiner för chipset

  3. Installera om drivrutiner för USB

  4. Installera om drivrutiner för tangentbord

  5. Ta bort tangentbordet från listade enheter i enhetshanteraren, och låta datorn 'upptäcka' det igen

Jag noterar att datorn ser mitt tangentbord, som en 'ospecifierad enhet' under 'Enheter och skrivare' i kontrollpanelen. I enhetshanteraren hamnar den under HID-kategorin. Det ska också noteras att tangenbordet inte heller fungerar när Windows startas i felsäkert läge.

Jag börjar få slut på andra idéer än att formatera, och det vill jag helst undvika.

Min HW-spec finns i signaturen, och jag kör på Windows 7 64-bit Pro, service pack 1. BIOS-versionen är 2103, och tangentbordet är ett Logitech G710+.

Tack på förhand!

Av Sniffy
Skrivet av Mr_Lazy:

Jag håller med @Deo, Resilio Sync. Kostar 300 kr för en licens så kommer du åt "Selectiv sync" -funktioen...

Skulle du kunna länka där det kostar 300? Det enda som jag hittar som är i närheten av 300 är månadskostnaden på $29...

Av Sniffy
Skrivet av Karaff:

@Sniffy:

Hur gör du om sin egen internetuppkoppling går ner?

För risken är nog större att din egen uppkoppling strular än att två servrar går ner. Eller ens en server som har vettig backup faktiskt går ner.

Öh, idag är man väl alltid uppkopplad, på ett eller annat sätt? Eller missförstår jag frågan?

Skrivet av Garmzon:

Ska du ha failover på det sättet behöver du minst tre ”siter”. Lastbalanserare -> två redundanta applikationer. Kika på exempelvis klustrad nextcloud. Det är långt ifrån trivialt att underhålla dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Det behöver inte vara real-time sync. Däremot tänker jag mig att synken sker med kanske 30 minuters delay. I den miljö jag tänker mig är det högst osannolikt att två personer vill komma åt samma fil samtidigt, eller att samma fil skrivs samtidigt från två enheter.

Av Sniffy
Skrivet av moron:

Är syftet verkligen en redundant lösning, eller en primär server och sen backup till en annan server?

Jag är inget fan av Freenas rent allmänt, men med zfs snaps görs "backup" enkelt. (därmed inte sagt att du måste köra Freenas)

Om du vill ha servrar som du både kan virtualisera och köra storage på så skulle jag istället rekommendera någon typ av vanlig linux-kärra med ZFS on Linux. Då kan du får till HA mellan två noder och så. (För riktig HA att funka måste du minst ha 3 noder dock, för att undvika split-brain)

Syftet är en redundant lösning. Jag ska alltid ha tillgång till dokument och andra filer, så det räcker inte att en server bara har samma innehåll som en annan. Den måste också kunna vara igång om den andra inte är det, och vice versa.

Av Sniffy

Då har jag läst på om FreeNAS och det verkar som att det är "the way to go".

Då har jag egentligen bara en fråga innan jag börjar, och det är om det är bäst att köpa någon färdig, begagnad server, eller om jag ska köpa delar och bygga den från scratch. Jag har tänkt ha någon Xeon-processor samt ECC-minnen, men mer än så har jag väl egentligen inte tänkt.

Någon som har några pointers?

Av Sniffy
Skrivet av joakim99:

Vad vill du uppnå med din serverlösning? Bättre uppetid? Vad har du tänkt att ha för förbindelse mellan servrarna? Glöm inte bort att inkludera en vettig backup-lösning också.

Jag tänker mig att jag vill ha tillgång till mina filer var jag än befinner mig, samt även komma åt dem i händelse av t.ex. strömavbrott.

Förbindelse mellan servrarna har jag väl inte tänkt jättemycket, har du något tips?

Vad kan en vettig backup-lösning tänkas vara i mitt fall?

Skrivet av Garmzon:

Vitsen med FreeNAS är att du kan spara konfigurationen och komma igång igen väldigt snabbt efter ett haveri. Vitsen med ZFS är att även om du förlorar hårdvara så ska du inte behöva förlora data om du byggt rätt...

(mer text)

Jag ska definitivt läsa på mer om FreeNas. Tack för tipset.

Av Sniffy

Ny redundant serverlösning

Hejsan,

Jag är på gång att fixa en serverlösning, eftersom min data börjar ta för stor plats, samtidigt som jag inte riktigt gillar tanken att ha allt i molnet.

Min tanke är att jag ska ha två servrar, en i stad A och en i stad B. De ska vara kopior av varandra; ändras något i server A (den som finns i stad A) så ändras det även i server B (den som finns i stad B). Det gör ingenting om det är en viss efterdröjning på "dupliceringen", men det skall helst vara minuter, inte timmar.

Servrarna skall primärt användas som lagring av filer, men kan i framtiden komma att användas till någon typ av mediacentral, t.ex. filmstreaming.

Det jag funderar på är om detta går att åstadkomma med en färdig NAS-lösning, typ WD My Cloud EX2 (https://www.inet.se/produkt/4305142/wd-my-cloud-ex2-ultra-8tb). Kanske är det så att det är bättre att bygga en egen NAS med t.ex. FreeNAS? Det kanske är bättre att skippa NAS och köra en klassisk Linux-server av något slag?

Av Sniffy

Fel vid filöverföring - "Error 0x80070079: The semaphore timeout period has expired"

Hejsan,

Ja, jag har problem med att föra över filer till en hårddisk jag har anslutit till genom VPN. Eftersom den hårddisken är betydligt större än den jag har i min laptop så vill jag frigöra utrymme på min laptop.

Laptopen är en Asus N56VZ med följande innehåll

* Intel Core i7 3610QM
* 8GB DDR3 @ 798MHz
* Samsung SSD 840 Evo 500GB
* Windows 7 Home Premium 64-bit
* 2048 MB Nvidia GeForce GT 650M

Filerna är av typen iso och den minsta är ca 2,5 GB och den största är ca 4,0 GB (fyra filer totalt).

Det jag har försökt är följande:

* Kopiera alla filer på en gång och klistra in dem i min nätverksdisk
* Kopiera en fil i taget och klistra in dem i min nätverksdisk
* Zippa alla filer och klistra in dem i disken (går inte eftersom zippen blir inte klar, datorn låser sig eller den säger någonting om semaforer igen).
* Zippa en fil i taget (se felet ovan)
* Föra över till USB-minne (datorn låser sig och hård avstängning krävs)
* Före över till molntjänst, i det här fallet Google Drive (går inte eftersom datorn låser sig och hård avstängning krävs).

Ingenting av de ovan nämnda alternativen fungerar. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, med någon dator.

Efter den "hårda avstängningen" så får jag ett annat meddelande som jag aldrig sett förut, se bifogad bild.

Problemen började för några dagar sedan, i stort sett i samband med att jag lade till en nätverksdisk samt installerade LogMeIn Hamachi.

http://i63.tinypic.com/20u22p2.jpg

Hur ska jag göra för att kunna flytta över filerna?

Av Sniffy
Skrivet av ROCCCA:

Vad är det för laptop ?

Det är en Acer Aspire 5738ZG. Jag uppdaterar topic med den informationen.

Skrivet av Svensktiger:

Skulle gissa på att strömförsörjningen strular.

Okay, men kan det vara en tillfällighet att den bootar upp halvt när jag byter hårddisk och är precis död efter det?

Av Sniffy

Laptop startar en gång - sedan inte mer

Hejsan,

Ja, som ämnestråden lyder så har jag ett problem med en laptop. Det började med att jag skulle göra den i ordning och spara gamla filer, för att sedan formatera den och installera nytt Windows. Jag började med detta sent, och eftersom det är en gammal dator så tar det en stund för den att boota upp. Jag bootar upp datorn, och går sedan iväg för att borsta tänderna. När jag kommer tillbaka så är datorn död. Jag försöker starta upp den med batteri och utan batteri (men med sladd), dock helt utan framgång.

Eftersom jag inte såg hur det såg ut och hur långt i booten den kom så tänkte jag att det är hårddisken som är sönder. Jag hade en hårddisk liggande så jag stoppade in den. Detta var dock ett par veckor senare. Till min glädje startade datorn upp och allt var frid och fröjd. Trodde jag. Det visade sig nämligen vara exakt samma fel igen. Datorn startar en gång för att sedan inte starta mer.

Jag har ingen aning om vad som är fel nu; det verkar ju inte vara hårddisken trots allt. Jag kan även nämna att hårddisken som satt i tog jag direkt ur en annan laptop, så jag vet att den fungerar.

Laptopen i fråga är en Acer Aspire 5738Z(G).

Tacksam för svar.

Av Sniffy
Skrivet av mrqaffe:

Det är ovanlig med raid i en laptop så det har du nog inte.
Xp bör installeras först om du ska ha dualboot eftersom det skriver över alla andra bootloaders när det installeras, annars måste du fixa bootloadern manuellt.
Åtminstone Vmware kan ansluta usb till den virtuella maskinen.

Okay. Anledningen att jag anade RAID från början var för att när jag sökte efter drivrutiner från Intels hemsida (sökte efter Intel Rapid Storage Technology driver), så kom det endast upp alternativ som nämnde RAID. Anledningen att jag sökte efter just Intel Rapid Storage Technology driver var för att den drivrutinen fanns på ASUS hemsida.

Om jag väljer att använda t.ex. VMWare, hur får jag då en XP-fil att "mounta". Virtualbox har ju en inbyggt, men sist jag använda VMWare hade den inte det, har jag för mig.

Av Sniffy
Skrivet av ggustavsson:

Testa Virtualbox eller vmware som virtuellt maskin, kommer dock inte ihåg hur det var med USB portarna på dessa..

Okay, om jag väljer någon av dessa, var hittar jag då en XP-avbildning att använda?

Jag har lite erfarenhet av VMWare sedan tidigare...

Av Sniffy

Dual Boot: Windows 7 med Windows XP eller alternativ

Hejsan

Jag har, som en galning, försökt att få dual boot med ovan nämnda operativsystem att fungera på min laptop (ASUS N56VZ) ett bra tag nu, och har hela tiden gått bet.
Jag har följt den här guiden, men jag vet inte vilka drivrutiner jag skall använda, om jag har SATA eller RAID (hur vet man det?). Jag har även testat med Windows XP mode och det fungerade. Dock så behövde jag ha tillgång till USB-ingångarna och det fick jag inte i XP mode.

Anledningen till att jag vill ha XP är att jag skall använda en programvara till min bil, som endast "fungerar" på Windows XP. Min fråga blir därför; är det kört med dual boot? Finns det andra alternativ, kanske en virtuell maskin som fungerar bättre än Windows XP mode?!
Till sist, om det finns en AKTUELL tråd som behandlar precis detta så har moderatorerna min tillåtelse att låsa denna tråd och hänvisa mig dit...

Väl mött

Av Sniffy
Skrivet av jacobtr:

Nej ingen aning dock skulle det var något jag skulle testat! Eller testa en annan disk i dockan...

Okay, en liten uppdatering.

Jag har nu testat att stoppa in disken i min stationära dator, och då även kopplat den med avsedda sladdar/kablar. Detta hjälpte inte; min dator verkar inte hitta disken över huvud taget.

Frågan är då vad jag har kvar för alternativ. Kan en disk gå sönder av att inte snurra på cirka 12 månader?

Av Sniffy
Skrivet av jacobtr:

Her du testat den bara i din stationära utan docka?

Nej, det har jag inte gjort. Anledningen till det är enkel; jag saknar nödvändiga kablar. Jag tänkte åka och införskaffa mig dessa imorgon så fort affärerna öppnar igen. Du tror alltså att det kommer att fungera?

Av Sniffy

Extern hårddisk startar inte

Hejsan och god fortsättning.

För att förklara problemet är det kanske lämpligt att gå tillbaka till en tidpunkt då jag vet att disken senast fungerade.

Disken som omnämns är en Seagate och har produktnummer 9SF2A2-500. Till utseendet är disken likadan som den som visas i följande video: https://www.youtube.com/watch?v=e2MGZ7DE-vM

Det var sommaren 2013, jag använde disken för att flytta data mellan min laptop och min stationära dator. Då fungerade disken alldeles utmärkt.

När jag nu i mellandagarna skulle ge mig på ett liknande moment så startar inte disken. Det skall också nämnas att jag inte var helt säker på att jag hade rätt strömadapter, men jag hittade specifikationen på strömadaptern på nätet, och specifikationen motsvarade den strömadaptern jag hade, så jag pluggade in och förväntade mig att disken skulle starta. Till min förvåning så gjorde den inte det, så jag anade att det var fel på själva "lådan" som omger disken. Därför plockade jag ut disken ur sitt hölje, för att placera den i en hårddiskdocka som jag köpte för många år sedan. Jag tror att dockan jag använder är likadan som den här (jäklar vad billig den har blivit) : https://www.dustinhome.se/product/5010749438/dock-station-253...

Jag testade att starta dockan utan någon disk, eftersom det var ett tag sedan jag använde den. Dockan startade upp utan problem, så jag testade att stänga av dockan, placera dit disken och sedan sätta igång dockan igen. Då vart det lika dött som när disken befann sig i sitt hölje. Bara för att testa så tog jag bort disken, startade dockan och placerade disken i dockan under tiden dockan var igång. När disken ansluts i dockan stängs dockan av, vilket jag kan tycka är lite egendomligt.

Jag har egentligen inga idéer på hur man kan lösa detta. Jag vet att diskar kan gå sönder, och eftersom disken har några år på nacken så förväntar jag mig inte jättemycket. Dock tänkte jag att det kunde vara värt att slänga ut en förfrågan här.

Tack på förhand.

Av Sniffy

Okay, finns det några rekommenderade inställningar, för jag är helt ny på det här med inställningsbar subwoofer. Vad bör jag tänka på när jag ställer in den, samt finns det några "värden" på de olika parametrarna som fungerar ungefär som en standard?

Av Sniffy
Skrivet av safarisoya:

Det är ju bara koppla in i antingen R eller L Har exakt likadan subwoofer. Det funkar vilket som.

Aha, så man behöver inte koppla in i båda? Det trodde jag, där ser man alltså... Du som har en sådan sub, är det något mer man skall tänka på?

Av Sniffy
Skrivet av safarisoya:

Du ska koppla från subwoofer out på A820 till line in på subwoofern.

Jo alltså, det hade jag listat ut, men det som förvirrar mig är att det finns två stycken line in på subwoofern, en benämnd L och en annan benämnd R. Då antar jag att sladden jag har köpt passar dåligt, eftersom den bara har en hane i varje ände...