DX11 mot DX12 och Explicit Multiadapter

Ashes of the Singularity är inte exklusivt att köra under DirectX 12 utan kommer även med ett DirectX 11-läge för användare med äldre operativsystem. Detta läge har enligt Oxide Games finslipats och förbättrats enormt i den senaste betan, och speciellt ihop med AMD-kort då dessa presterade katastrofalt dåligt ihop med höstens alfaversion under DirectX 11.

Diagrammet ovan presenterar riktigt intressanta resultat, och speciellt när de båda lägrens kort jämförs under DirectX 11. Som synes tappar AMD rejält med mark i det äldre grafikgränssnittet, vilket rör om rejält i tabellerna till Nvidias fördel. I kontrast presenterar Nvidia-korten närmast identiska resultat både i DX11 och DX12, vilket kan vara ett resultat av företagets flitiga drivrutinsingenjörer som lyckats pressa ur en hiskelig mängd prestanda ur DirectX 11.

AMD-korten vinner verkligen enormt mycket prestanda genom att köras i spelets DirectX 12-läge, där exempelvis Radeon R9 Fury X kliver upp 38 procent prestandamässigt i jämförelse med DirectX 11. I det lägre prestandasegmentet är dock inte skillnaderna fullt lika stora, där Radeon R9 380X endast utvinner cirka 7 procent bättre prestanda tack vare DirectX 12.

Explicit Multiadapter – tester med flera grafikkort

En väldigt intressant finess hos DirectX 12 är möjligheterna att använda flera olika grafikkort, utan att för den delen blanda in tillverkarspecifika tekniker som SLI och Crossfire. En av dessa finesser är Explicit Multiadapter, som i sitt unlinked-läge kan kombinera grafikkretsar av olika typer samt från olika tillverkare.

DirectX-Multiadapter-2.PNG
DirectX-Multiadapter-3.PNG

I teorin innebär detta att användaren kan kombinera exempelvis ett grafikkort från Nvidia med grafikdelen i en AMD APU och på så sätt öka prestandan. Ett annat användarscenario är möjligheten att använda grafikkort från både Nvidia och AMD tillsammans i prestandaförbättrande ändamål.

Ashes of the Singularity har i sin senaste version stöd för Explicit Multiadapter, vilket gör att vi kan kombinera grafikkort från Nvidia och AMD i samma system. Spelet använder sig i detta fall av AFR, där GPU:erna turas om att rendera bildrutorna efter varandra. I framtiden ska spelutvecklarna även kunna använda sig av SFR, där istället varje bildruta delas upp i två (eller fler) och varje GPU renderar varsin del av bildrutan.

Redaktionens tidigare erfarenheter av hybridtekniker för grafikkort är minst sagt skakiga, där allt ifrån dålig prestanda till spontana krascher inte har hört till ovanligheterna. Det är därför med enorm glädje vi kan rapportera att Explicit Multiadapter i DirectX 12 tycks fungera riktigt bra och smärtfritt – åtminstone i regi av Oxide Games.

Skalningen mellan de olika grafikkortskombinationerna varierar en del, där exempelvis ett Radeon R9 Fury X med ett påhängt Geforce GTX Titan X vinner ungefär 47 procent högre prestanda i jämförelse med ett ensamt kort. Som kontrast lyckas ett Geforce GTX Titan X i kombination med ett Geforce GTX 980 Ti prestera hela 68 procent bättre än ett enskilt kort.

Det mest slående med hela experimentet är den subjektiva upplevelsen av testsekvensen, där vi väntade oss mängder av micro stuttering. Istället möts vi av en riktigt välflytande sekvens, som tack vare den högre bildfrekvensen flyter bättre än konfigurationer med ett grafikkort.