Sammanfattande tankar

När vi nu står här med de första resultaten från ett nästintill skarplanserat DirectX 12-spel känns framtiden väldigt spännande, samtidigt som det är för tidigt att dra alltför konkreta slutsatser. Oxide Games är tidigt ute med att implementera Microsofts nya grafikgränssnitt i och med Ashes of the Singularity och lutar sig hårt på ett flitigt användande av funktionen Asynchronous Compute – något som verkligen faller AMD:s GCN-arkitektur i smaken.

Ashes_2016-02-24 09-08-42-63.jpg

Parallellism är något av ett ledord för de nya lågnivågränssnitten Vulkan och DirectX 12, där både processorns kärnor och grafikdelens beräkningsenheter ska kunna tillgängliggöras och användas på ett mer effektivt sätt av spelutvecklarna. Asynchronous Compute kan definitivt vara en viktig del av lösningen för att låsa upp grafikprocessorernas fulla potential, samtidigt som det finns en del frågetecken kring hur funktionen kan tänkas implementeras i andra speltitlar.

Nvidia har haft en enorm styrka under DirectX 11-eran i form av väloptimerade drivrutiner, där företaget i många fall lyckats avsevärt bättre än AMD att utvinna prestanda bakom det något begränsande grafikgränssnittet. Med korrekt implementation av spelutvecklarna kommer dock DirectX 12 förlita sig betydligt mindre på optimeringar på drivrutinsnivå, vilket lyfter vissa frågetecken kring hur det gröna laget kommer att stå sig mot de röda i framtidens spel.

Ashes_2016-02-24 09-07-32-65.jpg

I fallet Ashes of the Singularity vinner AMD den första bataljen på slagfältet DirectX 12, vilket ger oss en svag fingervisning vad som går att åstadkomma med det nya grafikgränssnittet. Det är dock väldigt nämnvärt att det rör sig om en oerhört specifik speltyp som historiskt sett har gynnats av lågnivågränssnitt, vilket gör att vi försiktigt avvaktar innan vi drar alltför stora växlar.

Ashes of the Singularity är just nu tillgängligt som early access på Steam och släpps skarpt den 22 mars.