Latens och eftersläp

Latensen, input lag, är utomordentligt låg och varierar från 2 till 18 millsekunder från toppen till botten av skärmen och mitten på trygga 10 millisekunder. Detta över HDMI med Leo Bodnar Input Lag tester. I praktiken finns inga betydande latenser att tala om.

Eftersläpsnivåerna är typiska för en 60 Hz-skärm och det finns inget oönskat som försämrar upplevelsen mer än normalt. Dell ger oss ett overdrive-reglage kallat ”Response” som kan ställas i Fast-läge. Då får panelen mer overdriveskuggor i rörelser men det finns inte mycket som minskar själva släpandet.

dell_s2718d_response_ny.jpg

Den specificerade responstiden är 8 ms med 6 ms i Fast-läget. Som vi försökt upplysa så många gånger tidigare är denna specifikation inte relevant för hur eftersläp ser ut på en skärm. Fast-lägets kantskuggor riskerar också upplevas som en försämring trots att specen ger ”bättre siffror”.

Tillfälliga ”inbränningar”

Något vi noterade efter en stund var att vi får kvardröjande skuggningar i bilden, så kallade ”inbränningar” som ligger kvar en stund och sedan klingar av. Testsekvensen skapade exempel på detta där det gradvis byggs kvardröjande bilder vid rörelse. Detta har vi sett tidigare, framför allt på skärmar med LCD-paneler av PLS-typ.

dell_s2718d_retention.jpg

Kameran fångar ”inbränningen” effektivt med de kvardröjande skuggbilderna av UFO:t. Men för ögat är detta endast synligt när blicken följer en rörelse.

Cirka halvtimmen med UFO-testmönstret framme och det syns väldigt tydliga spår. Pausar vi UFO-animationen försvinner spåren helt, i alla fall så att de inte längre är synliga för ögat. Kameran registrerar dock fortfarande ”inbränningen” och hur kristallerna närmast vibrerar.

Rör vi på huvudet blir inbränningen synlig igen. Vi kan också ha animationen igång och fokusera blicken på en stilla punkt och inbränningen slutar synas. Så fort ögat börjar följa en rörelse uppfattas inbränningen igen. Mycket märkligt men också mycket intressant fenomen.

Har du någon form av statisk rörelse över samma ytor på skärmen kan det bli kvardröjande effekter. De försvinner efter en stund och definitivt när skärmen varit avstängd ett tag. Nivån av synliga fenomen var också cykliskt. Ett par timmar av UFO:n på skärmen och det bleknade bort av sig självt. Sedan började det om.

Fast är detta fenomen samma sak som ett problem? Nej, inget vi märkte under praktiskt testande likt spelande.