HDR på Dell S2718D

Som vi konstaterade i föregående avsnitt har Dell S2718D ingen vidare förutsättning till att frälsa någon med HDR-teknikens potential. För svag ljusstyrka, för begränsad dynamik och för snävt färgomfång. Men det ska inte hindra oss från att testa. Dell ska ha beröm för att vara tidiga med att ta tekniken till datorskrivbordet för rimliga pengar.

Fast i ärlighetens namn är Dell S2718D inget bra exempel för dig som vill uppleva HDR och förstå vad det innebär. Skärmen är en rätt och slätt en alldeles vanlig SDR-skärm som har kapacitet att försöka återge en PQ-baserad tonkurva för HDR10. HDR-bilden blir för mörk och blek (grå kurva i Luminance-mätningen nedan) jämfört med målet.

dell_s2718d_matning_HDR_gameHDR.png

Game HDR-läget ger en lugnare justering av bakgrundsbelysningen.

dell_s2718d_matning_HDR_movieHDR.png

Movie HDR arbetar mer dynamiskt och skiftar nivåer under mätningens gång.

Vi kan mata skärmen med en HDR10-signal i 3 840 × 2 160 pixlar, krypterat med HDCP 2.2. Det går att mata en 10- eller 12-bitars signal. Som bekant räcker bandbredden om 18 Gbps eller 600 MHz pixelklocka endast till för 8 bitars 4K-signal vid 60 Hz och full färgupplösning i RGB eller YCbCr 4:4:4. Vill vi behålla 60 Hz och öka bitdjupet måste vi sänka färgupplösningen till 4:2:2 eller 4:2:0-format, vilket fungerar det med.

Allt detta testat via HDMI där vi har en signalgenerator som fritt kan alstra alla varianter av signaler och där stämma av vad som fungerar. Huruvida HDR10 fungerar över USB Type-C och Displayport Alt Mode är en öppen fråga då handboken inte nämner ett knyst om detta.

Dell specificerar panelen hos S2718D som en 8-bitarspanel. Men det går alltså att mata 10 och 12 bitar över HDMI. Skillnaden är dock subtil jämfört med 8 bitar. Vi har fortfarande en svag posterisering med 10 och 12 bitar som också är mildare än när vi matar 8 bitar. Rimligtvis använder skärmen någon form av halvtonsmönster (dither) för att adressera högre bitdjup.

HDR i praktiken på S2718D

För att HDR ska fungera måste vi växla över till något av de två HDR-lägena under Color/Preset Modes. Båda ger ur kartong en bra vitbalans men inga möjligheter att på något annat sätt justera bilden. Man får det man ser, vare sig mer eller mindre.

dell_s2718d_preset_modes.jpg

I båda HDR-lägena används en dynamisk bakgrundsbelysning så att panelen pendlar i ljusstyrka. Intrycket var att Game HDR-läget är lite lugnare vad gäller denna justering av belysningen vilket också är mindre distraherande. Du kan inte reglera bakgrundsbelysningen när du kör HDR.

På det stora hela är intrycket att tja, det fungerar. HDR på Dell S2718D ser ut ungefär som exemplen vi har i föregående avsnitt. Vi täcker in fler nyanser men inget mer.

Eftersom det hos Dell S2718D inte finns någon ljuskraft, hög simultankontrast eller färgåtergivning till någonting annat än vad som egentligen är en helt vanlig datorskärm, blir det lite axelryckning över det hela. Den främsta förtjänsten av HDR-lägena hos D2718D är att man kan ta tillvara på HDR-materialets nyansomfång utan att tvinga bort allt för mycket information på vägen från signal till ljus.

Slutsatsen är alltså att ja, det fungerar. I alla fall så länge du är med på att Dell S2718D aldrig kan bli någon fantastisk övertygelse om förträffligheten hos HDR.