Sammanfattning

Vid det här laget har Nvidia lyckats få ut ett par kort med senaste arkitekturen Ampere och samtliga har imponerat på ett eller annat sätt. Till skillnad från Turing bjuder korten på en markant prestandaförbättring för varje modell ställt mot förra generationen, utan att öka de rekommenderade priserna nämnvärt. Dagens testkandidat Geforce RTX 3060 Ti ligger kvar på exakt samma prispunkt som RTX 2060 Super, som nu också blir officiellt ersatt.

RTX_3060_Ti-5.jpg

Nvidias löfte för Geforce RTX 3060 Ti var prestanda i RTX 2080 Super-klassen, något som kändes nästan för bra för att vara sant. Med siffrorna i hand stämmer det mer eller mindre till punkt och pricka då Geforce RTX 3060 Ti hamnar en till två poäng ovanför RTX 2080 Super i redaktionens prestandaindex.

Med ett pris på 4 500 kronor ger Nvidia Geforce RTX 3060 Ti bra prestanda för pengarna, men som många har märkt kommer det troligen inte gå att få tag på just det här kortet. Nvidia säljer fortfarande inte sina egna Founders Edition-kort i Sverige och är hittills ensamma om att hålla det rekommenderade priset sett till övriga Ampere-lanseringar.

RTX_3060_Ti-8.jpg

Det är verkligen tråkigt eftersom det är välbyggda kort med utmärkta referenskylare till ett attraktivt pris. Nvidia har verkligen satt ribban för referenskylare och pressat AMD att följa efter, vilket givetvis gagnar konsumenter. Bortsett från Geforce RTX 3090 håller sig Founders Edition-korten inom två expansionsplatser, något som kan vara kritiskt för vissa användare då partnerkorten ofta är enorma i jämförelse.

Nvidia Geforce RTX 3060 Ti med sin relativt snåla strömbudget och lägre prislapp har verkligen ett hem i mer prispressade speldatorer, eller små SFF-byggen (Small Form Factor) där högre värmeutveckling kan vara av ondo. Det sistnämnda har möjlighet att bli ännu bättre med lite undervoltning som kan få ned effektuttaget och i vissa fall även höja prestandan.

RTX_3060_Ti-3.jpg

Då Nvidia valt att inte längre sälja sina Founders Edition-kort i Sverige och inte kan uppge när butiken öppnar igen blir betygsättningen enkel men tråkig – redaktionen kan inte sätta betyg på produkter som inte saluförs här. Geforce RTX 3060 Ti Founders Edition är ett utmärkt grafikkort sett till prestanda och dess högpresterande kyllösning, därtill har det på pappret en riktigt attraktiv prislapp. Resorna kring kortens prissättning är en tråkig trend från AMD och Nvidia, vilket gör att vi får leta oss vidare till partnerkorten istället.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda för klassen

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • Stöd för kompetent uppskalning via DLSS

  • HDMI 2.1

  • Utmärkt och kompakt referenskylare

  • God energieffektivitet

Nackdelar

  • Inte tillgänglig i Sverige i dagsläget

Pris vid publicering: 4 500 kronor

Säljstarten för av Geforce RTX 3060 Ti går av stapeln klockan 15:00 den 2 december. Detta gäller såväl Nvidias Founders Edition (i de regioner den säljs) samt partnertillverkarnas modeller.