Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Effektmässigt bjuds det inte på några direkta överraskningar. Ryzen 5 5600 har samma strömbudget som Ryzen 5 5600X, vilken slås i vid tung flertrådad belastning. Därför landar modellen på exakt samma resultat som den processorn vid 140 W för hela systemet under belastning. Ryzen 5 5500 har lägre klockfrekvenser och lyckas hålla sig inom ramarna för sin strömbudget, där effektuttaget under flertrådad belastning landar på 130 W för hela systemet.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 3090-kortet vid vila.

Då samtliga av de testade Rocket Lake-processorerna drar betydligt mer effekt under arbetslastens första 56 sekunder är det missvisande att använda ovanstående effektmätningar rakt av som mall för uträkningen av energieffektiviteten. Med anledning av detta har vi räknat in det ökade effektpåslaget för de påverkade modellerna under scenens första 56 sekunder.

Sett till energieffektivitet landar Ryzen 5 5600 på exakt samma nivå som Ryzen 5 5600X, vilket kan anses som bra siffror för en sexkärnig modell. Ryzen 5 5500 klarar sig ytterligare något bättre på effektivitetsfronten, men når inte riktigt upp till samma nivå som rivalen Intels Core i5-12400F vid flertrådad belastning.