Överklockning

Sist men inte minst har det blivit dags att kika på lite överklockning. Vi väljer att koncentrera oss på Ryzen 5 5600, då det stöttes på en del konstigheter i samband med frekvensökningar hos Ryzen 5 5500 – däribland en strömbudget som slumpmässigt låste ned sig igen, och avvikande prestanda. Det är möjligt att det finns en koppling till den första tillgängliga BIOS/AGESA-versionen som finns tillgänglig för denna modell, och kanske får vi återbesöka den vid ett senare tillfälle.

5600_oc.png

I vår recension av storebror Ryzen 5 5600X lyckades vi uppnå 4,7 GHz över samtliga kärnor, och detta var inte riktigt möjligt hos vårt exemplar av Ryzen 5 5600. Vi behövde dock inte backa allt för mycket för att hitta en stabil nivå, och vid 4 650 MHz höll sig modellen stabil vid spänningen 1,32 V.

I det flertrådade Cinebench-testet syns ett trevligt uppsving i prestanda ihop med att frekvensökningarna har applicerats samtidigt som strömbudgeten är upplåst.

Även i Blender syns klart märkbara prestandavinster efter överklockningen, där renderingstiden minskar med 17 sekunder.

Vid spelande i den relativt processorbundna upplösningen 720p ser vi ett uppsving på cirka 7 procent i bildfrekvens i Battlefield V när Ryzen 5 5600 överklockas. I Assassin's Creed: Valhalla verkar vi dock vara mer bundna till grafikkortet.

Även i 1080p finns vissa vinster att utvinna av överklockningen, där exempelvis resultaten från Battlefield V ökar med cirka 5 procent. Assassin's Creed: Valhalla går återigen kräftgång.