Sammanfattning

AMD:s beslut att lämna det billigare prissegmentet orört i samband med lanseringen av Ryzen 5000-familjen kan definitivt diskuteras. Å ena sidan hade de för första gången på många år en ledande processorarkitektur, vilket innebar att de inte behövde tävla med hjälp av reducerad prissättning på samma sätt som tidigare. Å andra sidan lämnade de ett helt segment öppet för Intel att ta över, vilket de glatt gjorde med populära modeller som Core i5-11400F.

Det som tvingade fram beslutet att slutligen lansera dessa billigare modeller i Ryzen 5000-serien var onekligen hotet från Intels förhållandevis färska "Alder Lake"-processorer, och då i synnerhet modellen Core i5-12400F som vi ofta ser figurera i SweClockers forum när det pratas om prisvärda nybyggen. Här tycker vi att AMD borde ha agerat snabbare och genskjutit det blå laget genom att ha dessa modeller på plats i samband med utrullningen av de billigare "Alder Lake"-processorerna.

Trots sin sena ankomst är dock de billigare Ryzen 5000-processorerna ett välkommet, och välbehövligt, tillskott i AMD:s uppställning. Utöver att agera bas för ett prisvärt nybygge ger de nya modellerna en väldigt intressant uppgraderingsväg för den som redan är investerad i sockel AM4-ekosystemet. Bakåtkompatibiliteten hela vägen tillbaka till 2017-års styrkretsar ska verkligen inte underskattas, där exempelvis ägare av första generationens Ryzen kan blåsa nytt liv i sitt system med ett ganska simpelt processorbyte.

Som del av ett helt nytt bygge går det givetvis att diskutera hur pass vettigt det är att investera i AM4-plattformen så här pass sent i dess livscykel. Intels nuvarande LGA 1700-plattform har åtminstone ett uppgraderingssteg kvar i sig, medan AM4 har nått vägs ände i och med övergången till sockel AM5 till hösten. Är man inte brydd om en uppgraderingsväg så finns det dock vissa prismässiga fördelar med att gå AMD-spåret, då moderkort med styrkretsen B550 finns att få för en generellt lägre peng än motsvarande B660 från Intel.

AMD Ryzen 5 5600

ryzen_5500_5600-6.jpg

Ryzen 5 5600 är utan tvekan den starkast lysande stjärnan av de två testade modellerna. Nykomlingen är i princip bara en något lägre klockad variant av storsäljaren Ryzen 5 5600X, vilket innebär att den oftast presterar marginellt sämre än denna, och i synnerhet när det kommer till flertrådad prestanda.

Vid en prislapp på 2 349 kronor är den några hundralappar billigare än den motsvarade "X"-modellen, samtidigt som den ställs på kollisionskurs med Intels Core i5-12400. Ställt mot just Core i5-12400 är det ett ganska jämnt lopp, där modellerna turas om i tabellerna om ledartröjan. Det område där Ryzen 5 5600 tappar är ren enkeltrådad prestanda, vilket Intel har visat sig vara väldigt starka i med senaste generationens arkitektur.

Nu är det väldigt få som köper just Core i5-12400, och de flesta väljer istället det IGP-lösa syskonet Core i5-12400F. Här hade vi gärna sett AMD positionera Ryzen 5 5600 mot "F"-modellen prismässigt för att ytterligare stärka konkurrenspositionen. Med detta sagt handlar det dock fortfarande om en utmärkt processor i sitt prissegment och i synnerhet för den som redan sitter på en äldre Ryzen-processor och är på jakt efter en prisvärd uppgradering.

Ryzen 5 5600 är en utmärkt processor i sin prisklass med oslagbar bakåtkompatibilitet

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda i prisklassen

  • Mycket bra flertrådad prestanda

  • Bra enkeltrådad prestanda

  • God effektivitet

  • Förhållandevis billig plattform

  • Imponerande bakåtkompatibilitet

Nackdelar

  • Tappar mark mot Core i5-12400F vid enkeltrådade laster

Pris vid publicering: 2 349 kronor inklusive moms

AMD Ryzen 5 5500

ryzen_5500_5600-6.jpg

Ryzen 5 5500 är en mer svårsmält processor i jämförelse med sitt syskon Ryzen 5 5600. Här ser vi inte bara ytterligare lägre klockfrekvenser utan även avkall på cachemängd ställt mot den sedvanliga Ryzen 5000-familjen. Kombinationen av de två faktorerna ger en modell som i mångt och mycket underpresterar, och då speciellt i spelscenarion.

Lägre prestanda går nästan alltid att lösa med en mer attraktiv prislapp, men här anser vi att AMD har kryddat priset för mycket i förhållande till det som presenteras i prestandamätningarna. Vid 1 890 kronor går modellen in ungefär 100 kronor under Core i5-12400F, något som i slutändan är en för liten prisskillnad sett till prestandagapet mellan de två modellerna.

För den som sitter på en äldre Ryzen-processor, och är sugen på att uppgradera till en prisvärd modell i Ryzen 5000-serien, skulle vi istället rekommendera att kika på Ryzen 5 5600. Visst är den ett antal hundralappar dyrare, men det vägs ändå upp av mindre kompromisser samt högre prestanda.

Fördelar

  • Bra flertrådad prestanda

  • God effektivitet

  • Förhållandevis billig plattform

  • Imponerande bakåtkompatibilitet

Nackdelar

  • Reducerad L3-cache ger sämre spelprestanda

  • Ganska låga klockfrekvenser

  • Generellt svagare än Core i5-12400F

Pris vid publicering: 1 890 kronor inklusive moms