Sammanfattning

Att testa och genomföra uppföljande tester i samma produktserie kan ibland bli lite trist och inte minst förutsägbart. Genom att snabbt ögna specifikationerna går det i många fall att räkna ut ungefär hur de kommer att placera sig i förhållande till andra modeller. I fallet Core i7-13700K och i5-13600K är det sant till viss del, men det finns ändå en del att ta med sig. De generella intrycken från min testperiod med flaggskeppet Core i9-13900K kvarstår även här – ordentliga prestandalyft i flera kategorier till ett pris som är lägre än konkurrentens.

13900K-18.jpg

Likaså kvarstår samma orosmoln gällande plattformen i stort, där uppgraderingsbarhet framåt i tiden mer eller mindre är garanterat icke-existerande. Sedan Core i9-13900K fick bekänna färg i testlabbet har dock även AMD hunnit avslöja vad de haft på handen på grafikkortsfronten, där de likt Nvidia står kvar på gränssnittet PCI Express 4.0.

Även om Intel, till skillnad från AMD, saknar det bredare stödet för PCI Express 5.0 gör det i nuläget förhållandevis liten skillnad. Utrullningen av NVME-lagringsenheter med stöd för PCI Express 5.0 dröjer fortfarande och avsaknaden av grafikkort med stöd för gränssnittet köper Intels plattform lite mer tid. Med det sagt ligger PCI Express 5.0-bestyckade grafikkort i en inte allt för avlägsen framtid, även om det fortfarande inte är helt klar hur avlägsen.

13900K-11.jpg

Prestandan finns det egentligen ingenting att orda om – de två nytillskotten är ett par riktigt bra processorer helt enkelt. Oavsett om det gäller spelprestanda eller produktivitet presterar de båda väldigt väl och är två bra alternativ även för den som gör annat än att spela.

Den punkt som istället blir avgörande vad gäller köprekommendation är dels priset på plattformen, dels priset på processorerna. Här kvarstår fortfarande stor flexibilitet med både val av moderkort och primärminne, eftersom plattformen stöder både DDR4 och DDR5. Det ger större möjlighet att både bygga enklare för en förhållandevis låg peng eller skala upp till ett riktigt påkostat system.

13600-13700-10.jpg

Sett till hur priset i dagsläget står sig mot motsvarande modeller från konkurrenten ser det ljust ut för Intels Core 13000-serie. Generellt ligger de tre Intel-processorerna något lägre i pris än AMD:s Ryzen 7000-modeller, samtidigt som plattformens kostnad kan bantas ned till en betydligt lägre nivå. Det gör det förhållandevis enkelt att rekommendera ett Intel-baserat system såhär i slutet av år 2022.

Inte helt oväntat har effektuttaget ökat för de båda modellerna i samband med ökade frekvenser på samma tillverkningsteknik, och som följd blir de testade processorerna varma. Det blir framförallt påtagligt när Core i7-13700K tillåts dra mer ström och kliva upp i boostfrekvens. Det går förvisso att hålla under kontroll med en kompetent luftkylare i normala scenarion, men när alla trådar belastas och temperaturerna sticker iväg är AIO-kylare och ett välventilerat chassi att rekommendera. För lillebror Core i5-13600K är läget något annorlunda det går utan större problem att svalka modellen med hjälp av vår luftkylare, givetvis med tillägget att vätskekylning är att rekommendera om processorn ska överklockas.

Ovan nämnda aspekter leder mig till utlåtandet att det är två ruskigt kompetenta modeller, där produktseriens minsting Core i5-13600K är den som sticker ut mest – mycket tack vare utmärkt förhållande mellan pris och prestanda. För den användare som önskar ännu lite mer flertrådad prestanda är Core i7-13700K ett utmärkt alternativ för en något dyrare peng. Utöver det ökade priset för själva processorn rekommenderar vi att även ta höjd för kostnaden för en bra AIO-kylare, eftersom den tenderar att bli varm.

Intel Core i7-13700K

13600-13700-19.jpg

Det är en ruskigt kompetent processor som Intel har skakat fram till sitt nya prestandasegment. Core i7-13700K riktar sig till användaren som behöver utmärkt spelprestanda och mycket kompetent flertrådad prestanda, men inte behöver de extra trådarna som återfinns hos flaggskeppsmodellen.

Stora prestandlyft från föregående generation tillsammans med en mogen plattform med många alternativ för användaren vad gäller val av moderkort och primärminnen ligger till grund för betyget, där SweClockers tilldelar Core i7-13700K "Utmärkt".

Intel Core i7-13700K levererar utmärkt prestanda i spel och produktivitet och är ett ordentligt lyft från föregångaren.

Fördelar

  • Utmärkt flertrådad prestanda

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompatibilitet med föregående plattform

  • Lägre pris än närmsta konkurrenten

Nackdelar

  • Riktigt högt effektuttag

  • Kan vara svår att hålla kyld

  • Plattformen är inte lika modern eller framtidssäker som AM5

Pris vid publicering: 5 849 kronor inklusive moms.

Intel Core i5-13600K

13600-13700-25.jpg

Intel Core i5-13600K erbjuder utmärkt spelprestanda och bra flertrådad prestanda för produktivitet. Likt övriga processorer i Core 13000-serien har det skett stora förbättringar i prestanda och Core i5-13600K presterar generellt bättre än modeller högre upp i hierarkin hos föregående generation.

Utöver ökningarna i prestanda och effektuttag finns det utrymme för överklockning och att öka på prestandan ytterligare med en enkel handpåläggning. Ovan nämnda aspekter kombinerat med ett konkurrenskraftigt pris leder till att SweClockers belönar Core i5-13600K med både köprekommendation och utmärkelsen "Utmärkt"

Intel Core i5-13600K ger utmärkt prestanda i spel och produktivitet utan att priset springer iväg.

Fördelar

  • Utmärkt flertrådad prestanda

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompatibilitet med föregående plattform

  • Lägre pris än närmsta konkurrenten

  • God energieffektivitet

Nackdelar

  • Högre effektuttag än föregångaren

  • Plattformen är inte lika modern eller framtidssäker som AM5

Pris vid publicering: 4 290 kronor inklusive moms.