Test: Ray tracing

Utöver klassisk rastrering testar vi givetvis även hur grafikkorten hanterar hårvaruaccelererad ray tracing, dels genom UL Benchmark 3DMarks Raytracing Feature Test men också i Port Royale. Utöver de båda testerna har vi valt fyra spel från testsviten som har körts igenom i de tre upplösningarna med ray tracing aktiverat.

1_4k_native.jpg

I sedvanlig ordning börjar vi med de syntetiska testerna och 3DMarks Raytracing Feature Test. Här lyfter nykomlingen RTX 4070 Ti Super med ungefär 7 procent ställt mot sin föregångare och placerar sig på en ganska förväntad plats i rangordningen.

Vidare mot Port Royal som tenderar att vara en ganska bra indikator på spelprestanda med ray tracing aktiverat. Här är lyftet nästan exakt detsamma ställt mot RTX 4070 Ti på 7 procent. Däremot ser vi att nykomlingen RTX 4070 Ti Super nu tar sig förbi värstingen från AMD RX 7900 XTX med smal marginal. Däremot tar Nvidias nykomling ledning över konkurrenten RX 7900 XT med lite drygt 10 procent.

När vi rör oss mot de renodlade spelen är det inga större överraskningar som erbjuds. Det är det tredje snabbaste spelet i den här upplösningen över hela brädet. Det är det tredje snabbaste grafikkortet från Nvidia och som det ser ut just nu det tredje snabbaste grafikkortet på ray tracing i spel.

Trenden håller i sig när upplösningen ökar till 1440P och tredjeplatsen bibehålls. RTX 4070 Ti Super lämnar konkurrenten Radeon RX 7900 XT bakom sig med påtaglig marginal så fort ray tracing aktiveras och det är en tämligen ojämn match mellan de båda.

Vid 4K UHD bryts trenden för första gången i spelet Watch Dogs: Legion där nykomlingen RTX 4070 Ti Super faller efter med en enstaka FPS. Annars är det fortsatt ett lyft ställt mot föregångaren och en bibehållen tredjeplats genom samtliga spel. RTX 4070 Ti Super är alltjämnt ett väldigt kompetent grafikkort för ray tracing.