Sammanfattning

Vi måste börja den här sammanfattningen med att säga att Geforce RTX 4070 Ti Super är ett kompetent grafikkort. Det finns ordentligt med prestanda för att spela moderna spel vid hög upplösning, både med och utan ray tracing. Där problemen börjar uppstå är särskilt påtagliga för Gigabytes Gaming OC-modell vi har testat, men även andra modeller som kostar mer än riktpriset. De är helt enkelt för dyra i förhållande till vad som finns ett par steg upp eller ned i prisnivå.

gb_4070_ti_super-8.jpg

Högt pris hämmar Gigabytes Gaming OC-modell.

Med ett riktpris på 10 399 kronor hade det absolut kunnat vara en produkt som belönats med utmärkelsen "bra produkt" men för 11 490 kronor är det väldigt svårsålt. RTX 4070 Ti Super befinner sig likt sin föregångare i ett prisspann som är allt mer konkurrensutsatt och blir också lidande av att storebror RTX 4080 Super äntrar marknaden om en dryg vecka för ett lägre pris än sin föregångare. På samma vis klev lillebror RTX 4070 Super förra veckan in på marknaden med högre prestanda men samma pris som sin föregångare.

Geforce RTX 4070 Ti blir därför attackerad från två håll av Nvidia själva. Underifrån med ökad prestanda och ovanifrån med sjunkande pris. Då har vi inte ens lyft konkurrensen från det röda laget som av en händelse har prissänkt RX 7900 XT till det den borde kostat från början och RX 7900 XTX till ett riktigt konkurrenskraftigt pris.

Med ovanstående i åtanke är det svårt att hitta den exakta målgruppen för RTX 4070 Ti Super, ännu svårare blir det när vi tittar på Gaming OC-modellen vi har tittat på i denna recension. Om prisdeltat mellan riktpriset för RTX 4070 Ti Super och RTX 4080 Super på 2 600 kronor är på gränsen till svårmotiverat är Gaming OC:s riktpris på 11 490 riktigt märkligt. För 1 500 kronor mer kan du nästa vecka köpa ett RTX 4080 Super som kommer att prestera bättre.

Tittar vi istället på vad kortet gör bra så är det ganska väntade prestandalyft som sker på de flesta fronter. Spel i 1080p-upplösning ser ett lyft med blygsamma 5 procent medan kortet får sträcka på benen mer i 4K UHD-upplösning, där skillnaden istället landar runt 11 procent. Där det icke Super-bestyckade RTX 4070 Ti var ett halvbra val för den som ville dra nytta av högupplösta skärmar blir istället RTX 4070 Ti Super ett kompetent kort.

Den ökade minnesbandbredden och den större mängden grafikminne är som tidigare nämnts ett resultat av övergången till den större AD103-kretsen. I teorin lär följden av den förbättrade minnesbandbredden och den större mängden minne leda till att kortet kan bli mer långlivat och hantera framtida spel bättre. Kanske hade denna modell med Super-suffixet varit mer lämpad att ingå i RTX 4080-familjen än den tilltänkta AD104-bestyckade RTX 4080 12 GB som vi nu känner som RTX 4070 Ti.

gb_4070_ti_super-12.jpg

Gigabyte Geforce RTX 4070 Ti Super Gaming OC har ett modellnamn som rullar av tungan.

För att knyta ihop den här något spekulativa påsen är Geforce RTX 4070 Ti Super grafikkort som är bättre på det den gör än sin föregångare. Gigabytes Gaming OC-modell vi har kikat på i den här recensionen blir dock hämmad av ett svårmotiverat pris. Den lätta fabriksöverklockningen kostar mer än vad den smakar och kortet blir lämnat i ett ingenmansland i ett väldigt trångt prisspann.

För dig som går i köptankar på ett nytt grafikkort kommer det redan nästan vecka ett kort från Nvidia själva som till riktpris på förhand ser ut att vara ett bättre val. Med AMD:s konkurrerande modeller i åtanke finns det därtill ännu fler alternativ som ger bättre pang för pengen – åtminstone om man inte bryr sig om ray tracing.

Det grafikkort från MSI som SweClockers tilldelades från Nvidia har tyvärr ett defekt VBIOS. Detta är anledningen att recensionen utfördes på ett fabriksöverklockat grafikkort. Spekulationer för pris och därmed även omdömet är baserat på priset för den fabriksöverklockade modellen i recensionen. Vid publicering har vi ej fått ett uttalande från MSI gällande eventuella defekta kort som letat sig ut i butikshyllorna. Läs mer i vår artikel som publicerades under gårdagen.

Gigabyte Geforce RTX 4070 Ti Super Gaming OC erbjuder utmärkt spelprestanda men hämmas av ett pris som får oss klia oss i huvudet.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Utmärkt ray tracing-prestanda

  • Bättre än sin föregångare i höga upplösningar

  • Kompetent kylare

  • God energieffektivitet...

Nackdelar

  • ...men något sämre än övriga RTX 4000-grafikkort

  • Väldigt stor kylare

  • Högt pris för OC-modellen

Pris vid publicering: 11 490 kronor inklusive moms.

Säljstarten för Geforce RTX 4070 Ti Super sker den 24 januari klockan 15:00 hos svenska återförsäljare. Grafikkortet kommer inte få någon Founders Edition modell och släpps därav enbart av partnertillverkare.