Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
12

Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC och MSI GTX 1660 Ventus XS OC

Nvidias senaste skapelse Geforce GTX 1660 gästar SweClockers testlabb återigen i form av två modeller från Gigabyte och MSI. Häng med in för att se vad som utmärker korten.

17

Gainward Geforce RTX 2060 Phoenix GS

Nvidia tar åter plats i testlabbet, denna gång med RTX 2060 från partnertillverkaren Gainward. Modellen är Phoenix GS, som kommer med fabriksöverklockning och påkostad kylarlösning.

93

Nvidia Geforce GTX 1660 – sann efterträdare till populära GTX 1060

Efter Geforce GTX 1660 Ti äntrar nu GTX 1660 testlabbet. På menyn står en något nedskalad variant av kretsen TU116 med 6 GB GDDR5-minne och ett på pappret lockande rekommenderat pris.

I samarbete med MSI
72

Uppgradera grafikkort för Apex Legends – SweClockers testar sju olika modeller

Redaktionen laddar upp testsystemet för att se vad det krävs att driva Apex Legends med stabil bildfrekvens. På menyn finns sju gamla och nya grafikkort från både Nvidia och AMD.

25

Gigabyte Geforce GTX 1660 Ti Gaming OC och EVGA Geforce GTX 1660 Ti XC

Nvidias senaste grafikprocessor TU116 går ett återbesök i testlabbet med två modeller från Gigabyte och EVGA, som sätts på prov i såväl spel som syntetiska tester.

92

MSI Geforce RTX 2080 Ti Gaming X Trio

Med en maffig kyllösning och generös fabriksöverklockning tar MSI Geforce RTX 2080 Ti Gaming X Trio plats i testlabbet för en kamp i det översta segmentet av grafikkortsmarknaden.

165

Nvidia Geforce GTX 1660 Ti – avskalad Turing för mellanklassen

Grafikarkitekturen Turing ömsar skinn och kommer ut på andra sidan i form av den avskalade kretsen TU116 och kortet Geforce GTX 1660 Ti med siktet inställt på dominans i mellanklassen.

490

AMD Radeon VII – först ut på 7 nanometer

Med tillverkningsteknik i världsklass och 16 GB HBM2-minne tar AMD återigen upp kampen om entusiastsegmentet med arkitekturen Vega. Häng med för att se om det räcker hela vägen fram.

27

Zotac Geforce RTX 2070 AMP Extreme

Zotac tar plats i testlabbet med sitt grafikkort Geforce RTX 2070 AMP Extreme, vilket enligt företaget ska vara uppskruvat till elva för att erbjuda prestanda utöver det vanliga.

36

EVGA Geforce RTX 2060 XC och Gigabyte Geforce RTX 2060 Gaming OC Pro

Partnerkort med Geforce RTX 2060 har landat i testlabbet. Först ut är EVGA och Gigabyte med fabriksöverklockade modeller, komplett med påkostade kylarlösningar.

241

Nvidia Geforce RTX 2060 – Turing för övre mellanklassen

Efter en trio av dyrare grafikkort i Geforce RTX-serien lanserar Nvidia en första mer prisvärd modell. Mitt under rådande CES-frossa tar vi en närmare titt på hela nya Geforce RTX 2060!

61

EVGA Geforce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra – påkostat grafikkort som inte övertygar

Svulstiga yttermått, maffig kylare och gott om strömförsörjning står på menyn när EVGA äntrar SweClockers testlabb. Häng med när vi testar EVGA Geforce RTX 2080 Ti FTW3 Ultra!

90

Ray tracing i Battlefield V – markant bättre prestanda med nya uppdateringen

Den nylanserade uppdateringen till Battlefield V påstås ge markanta prestandaförbättringar när spelet körs med ray tracing. Redaktionen sparkar igång testriggen för ett snabbtest.

26

Powercolor Radeon RX 590 Red Devil – en svårgreppad kandidat i klassen

Den uppdaterade grafikkretsen AMD Radeon RX 590 innebär flera nya modeller på marknaden. SweClockers passar på att sätta Powercolors Red Devil-variant på prov i testlabbet.

20

Snabbtest: Powercolor Radeon RX 590 Red Devil med lägre spänning

Att lägre spänning kan minska effektuttaget är välkänt, men vilka möjligheter finns med Radeon RX 590 och ger förfarandet nykomlingen mer prestanda? SweClockers undersöker!