Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
I samarbete med Asus
32

Ray tracing i Call of Duty: Modern Warfare med Geforce RTX Super

Call of Duty: Modern Warfare startar om spelserien med en helt ny grafikmotor och stöd för ray tracing, något vi nu kikar närmare på.

53

Asus Radeon RX 5700 XT ROG Strix OC

Maffig kylare, fabriksöverklockning och dubbla BIOS står på menyn när Asus med AMD Navi under huven besöker testlabbet.

74

Nvidia Geforce GTX 1660 Super – vettig prestanda om priset är rätt

Det är dags för Geforce GTX-serien att Super-behandlas. Testlabbet får besök av GTX 1660 Super, som tack vare GDDR6-minne tar modellen till nya prestandahöjder.

96

Snabbtest: Grafikkort i The Outer Worlds

Obsidian tar med oss till rymden med nya The Outer Worlds. SweClockers undersöker prestandan med 13 olika grafikkort.

127

SweClockers nya testsvit för grafikkort 2019

Med elva nya spel i uppställningen har det blivit dags att kasta ut de gamla resultaten. Vi hälsar SweClockers färska testsvit för grafikkort välkommen till världen!

42

MSI Radeon RX 5700 XT Gaming X

MSI fläskar på rejält på kylarfronten med sitt grafikkort Radeon RX 5700 XT Gaming X, som tar plats i SweClockers testlabb med löften om låga ljudnivåer och utmärkt spelprestanda.

I samarbete med MSI
65

Uppgradera grafikkort för Borderlands 3 – SweClockers testar åtta olika modeller

Håller ditt grafikkort måttet att återvända till planeten Pandora eller är det dags för en uppgradering? SweClockers testar hur årets skörd av grafikkort står sig i Borderlands 3.

94

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ och RX 5700 XT Pulse

Sapphire tar plats i testlabbet med en duo grafikkort baserade på Radeon RX 5700 XT. I spetsen syns den dagsfärska värstingen Nitro+, vilken erbjuder en minst sagt fläskig kyllösning.

52

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC

Partnertillverkarnas varianter av Radeon RX 5700 XT fortsätter strömma in till testlabbet. Näst på tur är Gigabytes Gaming OC, som kommer med både högre klockfrekvenser och fläskigare kylare.

52

Snabbtest: Razer Core X Chroma – extern grafikkortsdockning till bärbara datorer

Spela med bärbara datorer kan vara ett alternativ med externa grafikdockor. Redaktionen tar en snabbtitt på Razer Core X Chroma för att se hur det faktiskt fungerar i praktiken.

190

Powercolor RX 5700 XT Red Devil – AMD Navi på rätt sätt

AMD-exklusiva Powercolor hittar till testlabbet med senaste skapelsen RX 5700 XT Red Devil. En påkostad kylarlösning och fabriksöverklockning ska lyfta kortet över referensmodellen.

217

Nvidia Geforce RTX 2080 Super

Det har blivit dags för grafikkort nummer tre i Nvidias Super-serie att besöka testlabbet. Högre klockfrekvenser och fler kärnor står på menyn, men är resultatet ett superbra kort?

284

AMD Radeon RX 5700 och RX 5700 XT "Navi"

För första gången på över sju år levererar AMD vad de kallar en helt ny grafikarkitektur. Först ut med Radeon DNA är Radeon RX 5700-serien, som nu nu äntrar testlabbet.

294

Nvidia Geforce RTX 2060 Super och RTX 2070 Super

Det väntar sommarbris i testlabbet och till det grafikkort från Nvidia. Superhett eller inte, det är frågan när en ny Geforce-duo äntrar testlabbet med högblanka kylarkåpor.

94

Nvidia Geforce GTX 1650 – mycket pengar för medioker prestanda

Nvidia fortsätter att lansera nedskalade grafikkort med arkitekturen Turing under huven. Till testlabbet har två modeller av Geforce GTX 1650 landat som nu får bekänna färg. Häng med.