Grafikkort

Här hittar du tester av de senaste grafikkorten från Nvidia, AMD och Intel. Vi recenserar de senaste korten i serierna Geforce, Radeon och Arc. De flesta tredjepartstillverkarna så som Asus, MSI, Gigabyte, EVGA, XFX, Sapphire, Powercolor med flera finns representerade i våra utvärderingar.

SweClockers underhåller kontinuerligt ett sammanfattande index för grafikkort i prestandaklassen.

Klicka för mer information

Hur väljer man rätt grafikkort:
Oavsett vilken tillverkare som står bakom den GPU man väljer får man i dagsläget en fullfjädrad upplevelse i spel och exempelvis videorendering, 3D-rendering och andra applikationer. Alla dedikerade grafikkort ansluts via en PCI Express 16x-kontakt.

Alla tillverkare stödjer till exempel ray tracing, kantutjämning, uppskalning, anisotropisk filtrering och de senaste versionerna av DirectX / Direct3D, Open GL och Vulkan. För dig som vill ha hög bildfrekvens (fps) utan ray tracing kan Radeon-korten ofta leverera konkurrenskraftig prestanda. Med ray tracing aktiverat har Nvidias RTX-produkter däremot ofta ett övertag.

Du bör utgå från din skärms upplösning för att välja rätt prestandanivå. Exempelvis kräver en 1080p-skärm ett betydligt enklare grafikkort än en skärm med 4K-upplösning. För spelprestanda är i regel alla tillverkare bra nog men om du exempelvis kräver stöd för CUDA i en applikation behöver du välja Nvidia.

Få ut mer prestanda:
Moderna grafikkort har stöd för uppskalningstekniker så som DLSS, FSR och XESS. Med dessa metoder kan man rendera spelet i en lägre upplösning och sedan skala upp bilden till exempelvis 4K UHD eller 1440p.

Det kan också vara en god idé att installera de senaste drivrutinerna som ofta innehåller optimeringar för nyligen släppta spel.

Visa mer
346

Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC

Klockan är slagen för partnertillverkare att få sina Geforce RTX 3080-kort prestandatestade där Asus är först ut i testlabbet.

1365

Nvidia Geforce RTX 3080 "Ampere" – ett ovanligt stort prestandakliv

En strid ström av bildrutor flödar genom testlabbet när världens just nu snabbaste grafikkort för spel tar plats på scenen.

89

Snabbtest: Grafikprestanda i krävande Microsoft Flight Simulator

SweClockers tar till skyarna med testriggen och gör en snabbt prestandatest av nya högtflygande Microsoft Flight Simulator.

I samarbete med KFA2 och NVIDIA
55

Testpilot: KFA2 GeForce RTX 2070 Super EX Gamer ett välbalanserat Turing-kort

För att bli en favorit krävs mycket prestanda för pengarna, något som KFA2 utlovar med GeForce RTX 2070 Super EX Gamer.

I samarbete med MSI
40

Optimera ray tracing-prestanda med DLSS 2.0

Vi granskar hur upplösningsskalning med DLSS 2.0 i spelet Control påverkar prestanda i 1080p och 4K med ray tracing aktiverat.

25

Asrock Radeon RX 5700 Challenger

Asrock gör grafikkortspremiär i testlabbet med instegsmodellen Radeon RX 5700 Challenger som nu ställs på prov.

I samarbete med KFA2 och Nvidia
46

Ray tracing med mellanklassens Geforce RTX

Ray tracing i spel fortsätter vara en het potatis. Vi kikar närmare på hur tre grafikkort presterar i en trio spel med tekniken.

29

MSI Radeon RX 5600 XT Mech OC

Bataljen i mellanklassen fortsätter med MSI Radeon RX 5600 XT Mech OC, som får svårt att hävda sig mot konkurrenterna.

51

Doom Eternal med nya prestandasiffror och upptäckta problem

Efter att ha hittat prestandaboven i Steam återvänder redaktionen till Doom Eternal och uppdaterar FPS-värdena i diagrammen.

I samarbete med MSI
48

Deliver Us The Moon – ray tracing med Nvidia Geforce RTX Super

Äventyr i rymden står på menyn när Deliver Us The Moon tar plats i testlabbet. Nytt i spelet är både ray tracing och DLSS.

160

Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse – utmärkt spelprestanda i mellanklassen

AMD rör om i grytan bland mellanklassens grafikkort och tar sig an Nvidias Geforce RTX 2060 med nylanserade Radeon RX 5600 XT.

12

Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC – vettig prestanda till överpris

Gigabyte tar plats i testlabbet med Radeon RX 5500 XT Gaming OC som tar klivet upp till 8 GB grafikminne. Häng med in i testlabbet för en genomgång av modellen.

I samarbete med LG
38

Testpilot: G-Sync med LG OLED55C9

Testpiloten Grukk testar G-Sync på LG OLED C9, som en första inblick i variabel bilduppdatering för TV-världen. Är det soffspelarens dröm?

97

Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse

Det är dags för batalj i mellanklassen när AMD släpper en ersättare till Polaris. AMD "Navi 14" Radeon RX 5500 XT är här!

30

Gigabyte GTX 1650 Super Windforce OC

Än är det inte slut på nya Super-kort. På menyn står Geforce GTX 1650 Super från Gigabyte, som ska ge marknaden ett prisvärt alternativ för spelande i 1080p.