Test: Spel (samt DyAc)

Spelfunktioner

Paradnumret för XL2546 är dess unika spelfunktioner anpassade för e-sport, vilket kan kokas ner till tre punkter:

  • 240 Hz och Instant Mode

  • DyAc och AMA

  • eQualizer

Inledningsvis frågade jag mig själv om det är en skillnad för mig mellan 240 Hz och 144 Hz samt om vad DyAc gör för skillnad. Testerna på denna sida kommer att besvara dessa frågor.

lineup-wide.jpg

För att testa skärmen har jag spelat Blizzards onlineskjutare Overwatch samt Unreal Tournament 2004.

240 Hz med Instant Mode

Huvudnumret är 240 Hz och frågan är om det är något att räkna med. Instant mode är ett annat namn på low input lag, det vill säga att skärmen har en kortare fördröjning mellan signal från datorns grafikkort till att påbörja uppdateringen utav kristallerna i panelen. Detta upplevs då som att skärmen är mer responsiv.

lineup-wide.jpg

Mitt första test gick ut på att jämföra testskärmen och min egna och resultatet är att det är tydligare rörelsemässigt, alltså antalet uppdateringar av bilden. Bilden på Zowie XL2546 upplevs också som något skarpare jämfört med min 144 Hz-skärm.

ufo.JPG

Jag testade också att jämföra 240 Hz och 144 Hz på samma testskärm för att se hur det skiljer sig när jag använder samma panel. Här ser jag att det fortfarande är tydligt dubbel så många bilder vid rörelse, likt den bild ovan.

Från mitt perspektiv är det fortfarande något suddigt eller smetigt då kristallerna i sig behöver tid för att uppdatera sig när jag försöker läsa text i hastig rörelse. Antalet uppdateringar i sig är dock dubbelt så många vilket både syns och är imponerande.

DyAc och AMA

DyAc är en förkortning av Dynamic Accuracy, vilket för mig bara är ett marknadsföringsnamn till att reducera rörelseoskärpa, eller motion blur.

Hur DyAc fungerar är att skärmen släcks medan kristallerna uppdateras och tänds upp igen när de har justerats klart, vilket gör att användaren slipper se övergången mellan varje bilduppdatering.

dyac.JPG

Effekten utav detta är att den snabba 240 Hz inte bara ger många bildrutor, utan även gör dem skarpare. Det blir tydligare att läsa text i rörelse.

AMA är en förkortning av Advanced Motion Acceleration, vilket är synonymt med funktionen mer känd som Overdrive. Detta innebär att kristallerna i pixeln får extra mycket ström initialt under justeringen för att få en liten extra "knuff".

Resultatet blir att pixeln närmar sig rätt färg snabbare men med en viss eventuell överskjutning beroende på bildinnehåll. Effekten av överskjutning kan bli i form av en gloria runt kontrastrika förhållanden där det lyses upp kring kanter.

240 Hz, DyAc och AMA – Alla goda ting är tre

Tillsammans med 240 Hz, DyAc och AMA ska XL2546 erbjuda det bästa av allt. Många bildrutor med 240 Hz, där kristallerna snabbt ändrar sig med hjälp av AMA och att de mesta utav både den suddiga smetande effekten samt överskjutningen försvinner med DyAc. Själv kan jag inte säga annat än att jag gillar det starkt.

eQulizer

Funktionen "eQualizer" är kanske en som är mer beroende av spel och situation. Vad den gör är att den ljusar upp bildens mörkare partier och samtidigt försöker behålla det svarta svart, likt en form utav gammajustering.

eq-2.png

Själv har jag ingen större användning av detta i mina FPS-spel som Overwatch och UT2004 men kan tänka mig att det hjälper i spel med många mörka partier. Där kan det vara bekvämt att tillfälligt bara ljusa upp de mörkare partierna i bilden utan att behöva ljusa upp hela bilden.