Artikelarkiv

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

17

CPU-Z 1.15

En ny verision av freewaremjukvaran CPU-Z har släppts. Programmet visar information om processorn, såsom:

12

Kingston HyperX

Tillverkaren Kingston Technology, välkända för sina minnen inom servermarknaden, släpper nu ett par minnesmoduler för oss entusiaster. Kingston kallar dem HyperX och garanterar att varje minne är testat i uppgiven hastighet. Minnena kommer säljas i storlekarna 256MB och 512MB.

7

Catalyst 2.4

ATi släppte igår beta-drivrutiner för DirectX 9 (Release Candidate). Idag släpper de drivrutiner för hela Radeonserien (DirectX 8). De nya drivrutinerna Catalyst 2.4 finns att hämta hem för Windows XP/2000/ME/98. Enligt ATi skall en del buggar vara borta samt att vissa spel skall få bättre prestanda.

61

Prissänkningar på processorer

The Inquirer rapporterar att de båda processorjättarna Intel och AMD kommer att sänka priserna på sina processorer i början av kommande veckan.

17

Silver-pläterade moderkort

Moderkortstillverkaren Albatron introducerade för en tid sedan moderkort baserade på Intels nya chipset i845PE och i845GE. Det lite intressanta med dessa moderkort som verkar ha missats på hårdvarusajter är att de är silver-pläterade, vad är nu bra med detta då? Några av fördelarna:

81

2600+ och 2700+

Akiba rapporterar att AMD säljer de efterlängtade AthlonXP 2600+ och 2700+ med 333 MHz FSB (166 DDR) i Japan. Nu ger systembussen på Athlon-baserade system med dessa processorer totalt en bandbredd på 2.7 GB/sek, och det rapporteras att processorerna går på 1.65v. Här kommer två bilder från den japanska sidan:

32

Detonator 40.72

Nvidia har släppt en ny version av sin drivrutin för samtliga av sina grafikkort, Detonator. Versionen har läckt ut innan, men nu är den WHQL-certifierad, och tyvärr får vi inte reda på vad som är uppdaterat med denna version. Lite konstigt att den är daterad 11 november och släpps officiellt idag. Det är även lite intresant att de har släppt olika versioner för Windows XP och Windows 2000, operativsystemen skiljer sig ju inte nämnvärt, kanske endast för att göra det lätt för personer som inte är insatta i Detonator-svängen? Drivrutinerna finns för nerladdning hos Nvidia, och kommentera gärna prestandan på dessa drivrutinerna i kommentarerna.

7

IBM Travelstar 80GB

IBM har introducerat världens största hårddisk för bärbara datorer. Med hjälp av IBMs pantenterade teknik Pixie Dust har de lyckats klämma in 80 GB utrymme på en hårddisk. Den ligger under Travelstar-serien, och namnet är 80GN.

11

The Buyers Guide

Med anledningen av att The Buyers Guide lade ner sin verksamhet för en tag sedan vill jag tipsa om denna tråd i vårat forum. För er som inte vet var The Buyers Guide en sida som var länkad till de flesta återförsäljare av datorkomponenter i sverige, och man kunde kolla upp vilket ställe som sålde olika delar billigast.

1

Albatron PX845PEV

Axman på svenska 64bits har recenserat Albatron PX845PEV byggt på Intels nya moderkortskrets 845PE. De gör även en liten presentation på det nya företaget Albatron som för inte så länge sen lanserades på den svenska marknaden.

18

DFI NB80-E

Intel tillkännagav för en tid sedan att de överger Rambus och RDRAM och övergår till DDR SDRAM, senare tillkännagav de även att de tänker använda dubbelkanaliga DDR-moduler på sina framtida moderkortskretsar. Den första kretsen som stödjer detta går under arbetsnamnet Granite Bay och kommer troligen mycket snart, men moderkortstillverkare har redan börjat släppa kort med detta chipset. Grainte Bay (E7205) stödjer Hyper-Threading, AGPx8 och som sagt dubbelkanaliga RAM-moduler. Det lite intressanta är att om man mäter bandbredden hos en dubbelkanalig PC2100-modul, så blir det teoretiskt 4.8 GB/sek, vilket exakt motsvarar systembussen på Pentium 4-system med 533 MHz (133 MHz QDR).

4

ÖK-databas

Vill tipsa er om Vr-Zones överklockningsdatabaser för AMD och Intel Northwood. Rekorden ligger för tillfället på 2873 respektive 4418 för Intelplattformen.

4

Ti4800 & Ti4800SE

Anandtech har lite inofficiell information kring Nvidia Ti4800. Radeon 9700-dödare? Inte direkt, trots namnet är det inget nytt från Nvidia. Då Nvidia bland annat har problem med 0.13-micronstekniken på sitt kommande NV30 blev de helt enkelt tvungna att släppa ett kort mellan Ti4600 och NV30.

4

AMD roadmap

AMD släppte idag en inofficiell roadmap för kommande processorer. Detta har ändrats: