Under gårdagen släpptes en av årets mest efterlängtade PC-portningar, nämligen Red Dead Redemption 2. I samband med att spelet låstes upp satt redaktionen redo med testriggarna för att genomföra en kavalkad av prestandatester, vilket resulterade i två artiklar under kvällen – en om generell prestanda med olika grafikkort samt en om huruvida spelets systemkrav var gångbara i verkligheten.
I sistnämnda artikeln användes bland annat den omåttligt populära processorn Intel Core i5-2500K, vilken bjuder på fyra kärnor enligt arkitekturen Sandy Bridge. Vi märkte dock ett avvikande prestandamönster med modellen, där frysningar och dåligt flyt infann sig under perioder, något som fick oss att misstänka att Red Dead Redemption 2 helt enkelt vill ha fler än fyra tillgängliga processortrådar.
Då det även inkommit rapporter i SweClockers forum om att processorer med få trådar har det kämpigt tänkte vi att det vore på sin plats med ett snabbtest över hur många processortrådar spelet egentligen vill ha för att prestera jämnt.
Komponent | Modell |
---|---|
Processor | Intel Core i9-9900K |
Moderkort | Asus Maximus XI Extreme (Intel Z390) |
Minne | 16 GB (2 × 8 GB) G.Skill Flare X DDR4 |
Grafikkort | Nvidia Geforce RTX 2080 Ti (11 GB) |
Grafikdrivrutiner | Geforce Drivers 441.12 |
Lagring | OCZ Trion 150 960 GB |
Nätaggregat | Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W |
Skärm | Dell P2415Q |
Operativsystem | Windows 10 Professional (1903) 64-bit |
Upplägget för testet är väldigt enkelt och baseras kring samma testslinga ur det inbyggda prestandatestet samt detaljnivåer som användes i artikeln Grafikprestanda i Red Dead Redemption 2. Skillnaden här är att vi endast använder oss av grafikkortet Nvidia Geforce RTX 2080 Ti samt Intels processor Core i9-9900K, där vi successivt stänger av trådar och kärnor.
Vid upplösningen 1080p är det väldigt snarlika resultat som presenteras när vi börjar beröva processorn från tillgängliga trådar och kärnor. Det första egentliga tappet sker vid fyra aktiva kärnor med Hyperthreading påslaget, men det rör sig verkligen om marginella skillnader.
När vi stänger av Hyperthreading en sista gång med endast fyra kärnor aktiva rasar dock allt ihop. Slingan från det inbyggda prestandatestet hackar sig fram och fryser bitvis under sekundlånga pauser. Det ser rent ut sagt riktigt illa ut.
Med upplösningen ställd till 2 560 × 1 440 pixlar är det återigen väldigt jämna resultat som presenteras, utan några direkta skillnader när trådarna och kärnorna stängs av. Ja, det vill säga fram tills vi kommer till de ensamma fyra kärnorna igen och prestandan faller genom golvet med riktigt skakig bildfrekvens och flyt.
För att dubbelkolla att det inte är något konstigt som händer när vi stänger av kärnor och trådar manuellt så passar vi även på att köra några snabba tester med en riktig fyrkärnig processor, närmare bestämt en Core i3-8350K. Även denna presenterar lika kassa resultat, vilket bekräftar våra fynd från tidigare.
En observation som gjordes från det inbyggda prestandatestet var att bildfrekvensen var som värst i början av scenen och jämnade sedan ut sig till något som såg betydligt mer spelbart ut mot slutet. Skillnaden i själva scenen är att början utspelar sig mitt i staden Saint Denis medan slutet är i en passage där spelaren rider därifrån mot öppnare landskap.
För att se om det är just bebyggelse och städer som gör livet surt för processorer med färre tillgängliga trådar sparkade vi igång spelets storyläge för att se om prestandadykningarna går att reproducera där med en fyrkärnig Core i3-8350K.
Från att spelet flyter helt normalt när vi rider runt på öppna vidder så kraschar prestandan totalt när vi äntrar spelets största stad Saint Denis. Topparna för renderingstiderna har klippts i grafen ovan och är som högst 120 millisekunder för enklare läsbarhet. I verkligheten ligger dock dessa toppar på uppemot 5 000 millisekunder, vilket uppenbarar sig som en frysning när man sitter och spelar.
Som referens slänger vi även in en mätning från samma område fast denna gång med åttakärniga Core i9-9900K. Som synes är det inga avvikelser som presenteras i grafen ovan, utan allt rullar precis som det ska när spelet har tillgång till tillräckligt många trådar.
Sammanfattande tankar kring trådskalning i Red Dead Redemption 2
Med facit i hand tycks Red Dead Redemption 2 vilja ha någonstans mellan sex och åtta tillgängliga processortrådar för att rulla helt felfritt. Anledningen varför vi skriver "någonstans mellan" är för att vi även stötte på vissa mindre problem ihop med den sexkärniga modellen Core i5-8600K, där denna under ett fåtal fall kunde uppvisa liknande fryssymptom som den fyrkärniga Core i3-8350K.
Det vi åtminstone kan konstatera är att det finns problem i dagsläget med att driva runt Red Dead Redemption 2 på ett fullgott vis med fyrkärniga processorer utan Hyperthreading eller SMT. Då prestandatappen verkar någorlunda isolerade till städer och bebyggelse finns det dock en eventuell chans att utvecklaren kan lösa dessa problem med framtida uppdateringar.
Uppdatering 2019-11-07: Tips på lösningar från forummedlemmar
Sedan den här artikeln publicerades har SweClockers driftiga forummedlemmar kommit med lite tips som kan avhjälpa eller åtminstone reducera frysningarna som uppstår ihop med fåkärniga processorer i Red Dead Redemption 2. Ett av dessa kommer från medlemmen TotalF som använder sig av programvaran Process Lasso för att begränsa processoranvändningen i spelet.
Genom att lägga in en specifik regel för spelets exekverbara fil som reducerar antalet tillgängliga kärnor när processoranvändningen blir för hög kan de plötsliga frysningarna i vissa fall stävjas. Lösningen gjorde ingen större skillnad för testerna ihop med redaktionens Geforce RTX 2080 Ti, men kunde dock i mångt och mycket lösa frysproblemen ihop med det svagare grafikkortet Geforce GTX 1060.
Sitter man med en fyrkärnig processor och har prestandaproblem som yttrar sig som frysningar kan det därför vara värt att testa ovanstående tips!
Spelar du Red Dead Redemption 2 med en processor med få kärnor och trådar? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden!
► Snabbtest: Grafikprestanda i Red Dead Redemption 2
► Red Dead Redemption 2 – SweClockers utmanar systemkraven
► Strulig första dag med Red Dead Redemption 2 på PC