Många som är sugna på att börja bygga ett smart hem fastnar ofta på den första frågan: Var ska jag börja? Och precis som när Alice frågar Cheshire-katten i Alice i Underlandet vilken väg hon ska gå är svaret ”det beror på vart du vill komma”.

Om du inte riktigt vet vad du vill uppnå spelar det heller inte så stor roll var du börjar när du ska bygga ett smart hem. För att ändå erbjuda några alternativ som utgångspunkt kommer här några av de vanligaste utgångspunkterna för att börja bygga ett smart hem.

Belysning

smart belysning.jpg

De senaste åren har smart belysning blivit allt vanligare och från ett flertal leverantörer, vilket gjort dem lättillgängliga för vanliga konsumenter. Tillverkare som Philips, IKEA, Osram, TP-Link och många fler erbjuder lampor, LED-slingor och armaturer som på ett eller annat sätt kan styras via radiosignaler.

Att därför skaffa en eller flera lampor är ett förhållandevis enkelt och billigt sätt att komma igång. Utväxlingen på att använda smarta lampor som styrs via en app är kanske inte jättestor, men det erbjuder möjligheter som att exempelvis dimma upp sovrumslampan vid väckning för att vakna behagligare, eller att låta viss belysning tändas i samband med att solen börjar gå ned.

Att koppla ihop belysning med ett mer utbyggt smart hem är dock en stor fördel, eftersom det då går utmärkt att låta lampor tändas och släckas automatiskt av exempelvis närvarostyrning, exempelvis när du sätter igång TV:n eller efter hur ljust det är ute. Det är med andra ord ett område av det smarta hemmet som är enkelt att komma igång med och som sedan utvecklas tillsammans med ditt smarta hem.

Säkerhet och övervakning

För många kan det vara en trygghet att ha videoövervakning såväl utanför som inuti hemmet. Det behöver inte enbart handla om att skydda sig från inbrott, utan har även kunnat användas för att säkerställa att äldre släktingar inte ramlat och ligger hjälplösa i hemmet.

Ring dörrklocka 3.jpg

I takt med att hemleveranser ökat är det även många som sett värdet av att ha en ringklocka med video- och ljudöverföring. Det kan användas till att se om ditt paket levererats som det ska även när du inte är hemma. Att ha en kamera med inbyggd belysning är något som kan vara praktiskt på en uteplats, då du inte bara får rörelseaktiverad belysning, utan även kan se vem eller vad det är som aktiverat belysningen.

Röststyrd assistent

Trots att många är avvaktande till att ha en röststyrd enhet i hemmet går det inte att komma ifrån att det i många fall är ganska praktiskt. Enheter från såväl Amazon som Google och Apple är uppkopplade mot nätet, och kan på ett ögonblick delge bland annat väderprognoser, busstider och recept.

DSC03915.jpg

Flera produkter har även en inbyggd skärm för att kunna visa upp svaret som komplement till röstresponsen. Att på morgonen ge ett kort röstkommando och få väderprognos, kalenderhändelser och den aktuella trafiksituationen i ett samlat sjok är ett enkelt och smidigt sätt att komma igång med sin dag.

Om du tycker om att lyssna på musik är det även enkelt att spela upp det du vill höra från ett flertal olika musiktjänster. Du kan sedan höja och sänka volymen, byta låt eller byta spellista utan att behöva gå fram till din stereo eller ta fram telefonen. Du säger helt enkelt bara rakt ut vad det är du vill ska hända.

Smarta funktioner för en enklare vardag

Tänk att kaffebryggaren slås på redan när du ligger i sängen, så att du kommer in i köket till doften av nybryggt kaffe. Det är enkelt att ordna med ett smart eluttag och antingen en tidsfunktion eller röststyrt via en assistent.

Du kan på liknande sätt enkelt sätta upp en rörelsesensor i badrummet, och ha smart belysning, så att lamporna automatiskt slås på när du går på toaletten. Du kan även ställa ned ljuset på kvällen och natten så du slipper bländas när ögonen vant sig vid mörkret. Detta kräver en eller ett par enheter som samverkar, men de är väldigt enkla att komma igång med och ger ett mervärde som du snabbt kommer att vänja dig vid.

Det här är några av de enklaste och vanligaste funktioner som många börjar med när hemmet ska bli lite smartare. Givetvis går det att beställa enkortsdatorer och sensorer och sätta igång att löda och programmera. I samma stil som med datorer är det kanske inte att rekommendera att börja bygga sin första dator från grunden, utan istället vinna erfarenhet via en färdigbyggd sådan. Därifrån lär du dig hur det fungerar, vilka funktioner du tycker om och vilka du saknar. Först därefter kan du gå vidare till att bygga mer avancerade lösningar.

Om du fortfarande är osäker på var du vill börja hoppas jag att du ställer en fråga i forumet om vilka lösningar som andra medlemmar haft störst glädje av. Jag vet att jag själv successivt utvecklat mitt smarta hem, och hittat inspiration till olika lösningar från andra duktiga personer. Jag hoppas att du nu har ett lite bättre svar på frågan om var du vill komma med ditt smarta hem.