På telefonsidan har Apple i många år utrustat Iphone- och Ipad-modeller med egna systemkretsar, som ofta slår konkurrerande mobila kretsar och i vissa fall strömtörstiga processorer för datorer. Det var därför ingen högoddsare när bolaget i fjol presenterande systemkretsen M1, som ett startskott för att fasa ut Intel från Mac-familjen.
Nu avtäcker Apple nästa generations systemkretsar för Mac-datorer, som bygger vidare på det framgångsrika konceptet där energieffektivitet och hög prestanda tar plats i en krets. Bolaget lånar namnschemat från telefonvärlden och väljer att skala upp M1 till de två kretsarna M1 Pro och M1 Max. Tillverkning sker på TSMC:s 5-nanometersteknik, men antal kärnor och särskilt antalet grafikkärnor tar stora kliv framåt.
Apple lägger vikt vid att kretsarna är framtagna för professionella användare som kräver mer prestanda än vad fjolårets M1 mäktar med. I grunden är dock mycket oförändrat, där grafikdel och grafikkärnor är hopbyggda med primärminnet, något företaget benämner som "Unified memory".
Hos både M1 Pro och M1 Max gäller tio processorkärnor, upp från M1-originalets åtta. Precis som i telefonvärlden använder företaget en blandning av högpresterande och energieffektiva kärnor, där det i M1 handlar om fyra av varje. Hos nykomlingarna finns istället åtta högpresterande och endast två energieffektiva.
Vid sidan av huvudattraktionerna på grafik- och processorsidan återfinns utökat stöd för hårdvaruaccelerering. Både M1 Pro och M1 Max får stöd för hårdvaruaccelerering av både vanliga och ovanliga medieformat, likt Prores. Därtill utrustas kretsarna med en krets för skärmdrift, som ska kunna driva "flera högupplösta skärmar", en svaghet som ofta lyfts med M1. Dessutom tar en extra Thunderbolt-kontroller plats i systemkretsarna.
M1 Pro blir kraftfull mellanmodell med halvstora kliv
Kretsen skalar upp minnesbandbredden till 200 GB/s, tre gånger högre än fjolårsmodellen. Kretsen har därtill stöd för dubbelt så mycket systemminne, som lägger toppnivån på 32 GB. Den tiokärniga processordelen flankeras av 16 grafikkärnor, vilket innebär en dubblering mot föregångaren M1.
Dubbleringen gäller enligt uppgift även prestandan, medan processordelen ska vara hela 70 procent kvickare. I de prestanda- och effektgrafer som visas avstannar M1 som bekant kring 10 watt effektuttag, medan M1 Max och M1 Pro följer med upp till cirka 30 watt, vilket kan ses som en indikation på var de landar vid full belastning.
Med samma processordel i de båda systemkretsarna visar Apple relativa prestandasiffror mot andra bärbara datorer, där bolagets nykomlingar ska slå det gamla gardet på alla fronter. Jämförelser görs mot både fyra- och åttakärniga x86-processorer för bärbart bruk, där 70 procent lägre energiförbrukning ger samma prestandanivå, alternativt 1,7 gånger prestandan inom samma strömbudget.
M1 Max skruvar reglagen till elva
M1-familjens toppkrets dubblerar flera aspekter från M1 Pro, vilket innebär fyrfaldiga specifikationer ställt mot M1. Det gäller dock inte alla aspekter, men 64 GB systemminne och 32 GB grafikminne kvalar in för denna beskrivning. Detta gäller även minnesbandbredden, som skruvas upp till 400 GB/s.
Den integrerade grafiken hos M1 Max jämförs med både dedikerad och integrerad grafik hos bärbara datorer. Exakt referens specificeras i vanlig ordning inte, men de 32 grafikkärnorna ska kunna erbjuda samma prestanda med 70 procent lägre energiförbrukning.
Apple jämför även med den "bärbara dator med snabbast dedikerad grafik" som de kan hitta, där de menar att M1 Max-grafiken når samma nivå med 40 procent lägre effektuttag. I ren effekt menar Apple att det handlar om 100 watt lägre effektuttag, där det av bilden att döma ser ut att handla om 50 watt för systemkretsens integrerade grafik. I det finstilta står att läsa att jämförelseobjektet är MSI GE76 Raider 11UH-053, som har mobila Geforce RTX 3080 under huven.
Det går inte att tala om grafikminne för M1-familjen på samma sätt som med vanliga dedikerade grafikkort, eftersom "Unified Memory" delas med både grafik- och processorkärnor. Med upp till 64 GB tillgängligt minne ska dock tunga 3D-arbeten inte vara några problem, oavsett om det handlar om användning ansluten till väggen eller med batteridrift.