LG

LG slår på virriga trumman 2021

Varje år är det någon tillverkar som går in för att göra allt besvärligare och för 2021 är det LG som tilldelas ett konkelbär i pris som tack för sitt bidrag till ökad TV-förvirring.

Butiker listar vad som i grunden är samma TV som helt olika modeller. Ta som exempel OLED C1 vilken i butik kommer presenteras som OLED C11, C12, C13, C14, C15, C16 och så vidare. Modellen är fortfarande är C1 där den extra siffran betecknar vilken försäljningskanal och försäljningsregion som används. Men skiljer sig rejält i pris och kanske färgen på baksidan. Fast för att göra det extra rörigt har LG en liten teknisk skillnad och det är att modellen som heter C16 hanterar trådlösa WiSA-högtalare.

Den andra förvirring är att LG använder samma extra siffra på sin LCD-modeller i NANO-serien, men i övrigt behåller samma siffror. 2021-modellerna i NANO-serien heter därför, som exempel NANO916, NANO816, NANO806 och så vidare. Fast det är inte alla butiker som tar med den nya, extra siffran.

Där kan de heta NANO91, NANO81, NANO80 och så vidare och därför förväxlas med 2020-modeller. Som tur är skillnaden mellan modellerna inte enormt stor även om 2021-modellerna överlag har några förbättringar, likt något högre ljusstyrka, 2021 års bildprocessor samt något lägre latens i spelläget. Sällan så värst drastiska skillnader i praktiken. 2020-modellerna börjar också sälja slut när detta skrivs hösten 2021.

Spelprestanda LG

LG:s spelprestanda är väl beprövat och optimerat. Tillsammans med Samsung är LG det säkraste spelalternativet när det kommer till att säkerställa alla funktioner. Det ska dock tydliggöras att LG går stegen längre främst med OLED-modellerna, då C1, B1 och G1. LCD-modellerna i QNED- och NANO-serien har inte lika utförliga spellägen.

Latensen i spelläget är lågt

  • 60 Hz-signal: ≈10–16 ms

  • 120 Hz-signal ≈6–8 ms

  • Utanför spelläge: ≈100 ms

1440p-signal är möjligt på de flesta modeller. Just spelläget erbjuder flera funktioner för att hantera sådant som att VRR kan påverka ljusnivåer i bilden och du kan välja och finjustera olika optimeringslägen för hur grafik ska presenteras. Black Frame insertion är möjligt i spelläget.

För VRR har LG dansat Macarena med både AMD och Nvidia. Än så länge är LG den enda tillverkare som finns med på Nvidias lista över G-sync Compatible med sina OLED-modeller från 2019 och framåt. Med tydligt undantag för OLED A1-modellen. LG har även Freesync-märkningen på sina modeller. LCD-modellerna har Freesync-märkningen men inte G-Sync Compatible-certifiering.

LG_grafik_211117.jpg

LG:s OLED – deras toppklass

Vad som särskiljer LG:s OLED-TV från Sony, Panasonic och Philips är

OLED C1 är LG:s standardmodell för OLED och den vanligaste modellen. Den klarar 4K/120 på alla fyra HDMI-anslutningar. Som skriver är ovanför är den andra siffran, C1(1), C1(6) och så vidare en beteckning som indikerar försäljningskanal. Samma TV hela tiden. Dock en liten teknisk skillnad där C16 hanterar trådlösa WiSA-högtalare, vilket de andra inte gör.

OLED G1 är Gallery-modellen med en 2 cm tunn monolitisk profil och medföljande väggfäste. Modellen saknar alltså medföljande bordsstativ. G1 använder LG:s OLED Evo-paneler vilket ger något högre ljusstyrka men i praktiken ingen större skillnad mot C1. Du betalar främst för den elegantare designen.

OLED B1 är den enklare modellen och ser ut som C1. Det du tappar mot C1 och B1 är något lägre ljusstyrka, två st. 4K/120-HDMI-anslutningar istället för fyra enklare samt en enklare bildprocessor, Alpha 7-versionen. Den enklare processorn ger ingen större skillnad i praktiken när vi talar om att du kör spel eller strömmar video i 1080p eller 4K. Mest att Alpha 9-processorn i C1 och G1 ger fler alternativ till AI-baserad uppskalning samt ger ett något snabbare gränssnitt överlag.

OLED A1 är enklare än B1, C1 och G1 med en panel som endast arbetar i 60 Hz, ytterligare lägre ljusstyrka och även ett något enklare semiblankt reflexfilter som mer matchar NANO9-modellernas reflexfilter. A1-modellerna är fortfarande en OLED med OLED-svärta och goda egenskaper för filmtittande. Men då förstås inte samma kapacitet för ljusa rum eller för krävande spel. Poängen med OLED A1-serien är förstås att det blir ett påtagligt lägre pris.

Utöver dessa OLED har LG även 8K-OLED-serien Z1 som är i prisklassen runt en kvarts miljon kronor.

LG QNED och NANO – stegen under OLED

För 2021 hoppade tog även LG till sig mini-LED för två modeller, en 8K QNED99 och en 4K-modell QNED91. Valet av ”QNED” som namn är omdiskuterat då detta först användes för ett annan typ av teknik som puttrar i Samsungs utvecklingslabb.

LG menar att för dem står QNED för Quantum Nanocell Emitting Diode vilket då är mini-LED som belysningskälla där de kombinerar ljusalstrande egenskaper för kvantprickar med det som är LG:s Nanocell med ljusabsorberande teknik. I praktiken är QNED-modellerna IPS-paneler med mini-LED-FALD och som sådana placerar de sig bland de andra TV-modellerna med snarlik teknik. Förhållandevis god ljusstyrka och stort färgomfång för HDR.

Generellt skiljer sig LG:s LCD-toppmodeller mot andras LCD-toppmodeller just på att de har ett enklare reflexfilter samt att IPS-panelens låga kontrastförhållande medför att local dimmingen ofta är synligare, särskilt vid kontrastrik bild och tittande i mörkt rum. Samtidigt ger IPS-panelen bättre vinklar.

Bildtekniskt ger LG:s LCD-toppmodeller också en bild som mer är anpassad för ett ljusare rum. Och på detta sätt har det varit i flera år. Det är som LG medvetet lämnar walk-over till sina egna OLED-modeller att briljera i de mörka rummen med den mest kontrastrika bilden. För att sedan låta QNED och NANO9-modellerna regera i det ljusa rummet.

8K med eller utan extra allt

QNED99 (även kallad QNED996) är 8K-modellen och har en rejäl FALD med över 2000 zoner på 86-tummaren. 120 Hz-panel fast just denna modell saknar VRR-funktion. Hög ljusstyrka strax över 1 100 nits är möjlig. Reflexfiltren är enklare än OLED-reflexfiltret.

Den mindre spelbara NANO96 är 8K-modellen med traditionella och inte lika starka lysdioder. Panelen kör 60 Hz-panel och ger därmed sämre spelegenskaper utan tillgång till 4K/120. Det förekommer även en icke-nordisk QNED96-modell på prislistorna som då är en QNED99 fast med denna 60 Hz-panel istället.

Båda 8K-modellerna använder den bättre Alpha 9-processorn i en 8K-version som ska vara bättre på att identifiera objekt i sin uppskalning. Processorn ger överlag även ett rappare handhavande. Övriga NANO-modeller använder Alpha 7-processorn eller en ännu enklare bildprocessor utan maskinlärd uppskalning. Detta har återigen mindre betydelse för dig som matar bildkällor i högre kvalitet.

4K-modeller med IPS-teknik och spelfunktioner

QNED91 är 4K-modellen med mini-LED och den följer i samma spår som 8K-modellen i fråga om ljusstyrka och färgomfång. Dock med den enklare Alpha 7-bildprocessorn. Skillnaden för spelandet är att 4K-modellerna hanterar VRR. Modellen kan förekomma som QNED90, då med stativfötter istället för halvmåneformad centralt placerad fot.

Observera att utbudet här nu blir rörigt av flera anledningar. Dels för att skillnaden i beteckningen främst handlar om stativ och färgen på ramen. Men också för att 2020- och 2021-modeller ofta blandas ihop och kallas likadant. På det kommer att vissa butiker listar ytterligare varianter baserade på icke-nordiska modeller. Men inte minst: LG:s information är inte heltäckande och står ofta i konflikt med sig själv.

2021-modeller har en full produktbeteckning som inkluderar extra siffror samt bokstaven P. NANO916PA är till exempel beteckningen på den nordiska varianten av 2021 års NANO91-modell.

NANO91 och NANO92 är 4K-modellen med traditionella och betydligt svagare lysdioder med runt 400 nits ljusstyrka men behåller en FALD. Fortfarande ett reflexfilter av en bättre nivån och modellen behåller spelegenskaperna likt 4K/120 och VRR.

Informationen om skillnader är inte konsekvent (eller detaljerad) från LG:s sida, men produktbilder antyder att NANO92 har en ljusare färg på listen och foten. De behandlas som identiska i LG:s övriga information. Det är även till del olika butikskedjor som säljer NANO91 men inte NANO92 och viceversa.

Även här förekommer en NANO90 för 2021 i prislistorna – detta utöver restlager med NANO90-modeller från 2020. NANO90 för 2021 ska röra sig om samma TV som 2021 NANO91/92-modell fast från annan försäljningsregion. Då är skillnaden stativfötter istället för ett halvmånestativ.

NANO85/86/88/89 är steget nedåt. Borta är FALD-funktionen och istället en traditionell, troligtvis kolumnbaserad, troligtvis ljussvagare local dimming samt rimligtvis betydlig sämre HDR-prestanda. Något som med IPS-panel tenderar att skapa synligt arbetande local dimming. Modellerna behåller Alpha 7-bildprocessorn.

Annars är det som utmärker modellen att den ska behålla 120 Hz-panelen och därför passar för spelande. Fortfarande 2 st. HDMI-anslutningar med VRR och 4K/120 samt Freesync Premium-märkning enligt LG.

NANO85 och NANO89 har stativfötter, ljusare respektive mörkare (enligt LG:s bilder)
NANO86 och NANO88 har halvmåneformat stativ, mörkare respektive ljusare (enligt LG:s bilder)

Det som talar mot NANO85–89 som spelmodell är att det saknas bekräftad information om hur väl de fungerar under 4K/120 och med VRR. 2020 års föregående NANO86 hade en del rapporterade problem.

NANO7-serien tappar spelfunktionerna

NANO75–78 är olika varianter med olika färger och olika stativ. 60 Hz-paneler och kring 250 nits ljusstyrka. Modellerna har inga särskilda spelegenskaper men behåller Dolby Vision, inklusive Dolby Vision IQ samt Filmmaker mode. Det ska dock betonas att LG:s egen information om detta är otydlig. Flera NANO7-modeller beskrivs av LG:s produktinformation som kapabel till Dolby Vision medan andra NANO7-modeller inte gör det.

Tre stycken HDMI-anslutningar där en klarar eARC. Några modeller har 50- och 70 tumspaneler vilket tyder på VA-teknik. Bildprocessorn är den enklare icke-specificerade processorn. Se dock undantagen för de största modellerna, här 86-tummaren.

UPxxx-modellerna är LG:s basutbud för 2021 och där finns det alla möjliga varianter med olika färger och stativ. UP7-modeller har halvmåneformat stativ och UP8 använder stativfötter. Paneltypen kan variera och typiskt är att 50, 60 och 70 tum använder VA-paneler. I praktiken är det ingen större skillnad mot NANO7-modellerna annat än UP-modellerna kan plocka olika paneler från olika tillverkare.

Gemensamt för alla är förhållandevis låg ljusstyrka, typiskt kring 250 nits som mest. Tre HDMI-anslutningar. Lite oväntat anges det som att dessa modeller har en Alpha-5-processor. De stora undantagen på 82 och 86 tum som har bättre specifikationer överlag. Se nedan.

De största undantagen

Specifikationerna är ännu en gång motsägelsefulla men framför allt 82- och 86-tummarna i Nano75 samt UP8-serien har bättre specade paneler, funktioner samt mer avancerade anslutningar, likt fyra HDMI och Dolby Vision IQ

  • 86NANO756PA

  • 82UP8xxx

  • 86UP8xxx

Dessa uppges använda en 120 Hz-panel och Alpha7-processorn. De svenska LG-specifikationerna säger en sak medan andra källor säger en annan runt detta. Alla källor är överens om att det är 120 Hz-paneler. Fast exakt möjlighet till 4K/120 och andra spelegenskaper är därför en väldigt öppen fråga.

Tidigare år har LG valt att placera bättre elektronik i sina enklare 82- och 86-tummare. Likt att just Alpha 7-processorn träder in då man anser bildbehandling vara viktig för en sådan panel. 82- och 86-tummare är dock av sin stora natur sällan utsatta för grundligt genomförda tester och recensioner och de exakta egenskaperna är sällan bekräftade.

Gamla eftersläntrare

Ytterligare steget nedåt trots sitt produktnamn är NANO81 och NANO80 med halvmånestativ respektive stativfötter. 60 Hz-paneler utan local dimming och vad som är medioker ljusstyrka närmare 250 nits. Spelegenskaperna är borta. Dolby Vision är borta. Så även Alpha-bildprocessorn. Dock fyra stycken HDMI-anslutningar. Troligtvis är detta samma modeller som förts över från 2020-utbudet.

Intressanta 2020-modeller

Fördelen eller förvirringen i vissa fall är att LG:s produktnamn är tämligen översättningsbara från 2020 till 2021-modellerna. OLED BX från 2020 är mycket lik OLED B1 från 2021 till exempel. Däremot verkar LG haft en bra kontroll över sin tillverkning och mycket av 2020-utbudet har sålt slut när detta skrivs hösten 2021.

2020-utbudet som fortfarande säljs i butik handlar därför främst om en del budgetmodeller i det kaotiska UM- och UN-segmenten från 2019 och 2020. Överlag kan man beskriva skillnaderna 2020 mot 2021 som att det är ungefär samma bildkvalitet men att 2021-utbudet introducerar en del nya modeller likt OLED A1 och QNED-modellerna vilka saknar motsvarighet i 2020-utbudet.