TV för gaming

Alla TV idag som är intressanta och värda uppmärksamhet har en 4K-panel, eller 8K-panel i några fall. De hanterar även HDR och alla TV klarar idag att spela spel från exempelvis konsoler med 4K/60-signal. Detta är normen sedan flera år tillbaka. Alla TV-modeller har ett spelläge och det spelläget är idag under 20 ms vid 60 Hz-signal där flera når lägre och även under 10 ms för 120 Hz-signaler.

Ingang.png

Vad som skiljer sig är vilka modeller som har utökade spelegenskaper:

  • 4K/120 via HDMI FRL för Xbox Series X och PC-spelande

  • VRR-funktion för PC samt Xbox Series X/S. PS5 har ännu inte VRR aktiverat.

  • 1440p/120-signal Xbox Series S samt PC där man inte har senaste GPU:n

Det är dessa skillnader guiden försöker fokusera på – så gott det går eftersom information om dessa egenskaper sällan uttrycks i klartext.

Här är det två tillverkare som särskiljer sig på att de i flera år anpassat sina spellägen för att checka av just dessa funktioner. LG och Samsung. Övriga tillverkare har först under 2021 adderat funktioner för framför allt VRR och 4K/120 till modellutbudet där ser status ut som följer hösten 2021:

  • LG har pysslat med detta i flera år och det är väl bekräftat hur det fungerar

  • Samsung har pysslat med detta i flera år och det är väl bekräftat hur det fungerar

  • TCL har C825-modellen som är Testpilot-bekräftad där 4K/120, VRR och HDR idag fungerar men ger problem med Nvidia-kort

  • Sony släpper under hösten 2021 på VRR-funktionen så den är i skrivande stund obekräftad, men lär bekräftas då Sony är internationella

  • Philips har funktionerna på 2021 års-modeller men det är ont om bekräftelser och kvalificerade tester då Philips främst verkar i Europa. 48-tums Philips OLED806 är däremot Nvidia G-sync certifierad

  • Panasonic har erkänt problem med VRR och 4K/120 hos 2021-modellerna och arbetar på en fix inför årsskiftet

  • Hisense (Europa) hävdar VRR men ytterst lite är bekräftat om funktionerna

Ett mycket vanligt rapporterat problem är att vid 4K/120 får panelen en halverad upplösning. Just kombinationerna 4K/120, VRR och HDR verkar överlag mer utsatt för problem.

Notera att VRR tekniskt sett kan fungera på 60 Hz-paneler. Men att det begränsade intervallet med typiskt 48–60 Hz ger begränsad nytta och rent av kan bli en försämring. VRR gör sig verkligen bäst när det kombineras med en högre frekvens som just 120 Hz.

Läs mer:

Topp, mellan och basklass?

Guiden rankar modellerna utifrån tre grundläggande kategorier och flera modeller. Detta speglar kvaliteten på bilden och även funktioner som reflexfilter. Därför kan vissa TV få omdömet ”Topp” även fast den saknar utökade spelegenskaper. Bildkvaliteten, färgomfånget, kontrastförhållande och reflexfilter är fortfarande vara på toppnivå.

Det finns också flera modeller som landar mitt emellan kategorierna. Topp/mellan är till exempel en TV som inte är på samma nivå som övriga modeller i toppklassen men fortfarande har fördelar och bättre kvalitetsegenskaper jämfört med mellanklassen.

Toppklass: bäst på allt och TV:n du vill ha
Kort och gott de TV-apparater som ger tillgång till högst ljusstyrka, högst kontrastförhållande, högst bildkvalitet i både SDR och HDR samt parar detta med ett av de bästa reflexfiltren som finns idag. Faktiskt de bästa högtalarna också ifall du ha den prioriteten. Väljer du en TV i toppklass vet du att du köper det bästa som finns i dagsläget. Och det kostar mer pengar. Buy once, cry once.

Mellanklass: Inte bäst men heller inte det enklaste
Ett tydligt steg ned på alla punkter jämfört med toppklassen. Allt är tydligt sämre. Mellanklassmodeller kan fortfarande ha något mer oumph för HDR men är chanslösa i alla jämförelser jämfört med toppklassen. Lite tråkigare fast samtidigt är mellanklassmodeller ofta tryggare val än basmodeller som vi vet är ännu sämre på precis allt. Det finns för 2021 också flera modeller i mellanklassen med utökade spelegenskaper likt 4K/120 och VRR.

Basklass: kravlöst och billigt
Här vet vi att tillverkaren fyller utbudet med modeller för att matcha de pengar du vill betala snarare än att försöka skapa en produkt utifrån ett kvalitetsperspektiv. Basmodellen har inte resurserna att återge HDR på något sätt som talar för HDR eftersom tekniken helt enkelt är för enkel. Reflexfiltren är ofta de sämsta tillgängliga. Vi vet att alternativen i de högre klasserna är bättre.

Alla basklass-TV fungerar förstås för det grundläggande som att se på TV, film och spela spel. Det är bara nära omöjligt att vikta omdömen kring kvalitet hos produkterna. Det råder dessutom stor exemplarvariation i basklassen. Tillverkningen av en och samma modell sker ofta på entreprenad och det kan därför variera exakt vilka paneler och elektronik som sitter i modellen. Därför är det också tämligen poänglöst att jämföra kvalitet och prata om ”bästa köpet” på den här nivån produkter.

Bottenskrapet: Försök undvik
Det finns ytterligare TV-apparater med väldigt enkla specifikationer likt full hd-paneler. Det finns också ett enormt utbud av modeller som bygger på helt på OEM-tillverkning där ett varumärke klistras på en rätt dålig mönsterprodukt. Samma TV säljs sedan under olika lokala varumärken runt om i världen. Du kan förstås titta på TV, titta på film och så vidare men kan inte ställa några som helst krav annat än att det i bästa fall är på nivå med basmodellerna.

Guiden tar inte upp dessa eftersom det är så enormt många och informationen ännu mer ofullständig. Du vet inte alls vad du köper eller vad som fungerar och inte fungerar. Många av dessa apparater gör just direkta fel med färger och signaler. Flera saknar verkliga spellägen. I fråga om garantier och teknisk support kan det skilja sig ordentligt. En basmodell från de etablerade tillverkarna kan fortfarande få uppdaterad mjukvara för att ordna tekniska fel hos produkten. Detta är inte alls självklart med bottenskrapet.

Nästan alla TV idag har HDMI 2.1

Väldigt många gör det och det blir bra fel. Du kan inte peka på en TV och säga ”HDMI 2.1” eftersom standarden har flera funktioner och en TV har inte automatisk allt som finns där. Varje TV har ett urval av HDMI-funktioner. De viktigaste HDMI 2.1-funktionerna är som följer:

  • ALLM: Auto Low Latency Mode, automatiskt spelläge finns på nästan alla TV från 2019 och nyare

  • eARC: Enhanced Audio Return Channel, för att skicka ljud i högre kvalitet till externa ljudsystem

  • HDMI VRR: Variable Refresh Rate, precis det vi tar upp i början av artikeln

  • FRL: Fixed Rate Link som gör det möjligt att köra 4K/120-signal

Det finns många exempel på hur detta missförstås. Många tror att ”HDMI 2.1” är synonymt med FRL-funktionen och det finns idag flera butiker som ger starkt missvisande information kring detta ämne.

Situationen är trots detta förbluffande enkel att hantera. Ifall du letar efter en TV som klarar 4K/120, fråga ifall TV:n klarar 4K/120. Frågar du efter ”HDMI 2.1” är det risk att du landar med en TV som har ALLM och eARC men inte har tillstymmelsen till 4K/120-kapacitet.

För att få 4K/120 att fungera behöver du en HDMI-kabel som klarar minst 40 Gbps. Observera att det inte finns några kablar med versionsnummer. Däremot finns det certifierade kablar som klarar 48 Gbps och alla existerande HDMI-funktioner. Dessa kallas Ultra High Speed och har en QR-kod och hologram på förpackningen som du kan kontrollera med din mobiltelefon. Kablar som saknar QR-kod och Hologram kan kallas för ”HDMI 2.1” eller ”8K” eller även ”Ultra High Speed”. Men utan QR-kod som kan certifieras är det risk att det kabeln inte håller måttet.

Smart-OS, ljud och andra finesser

Guiden fokuserar på egenskaper du inte kan förändra. Ifall du tycker en TV har dåligt ljud kan du alltid komplettera med ett annat ljudsystem. Saknar din TV just precis den app och just precis den tjänst du vill använda kan du alltid få in bild via HDMI-anslutningen med en Apple TV, en Chromecast eller annan ändamålsenlig box. Ogillar du stativet till TV:n? Ja, häng den på väggen eller köp ett annat stativ. Du kan alltid lösa de problemen.

Däremot kan du inte:

  • få en redan ljussvag TV att bli ljusstarkare

  • öka TV:ns kontrastförhållandet bortom vad dess teknik kan skapa

  • addera sådant 4K/120 och VRR till hårdvara som saknar funktionen till att börja med

  • byta reflexfilter till något annat än det som kom med TV:n. Däremot kan du alltid dra för gardinen om ditt rum är för dåligt utformat för TV-tittande

Därför fokuserar guiden på de egenskaper som i första hand är ursprunglig för produkten. Så att du kan köpa rätt TV från första början.