När sommaren framöver går mot höst är det dags att spänna fast säkerhetsbältet och hålla i hatten, eftersom trion AMD, Nvidia och Intel står redo med en uppsjö av färsk hårdvara. Högpresterande och effekttörstiga grafikkort är en del av produkterna som står för dörren, men det gör även nya processorer. AMD släpper lös sockel AM5 och Zen 4-arkitekturen, medan Intel rullar ut den andra hybridgenerationen på sockel LGA 1700.

Nu rapporteras möjliga datum för lansering av Intels nästa laddning processorer, som alltså blir Core 13000-serien med kodnamn "Raptor Lake". En nypa salt rekommenderas, eftersom det är användaren "Enthusiastic Citizen" på det kinesiska forumet Bilibili som skriver att "Raptor Lake" avtäcks den 28 september. Då äger Intels Innovation-evenemang rum, och med en planerad processorlansering till hösten är det inte alls osannolikt att företaget tar detta tillfälle i akt. I samma veva ska även fristående recensioner sjösättas.

Tilläggas bör att Bilibili-användaren hittills skrapat ihop en diger meritlista med tidiga uppgifter och tester av produkter, som sedan visat sig stämma. Därför är det inte omöjligt att påståendet om att den skarpa lanseringen sker den 17 oktober är korrekt. Vidare förklaras att det i oktober endast handlar om lansering av de upplåsta processorerna med "K"-ändelse, samt tillhörande moderkort med Z790-styrkretsar. Enklare moderkort och processorer dröjer till nästa år och blir enligt uppgift Intels paradnummer på CES 2022-mässan, som börjar den 5 januari.

Efter flera motiga år är det tydligt att det har lossnat för Intel, som nu kan använda både färska tillverkningstekniker och arkitekturer. AMD:s Zen 3 och Ryzen 5000-serien lanserades hösten 2020, medan Intels Core 12000 "Alder Lake" ännu inte har ett år på nacken. Trots snabb uppföljning ser "Raptor Lake" ut att ge ett schysst prestandakliv av tester att döma, med runt 10 procent högre entrådsprestanda och över 40 procent när samtliga kärnor jobbar. Framtiden får utvisa hur Ryzen- och Core-nykomlingarna står sig mot varandra och äldre hårdvara, men även exakt när de lanseras.

Källa: Enthusiastic Citizen via Wccftech

Har du Core 12000 "Alder Lake"? Funderar du på att uppgradera till "Raptor Lake"? Berätta i kommentarstråden!