Inställningar för färg och ljus

Direkt ur kartong med Visningsläge: Normal och Spel är bilden för blå i vitbalansen, överskärpt och för ljus med klippta nivåer. Du kan använda andra bildlägen och aktivera lägre latens, VRR och 4K120 Hz-bypass för att effektivt få bättre funktion ihop med PC.

pana_visning_mode.jpg

Nu har Panasonics TV många menyer och funktioner, så jag går igenom de viktigaste som lär gälla för en PC och spelande. De du behöver ha koll på är

  • Visningsläge – den grundläggande paletten av bildinställningar

  • Luminansnivå – antalet nits

  • Kontrast/Ljus – ankra vitt och svart

  • Färgtemperatur – vitbalansen

  • Ljussensorn – automatisk reglering av ljusstyrkan

  • Ökad synlighet i mörka partier – Ett slags ”dark boost”-reglage från spelskärmar

  • Intelligent Frame Creation – interpolering

  • Gamma – bildens generella tonkaraktär som ljusare eller mörkare

Vill du full kontroll över ljusstyrkan hos TV:n behöver du också stänga av funktionerna Energispar och Automatisk ljusstyrka under Inställningar/Eco-navigering För bilden och färgerna är menyerna som följer i den ordning de kommer:

Luminansnivå: styr ljusstyrkan (i nits) från panelen. Med OLED är detta också knutet till bildens innehåll, så kallat ABL-förfarande, Automatic Brightness Limiter. Detta påverkas också om energisparlägen är igång, se nedan men också sådant som inbränningskydd. Generellt för datorbruk rekommenderas att köra SDR i Windows etc. och spara HDR till spelen och filmerna.

Generellt vill du sänka Luminansnivå-reglaget till ett läge som inte är högre än 60. Då minskar ABL-förfarandet och bildens ljusstyrka kommer inte pendla lika med innehållet. Det är för en OLED en enorm skillnad mellan att köra program i dark mode och att köra ett tomt excel-ark över hela panelen. För SDR-bild i Windows är det som följer

  • 40: ≈ 130 nits i vitt oavsett ljusinnehåll i bilden

  • 50: ≈ 160 nits i vitt oavsett ljusinnehåll i bilden

  • 60: ≈ 200 nits i vitt oavsett ljusinnehåll i bilden

  • 100: mellan 170–370 nits beroende på innehållet

Ifall du går högre på reglaget kommer alltså ABL bli tydligare. Det vill säga små fönster med vitt lyser ännu starkare, mot 300 till 370 nits, medan Excel-arket stannar kring 200 nits. Kör du HDR kommer det också variera mer överlag. Observera att Panasonic saknar den typen av allmänt reglage för panelen ”Högsta ljusstyrka” som återfinns hos andra OLED-modeller.

pana_bild_inst.jpg

Kontrast och Ljus: Ankrar nivån för vitt respektive svart i bilden och ska ställas in efter källa men kan också, särskilt med OLED, variera över tiden som TV:n används. Artikel som beskriver hur man ankrar svart och vitt finns här.

Färgmättnad, Färgton: Kommer prestera korrekt mot korrekta källor med reglagen på 50 respektive 0

Färgtemperatur: Varm2 följer D65-vitbalans och Panasonic är ofta korrekta ur kartong. Spelläget står här på Normal vilket ger en kall och blå bild.

Färg-remaster: Av. Gör redan mättade färger i bildsignalen ännu mer mättade enligt vad panelen kan skapa. Mild effekt.

Skärpa: Milt reglage som adderar kantförstärkning. Generellt: behöver du dra i detta reglage är det något annat som är fel. Du sitter för långt ifrån i förhållande till skalningsnivån i Windows och kanske behöver kolla upp synen. Kan också vara så att bilden inte är den rätta, likt att fel upplösning och liknande.

Ljussensorinställningar: Låter dig slå av/på ljussensorn och ifall den även ska påverka vitbalans

Auto AI/Brus-/Mpeg-reducering: Av

Optimal upplösning: Av. Endast en annan sorts skärpealgoritm.

Dynamisk område-remaster: Av. En slags dynamisk kontrast med mild effekt

Ökad synlighet i mörka partier: Motsvarar spelskärmars ”dark boost”-funktion där mörkaste grå nyanserna lyfts för att göra spel tydligare där det krävs. Likt att det ska bli lättare att se motståndare i shooters. För att detta reglage ska fungera måste först svart ankras rätt via Ljus-reglaget. Tycker du bilden generellt är mörkare i karaktären ska du först titta på Gamma-inställningen.

Intelligent Frame Creation: Av. Detta är interpolering vilket alltid får märkliga effekter på datorgrafik och spel. Det finns en Infoga svart ram som är BFI, Black Frame Insertion som kan vara intressant för upplevelsen av eftersläp. Om du kan leva med flimret vill säga.

pana_gamma_inst.jpg

Avancerade inställningar går mer på djupet

Kontrastkontroll: Av. Dynamisk kontrast.

Färgomfång: Manuell inställning för aktuell färgrymd. För datorbruk, Windows etc är det rec.709 som är det rätta. För HDR är det DCI-P3 eller Rec. 2020.

Vitbalans/Färghantering: rymmer reglagen för instrumentkalibrering

Gamma: Ger ett stort urval av tonkurvor där tumregeln är att lägre gammavärde blir ljusare men också plattare bild. Vilket kan passa ljusa rum. Tvärtom blir mörkare men också djupare bild som bättre passar mörka rum. 2.2-läget är normal, de facto och typisk för en dator.

Dynamic HDR Effect: Anpassar HDR-dynamiken i bilden från hur bilden är mastrad till den dynamik som TV:n är kapabel till. Effekten beror därför på hur HDR-bilden är mastrad från början. Bild mastrad till lägre ljusnivåer an vad TV:n kan ge blir ljusare. Effekten är liten till obefintlig på material mastrat till högre nivåer än vad TV:n kan.

HDR tonemapp-klippning: Du kan manuellt ställa in vid vilka mastringsnivåer HDR-bilden ska klippas. Intressant som verktyg för att förstå HDR men sällan någon man bör skruva på generellt.

Alternativa inställningar

Artikeln igenom under tidigare avsnitt om Spelläget. Här finns ytterligare inställningar som att kunna forcera en HDMI-ingång att alltid tolka bilden som HDR och i fall TV:n automatiskt ska växla inställningar beroende på källan.