VRR fungerar – kan ge flimmer

Panasonic har AMD Freesync-certifiering men ingen G-Sync-Compatible-certifiering på sina TV-apparater. Den praktiska skillnaden är att man för ett Nvidia-kort manuellt aktivera G-Sync i Nvidias kontrollpanel.

Förutom två undantag fungerar VRR problemfritt på så sätt att flytet behålls öven ned till 30 FPS, som då av grafikkortet dubblas till en signal på 60 Hz. Så även med Nvidia-kort och VRR är som väntat i fråga om bildflytet.

De två fenomen som kan ske under VRR är dels förväntat ljusflimmer i mörka statiska scener som kommer från WOLED-panelen och detta drabbar alla WOLED-paneler i samma situation. Dels ett mer specifikt Panasonic-problem med tearing-artefakter som kanske inträffar vid riktigt låga frekvenser.

Extra låg FPS ger liten risk för tearing

Det Panasonic-specifika fenomenet är inte framträdande och syntes inte vid spelande med frekvenser kring 60 FPS och högre. Endast då och då vid lägre frekvenser. Fenomenet kunde återskapas på beställning i Far Cry New Dawn-testslingan när det dippar under 30 FPS. Det inträffade också konsekvent i den nedre delen av bilden. Detta är alltså en artefakt som ser ut på ett sätt som ingen annan skärm eller TV har skapat tidigare när jag jämfört samma testslinga hundratals gånger tidigare.

Pana_VRR_artefakt.jpg

Tearingen fångad på video i en testslinga. TV:n tycker här den får 58 Hz som är matad av 29 FPS dubblerat av grafikkortet. Det är vid de låga frekvenserna effekten kunde uppstå.

Problem i praktiken? Förmodligen inte. Såg det aldrig vid 60+ FPS. Sådana här fenomen kan också variera mellan exemplar, mellan speltitlar och med olika situationer.

Alla OLED kan flimra vid VRR

Det andra fenomenet är inte unikt för Panasonic utan tycks inträffar med alla skärmar med OLED samtidigt som VRR är igång. Särskilt vid låga frekvenser.

Förklaringen går ut på att OLED-panelen vid statiskt eller nästan statiskt bildinnehåll i kombination med VRR inte kan uppdatera panelen med exakta spänningsnivåer vilket leder till en variation i ljusstyrkan. Detta är är tydligast med en mörk bakgrund.

Detta syns i en del spel, typiskt när man pausar, i laddskärmar och konfigurationsskärmar. Det är mindre synligt vid ljust bildinnehåll och märks sällan när bilden är i rörelse. Det är heller inte lika synligt när panelen arbetar i en högre frekvens. Det är främst under 60 Hz som det syns som träder fram.

Exemplet nedan är från Civ6, ett spel som ofta vantrivs med VRR. Där effekten extremt tydlig.

Detta fenomen förekommer på alla WOLED-modeller och kan även ske med andra typer av OLED-teknik. Det är alltså inte specifikt för Panasonic på något sätt.