Extra funktioner och finesser

Panasonics info-ruto (via i-knappen på fjärrkontrollen) om inkommande signal ger djupare förklaringar än många andra TV-apparater. Bland annat vilka nivåer HDR-bilden är mastrad samt även detaljer om hur TV:n har identifierat källan. Sådant är bra för felsökning. Vid VRR anger TV:n sin panelfrekvens för stunden.

Pana_info_ruta.jpg

Info-rutan går på djupet om signalen på ett sätt som i princip ingen annan TV på marknaden gör.

Notera att den Hz-mätaren skiljer sig i algoritmer från andra mätare, till exempel FPS-mätaren i spelen som kan ha en annan viktning och statistiskt urval av värdena likt att antalet FPS viktas över en längre period. Till exempel presenterar FPS-mätaren i Steam någon form av medel och/eller median med en långsammare uppdatering. TV:ns Hz-mätare ändras därför mer och oftare än Steams FPS-mätare.

Under Inställningar finns ytterligare lager av inställningar knutna till hur TV:n fungerar och beter sig. För många för att få plats i artikeln men de viktigaste är:

  • Eco-navigering: olika energi- och strömsparfunktioner

  • Automatisk HDMI-inst.: hur HDMI-anslutningarna identifierar sig

  • HDMI HDR-inställning: Möjlighet att stänga av HDR seperat, stänga av HDR10+ och Dolby Vision

  • Inställningar Viera Link: CEC-inställningar

  • Övriga inställningar har Energisparläge av/på. Lysdioden vid standby och Inställning för startlänk vid HDMI-signal där du kan styra om exempelvis HDMI1 ska starta och stänga av TV:n vid signal.

Finns mycket att experimentera med som jag inte hunnit med. Panasonic är i alla fall den tillverkare som kan räknas till den mer generösa när det gäller att anpassa TV:ns beteende i detalj.

Ingen ”Game Control Board” i Europa

Inför 2022-lanseringen och i reklamen visas ett ”Game Control Board” för Panasonics TV, inklusive information från de nordiska och europeiska webbsidorna. Game Control Board är en snabbmeny till spelfunktioner likt det Samsung och LG haft i flera år. Jag tog upp funktionen i TV-guiden för 2022-modellerna.

Pana_game_control_board.jpg

Tji fick vi. Denna funktion gör Panasonic reklam för. Fast den finns inte på de Europeiska modellerna.

Fast det var först senare när jag fick chansen att testa LZ2000E jag upptäckte att den här funktionen inte existerar. Lite flitigt googlande tar upp att funktionen inte finns i alla länder och möjligen finns på Panasonics modeller sålda i Stilla Havs-regionen, likt Australien och Nya Zeeland.

Hur som helst är Game Control Board endast en snabbväg till redan existerande funktioner för spel. Dessa funktioner finns i menyerna men är då utspridda snarare än samlade på en plats. Du förlorar egentligen inget på att Game Control Board saknas, förutom att det blir mer springande i de vanliga bildmenyerna för att nå samma funktioner.

Går vi igenom saknade funktionerna är de som följer:

  • Viewing mode är samma som att välja Visningsläge i de vanliga menyerna

  • Input Lag, VRR och 4K 120Hz Bypass Mode är samma som Ingångsfördröjning, VRR och 4K 120 Hz-bypassläge i menyn Alternativa Bildsinställningar som beskrivs i föregående avsnitt.

  • HDR Tonemap är troligtvis de inställningar runt HDR som nås via Avancerade inställningar och beskrivs i Avsnittet om ljus- och färginställningar

  • Dark Visibility Enhancer är samma som Ökad synlighet i mörka partier

  • Information är den info man får fram via fjärrkontrollens info-knapp

Notera att du måste inte köra spelläget för att få spellägesfunktionerna utan att låg latens kan uppnås i andra bildlägen genom att aktivera Ingångsfördröjning: Snabb