Tv- och skärmtestarsajten Rtings har sedan tio månader tillbaka haft ett gäng tv-apparater och datorskärmar med OLED-panel på dygnet runt med ett upprepande segment från nyhetskanalen CNN. Målet är att se hur bra eller dåliga panelerna är på att hantera inbränning, och redan nu har sajten publicerat en video med en del tidiga resultat.
För det första har långtidstestet avslöjat att flera tillverkare har haft buggar i tv-apparaternas operativsystem som har gjort att de inbyggda funktioner som motverkar både tillfällig och långvarig inbränning inte har körts automatiskt som de ska. Samsung har exempelvis släppt systemuppdateringar efter att ha uppmärksammats på detta av Rtings.
Vad gäller inbränning kan Rtings konstatera att den nyare QD‑OLED-tekniken ser ut att än så länge ha mer märkbar inbränning, som knappt blir bättre efter att ha kört pixelåterställningsfunktionerna. Andra generationen QD-OLED, som Samsung S95C, verkar vara lite bättre men det är för tidigt att säga säkert. För de senaste vanliga OLED-panelerna däremot är effekten av att ha kört återställningsfunktionerna för både tillfällig och långvarig inbränning stor och Rtings säger att det för de flesta konsumenter inte är något att oroa sig över.
Vad gäller skärmar, som har högre pixeltäthet och vanligen används på skrivbord med dator eller ibland med spelkonsol, testat Rtings ultrabreda modeller med OLED – en kategori som på relativt kort tid har blivit populär bland spelare. Efter tio månader har testet redan avslöjat två saker: 1) Att köra ultrabreda skärmar med 16:9-bild och två svarta spalter till höger och vänster leder snabbt till kraftig och högst märkbar inbränning, och 2) Rtings kan bara rekommendera ultrabreda OLED-skärmar för spel, inte för övrig datoranvändning. Risken för inbränning är helt enkelt för stor med statiska element. Det tog bara 700 timmar innan permanent inbränning syntes på skärmar från LG, Dell och Samsung.