Såhär i slutet av året fastnar jag ofta i tankarna gällande vad som hänt under de 12 månader som har passerat. Både ur en rent professionell synvinkel men även på ett personligt plan. Det är nu lite drygt ett och ett halvt år sedan jag började arbeta för SweClockers, något som jag både är väldigt glad och stolt över. Faktum är att jag har hela vår otroligt engagerade community att tacka för att mitt intresse utvecklade sig åt det hållet att jag nu arbetar med det på heltid.

Mitt intresse för datorer tog fart relativt "sent" i mitt liv, datorn och konsolerna var redskap för att spela spel. Det fanns egentligen ingen nyfikenhet i större utsträckning att förstå hur de fungerade under höljet. Inte förrän jag i mina tonår på riktigt började bry mig om att ha en starkare dator med möjlighet för bättre grafik.

Från oinvigd till entusiast

Jag levde med övertygelsen att jag var en person mer intresserad av humaniora och estetik än teknik och fysik. Mitt sökande efter genvägen till den perfekta grafiken bar mig slutligen till SweClockers forum. I diskussionerna som pågick i recensioner och diverse trådar insåg jag snabbt att jag inte förstod någonting.

IMG_0293001.jpg

Tiden när detta var hett hittade Calle till SweClockers

SM-kluster, bussbredd, sydbrygga, statiskt tryck och sekventiell läshastighet var alla begrepp som för mig var lika svåra att förstå som fornegyptisk bildskrift. Men tji den som ger sig och ganska snabbt blev det tydligt hjälp finns att tillgå bara man vågar fråga.

Jag spenderade nästkommande år av min fritid med att dagligen läsa igenom trådar, recensioner och guider på SweClockers. Bit för bit föll pusselbitarna på plats och bilden klarnade. Jag började långsamt förstå vad folk pratade om, och därtill ha egna åsikter om det ena och det andra.

En trojansk häst

Jag var totalt ointresserad av el-lära i plugget, min jakt på ett bättre nätaggregat tvingade mig att ändra på det. Grundläggande fysik var supertrist, sen insåg jag att det kan vara nyttigt för att veta hur man förbättrar kylningen i datorn. Matematik var totalt ointressant innan inspiration att förstå inhämtades från både forum och artiklar. Listan kan skrivas lång men kortfattat har mitt intresse för datorns innandöme och beskaffenhet agerat trojansk häst. Jag inspirerades att lära mig tekniska ämnen för att jag ville spela spel med snyggare grafik.

7772.jpg

Allt var inte bättre förr, men vissa saker var det.

För ungefär 10 år sedan kontaktade jag en användare i forumet på måfå för att han verkade kunnig och bad om hjälp med ett problem. Efter att problemet var löst kontaktade han mig igen två veckor senare för att dubbelkolla att allting fortsatt gick bra. Jag kan inte nog beskriva vikten av hur entusiasmen och nördigheten i den här communityn har närt och hjälpt mig genom åren.

Så till alla nördar, kufar, normies, entusiaster, tangentbordskrigare och generellt fina människor vill jag önska god jul, gott nytt år och utbringa en skål i ivrig väntan på 2024. (Som jag hoppas erbjuder bättre priser på komponeneter)