I en serie guider med temat ”Gratis är gott” väljer jag ut de bästa gratisalternativen till populär programvara. För att få plats på listan ska den alternativa programvaran kunna användas gratis så länge man vill (inga kostnadsfria provperioder) och åtminstone erbjuda grundläggande funktionalitet som är jämförbar med referensprogramvaran.
I den här första delen ska vi kika på de bästa alternativen till Photoshop – Adobes bildbehandlingsprogram som varje månad roffar åt sig ett antal hundralappar du kunde haft roligare för.
Photoshop är en orubblig industristandard bland fotografer, designer och grafiker, så den som jobbar professionellt med de här sakerna gör antagligen klokt i att fortsätta lära sig Adobes programvara och investera i en licens. För alla andra finns det flera riktigt vassa alternativ som är helt kostnadsfria och delar mycket funktionalitet med Photoshop.
Paint.NET – Paint-alternativet som blev Photoshop-alternativet
Paint.NET var ursprungligen tänkt att bli ett alternativ till Microsoft Paint, men idag är ett av de mest populära gratisalternativen till Photoshop på PC. Programmet erbjuder nämligen funktioner som lager, trollspö, nivåer, kurvor, klonstämpel och annat som behövs för bildredigering av den mer seriösa typen.
Med det sagt blir det ganska snabbt tydligt att Paint.NET begränsat i jämförelse med Gimp och Photoshop när det kommer till saker som penselval, avancerad lagerhantering automatisering och komplexa filter. Liksom Gimp kan dock Paint.NET används med tillägg, exempelvis för att kunna öppna PSD- och RAW-filer, få tillgång fler effekter och annat som gör programmet lite mer kompetent.
Paint.NET är avskalat, på gott och ont. Bildkälla: Paint.NET
Enklare än Gimp att komma i gång med
De flesta som väljer Paint.NET framför Gimp brukar argumentera att gränssnittet är tydligare och programmet är enklare att arbeta i. Grundläggande funktioner kommer ju trots allt många av oss långt med, så att Paint.NET är begränsat är inte nödvändigtvis en nackdel – programmet kan göra saker som Photoshop kan men var som sagt från början tänkt att vara ett mer avancerat alternativ till Paint snarare än en ersättare till Adobes proffsprogram.
En begränsning som är lite svårare att svälja är att Paint.NET bara fungerar på Windows, och därmed exkluderar Linux- och Mac-användare.
Ladda ner Paint.NET gratis här: https://www.getpaint.net/
Tips på insticksprogram till Paint.NET
Boltbait’s Plugin Pack: Samling med effekter, varav 25 har stöd för GPU-accelerering.
Kris Vandermotten's Paint.NET Effects: Samling med effekter, inklusive objektsjustering.
Pyrochild Plugins: Samling med effekter, inklusive ”smeta ut”.
Krita – digital illustration och bildmanipulering
Krita är ett skiss- och målningsprogram utvecklat inom KDE-gemenskapen. Programmet erbjuder avancerade funktioner för användare som ägnar sig åt serietecknande och färgläggning, animation, digital målning och teckning. Krita har ett brett stöd för ritplattor och fungerar i Mac-, Windows- och Linux-miljöer.
Den som är van vid Photoshop lär inte ha några större problem att sätta sig in i Kritas gränssnitt, som känns mer modernt och intuitivt än exempelvis Gimps. Arbetsflödet kan dessutom ställas in efter egna preferenser genom att anpassa, flytta, lägga till eller stänga ner paneler. Här finns stöd för raster- och vektorgrafik, lager och ett stort urval av penslar och olika alternativ för penselstabilisatorer för att jämna ut penseldrag.
Krita har ett riktigt trevligt gränssnitt, men att lägga in text i bilden har gjorts onödigt krångligt.
Enkelt att installera plugin
Kritas verktygslåda och funktionalitet kan byggas ut ytterligare genom att installera plugin, som antingen är av typen tillägg som utökar funktionaliteten i programmet, paneler eller genvägar. Dynamiska penslar, färgpaletter, vektorverktyg och skript är populära nedladdningar, och det finns både officiellt stödda plugin och inofficiella plugin som installeras på egen risk.
Att installera ett plugin i Krita är dessutom föredömligt enkelt – pensel- och strukturpackar eller Python-skript kan importeras direkt från Kritas menyer och Gmic (filter och verktyg för bildbehandling) är inbyggt i filtermenyn. På sajten Krita-artists.org finns en stor samling extra plugin att ladda ner.
Stöd för PSD-filer
Krita har stöd för PSD-filer, så att det går att jobba med Photoshop-projekt utan att ha Adobes programvara installerad på datorn. Det finns stöd för lager, blandningslägen, grupper och masker från Photoshop. Programmet kan dock inte hantera Photoshop-projekt med textlager, så texten går inte att redigera med textverktyget i Krita, vilket exempelvis går att göra i Photopea. Jag är för övrigt inte förtjust i hur Krita hanterar textredigering generellt, då det måste göras i en separat ruta i stället för direkt i bilden.
Jag landar i att Krita är ett jättebra gratis Photoshop-alternativ för digital konst och illustration – på den punkten är det faktiskt inte bara ett bra gratisalternativ till Photoshop utan en utmanare. När det kommer till bildmanipulering har Photoshop fler funktioner, AI-finesser och bättre textverktyg, vilket dock mest har betydelse för professionella användare.
Ladda ner Krita gratis här: https://krita.org/en/download/
Tips på insticksprogram till Krita
Pigment.O: En populär färgväljare och färgblandare.
Shortcut composer v1.5.3: Gör det möjligt att skapa anpassade kortkommandon.