I en serie guider med temat ”Gratis är gott” väljer jag ut de bästa gratisalternativen till populär programvara. För att få plats på listan ska den alternativa programvaran kunna användas gratis så länge man vill (inga kostnadsfria provperioder) och åtminstone erbjuda grundläggande funktionalitet som är jämförbar med referensprogramvaran.

I den här första delen ska vi kika på de bästa alternativen till Photoshop – Adobes bildbehandlingsprogram som varje månad roffar åt sig ett antal hundralappar du kunde haft roligare för.

Photoshop är en orubblig industristandard bland fotografer, designer och grafiker, så den som jobbar professionellt med de här sakerna gör antagligen klokt i att fortsätta lära sig Adobes programvara och investera i en licens. För alla andra finns det flera riktigt vassa alternativ som är helt kostnadsfria och delar mycket funktionalitet med Photoshop.

Gimp – open source-utmanaren

Gimp.png

När gratisalternativ till Photoshop diskuteras är Gimp vanligtvis det första som nämns. I skrivande stund närmar sig det snart 30-åriga programmet version 3.0, där fokus bland annat ligger på att anpassa den underliggande arkitekturen till GTK3, bättre stöd för högupplösta skärmar och snabbare navigering.

Gimp bygger på öppen källkod, och en stor skara frivilliga innehållsskapare som under åren hjälpt till att utveckla programmet, ta fram guider och skapa insticksprogram har sett till att göra programmet till den stora open source-utmanaren till Photoshop, som ju faktiskt inte finns till Linux. Med undantag för saker som justeringslager, avancerade AI-funktioner och en del filkompatibilitet är Gimp ruskigt kompetent – det handlar bara om att orka lära sig programmet.

Gränssnittet är nämligen det som oftast tas upp som en av Gimps akilleshälar – det upplevs av många som mindre intuitivt och lättanvänt än Photoshop, vilket gör inlärningskurvan brantare. Särskilt den som redan vant sig vid Photoshop brukar ha svårt att vänja sig vid Gimp.

Gimp1.jpg

Gimp har ett gränssnitt bara en Linux-utvecklare kan älska, men bakom den plottriga fasaden gömmer sig ett kraftfullt bildredigeringsverktyg.

Plugin gör Gimp mer likt Photoshop

Som tur är finns det goda möjligheter att anpassa både Gimps gränssnitt och funktionalitet för att mer efterlikna vad Photoshop erbjuder, genom plugin. Exempelvis finns Photogimp – en samling tillägg som organiserar verktygen så att de lägger sig på samma plats som i Photoshop, aktiverar samma kortkommandon som i Photoshop, med mera. Faktum är att det mesta som du eventuellt saknar när du börjar använda Gimp vanligtvis kan lösas genom att söka efter ett plugin. Programmet är även kompatibelt med vissa Photoshop-resurser, som penslar.

Med lite tålamod och öppenhet för att saker fungerar lite annorlunda i Gimp går det att komma långt med det här gratisalternativet, och för Linux-användare som inte pallar att försöka få i gång Photoshop har Gimp länge varit det naturliga valet när det är dags för mer avancerad bildredigering.

Ladda ner Gimp gratis här: https://www.gimp.org/downloads/

Tips på insticksprogram till Gimp

  • Photogimp: Gör Gimp mer likt Photoshop.

  • Resynthesizer: Liknar Photoshops ”Innehållsanpassad fyllning”.

  • Darktable: Bearbetar bilder i råformat (finns både som fristående programvara och plugin till Gimp).

  • Gmic: En stor samling filter till bilder och fotografier.

Paint.NET – Paint-alternativet som blev Photoshop-alternativet

Paint.net.png

Paint.NET var ursprungligen tänkt att bli ett alternativ till Microsoft Paint, men idag är ett av de mest populära gratisalternativen till Photoshop på PC. Programmet erbjuder nämligen funktioner som lager, trollspö, nivåer, kurvor, klonstämpel och annat som behövs för bildredigering av den mer seriösa typen.

Med det sagt blir det ganska snabbt tydligt att Paint.NET begränsat i jämförelse med Gimp och Photoshop när det kommer till saker som penselval, avancerad lagerhantering automatisering och komplexa filter. Liksom Gimp kan dock Paint.NET används med tillägg, exempelvis för att kunna öppna PSD- och RAW-filer, få tillgång fler effekter och annat som gör programmet lite mer kompetent.

paint.net1.jpg

Paint.NET är avskalat, på gott och ont. Bildkälla: Paint.NET

Enklare än Gimp att komma i gång med

De flesta som väljer Paint.NET framför Gimp brukar argumentera att gränssnittet är tydligare och programmet är enklare att arbeta i. Grundläggande funktioner kommer ju trots allt många av oss långt med, så att Paint.NET är begränsat är inte nödvändigtvis en nackdel – programmet kan göra saker som Photoshop kan men var som sagt från början tänkt att vara ett mer avancerat alternativ till Paint snarare än en ersättare till Adobes proffsprogram.

En begränsning som är lite svårare att svälja är att Paint.NET bara fungerar på Windows, och därmed exkluderar Linux- och Mac-användare.

Ladda ner Paint.NET gratis här: https://www.getpaint.net/

Tips på insticksprogram till Paint.NET

Photopea – bildbehandling i webbläsaren

Photopea.png

Photopea är en av de mer avancerade bildbehandlingstjänsterna som kan användas direkt i webbläsaren. Gränssnittet liknar Photoshop mer än vad Gimp och Paint.NET gör, och det går både att öppna filer och spara i Photoshops PSD-format. Dessutom finns stöd för formaten AI (Adobe Illustrator), XD (Adobe XD), FIG (Figma), Sketch (vektorgrafikredigeraren Sketch) och flera RAW-format.

Det breda filstödet gör Photopea till ett bra komplement för den som snabbt behöver redigera något men inte har tillgång till sin dator med Photoshop. Photopea är förstås också lika smidigt för vardaglig bildredigering, i och med att det har stöd för lager, filter, skript och smarta objekt. I betalversionen ingår dessutom stöd för vissa AI-funktioner, vilket ytterligare krymper avståndet mellan Photopea och Photoshop.

Photopea1.jpg

Photoshop-vana kommer snabbt i gång med Photopea – annonserna i gratisversionen är dock en smula störande.

Gratis med annonser

Vänta nu, tänker du, betalversionen? Var inte det här en lista med gratisalternativ? Jo, Photopea är måhända något av ett gränsfall, för gratisversionen innehåller annonser. I och med att den i övrigt i princip fungerar som premiumversionen och att det inte finns några lika bra webbaserade alternativ som kan användas utan att betala väljer jag ändå att se mellan fingrarna.

Jag skulle alltjämt välja Gimp eller Paint.NET framför Photopea för viktigare och mer tidskrävande projekt. Annonserna stör och webbläsarutförandet är smidigt men inte lika stabilt som programmen med skrivbordsversioner. För att snabbt fixa något i ett pågående Photoshop-projekt på resande fot direkt i den bärbara datorn, surfplattan eller mobilen som saknar Adobe-sviten funkar dock Photopea riktigt bra.

Använd Photopea direkt i webbläsaren här: https://www.photopea.com

Krita – digital illustration och bildmanipulering

Krita-1.jpg

Krita är ett skiss- och målningsprogram utvecklat inom KDE-gemenskapen. Programmet erbjuder avancerade funktioner för användare som ägnar sig åt serietecknande och färgläggning, animation, digital målning och teckning. Krita har ett brett stöd för ritplattor och fungerar i Mac-, Windows- och Linux-miljöer.

Den som är van vid Photoshop lär inte ha några större problem att sätta sig in i Kritas gränssnitt, som känns mer modernt och intuitivt än exempelvis Gimps. Arbetsflödet kan dessutom ställas in efter egna preferenser genom att anpassa, flytta, lägga till eller stänga ner paneler. Här finns stöd för raster- och vektorgrafik, lager och ett stort urval av penslar och olika alternativ för penselstabilisatorer för att jämna ut penseldrag.

Krita.jpg

Krita har ett riktigt trevligt gränssnitt, men att lägga in text i bilden har gjorts onödigt krångligt.

Enkelt att installera plugin

Kritas verktygslåda och funktionalitet kan byggas ut ytterligare genom att installera plugin, som antingen är av typen tillägg som utökar funktionaliteten i programmet, paneler eller genvägar. Dynamiska penslar, färgpaletter, vektorverktyg och skript är populära nedladdningar, och det finns både officiellt stödda plugin och inofficiella plugin som installeras på egen risk.

Att installera ett plugin i Krita är dessutom föredömligt enkelt – pensel- och strukturpackar eller Python-skript kan importeras direkt från Kritas menyer och Gmic (filter och verktyg för bildbehandling) är inbyggt i filtermenyn. På sajten Krita-artists.org finns en stor samling extra plugin att ladda ner.

Stöd för PSD-filer

Krita har stöd för PSD-filer, så att det går att jobba med Photoshop-projekt utan att ha Adobes programvara installerad på datorn. Det finns stöd för lager, blandningslägen, grupper och masker från Photoshop. Programmet kan dock inte hantera Photoshop-projekt med textlager, så texten går inte att redigera med textverktyget i Krita, vilket exempelvis går att göra i Photopea. Jag är för övrigt inte förtjust i hur Krita hanterar textredigering generellt, då det måste göras i en separat ruta i stället för direkt i bilden.

Jag landar i att Krita är ett jättebra gratis Photoshop-alternativ för digital konst och illustration – på den punkten är det faktiskt inte bara ett bra gratisalternativ till Photoshop utan en utmanare. När det kommer till bildmanipulering har Photoshop fler funktioner, AI-finesser och bättre textverktyg, vilket dock mest har betydelse för professionella användare.

Ladda ner Krita gratis här: https://krita.org/en/download/

Tips på insticksprogram till Krita