Om du bor i en hyresrätt kan du betala betydligt mer för ditt bredband än om du bodde i en bostadsrätt, rapporterar DN. Bredband i en bostadsrätt kostar mellan 90 och 200 kronor i månaden, medan det kostar mellan 400 och 800 kronor i en hyresrätt.
Bredbandsbolag kan teckna avtal direkt med hela bostadsföreningen, där alla lägenheter får samma pris medan bolaget gör ett mindre påslag. Ibland gör föreningen det också, men inte alltid. Om du bor i en hyresrätt tecknar du avtal själv via en så kallad kommunikationsoperatör som förmedlar bredbandet till dig från ett bredbandsbolag. Sedan lägger operatören, bredbandsbolaget och hyresvärden ett påslag, vilket ökar priset.
DN har sökt bolagen som tjänar på bredbandspriserna, men har inte fått någon kommentar. Internetleverantören Bahnhofs VD, Jon Karlung, hoppas på en statlig reglering av bredbandspriser som bestämmer hur mycket påslag kommunikationsoperatörerna får göra.
– Jag vill bara att infrastrukturen ska öppnas. Ingen kommer att bygga parallella fibernät där det redan finns. Därför måste man reglera de saker där det är en infrastruktur som är monopol. Det blir nödvändigt att låsa upp på konkurrensneutrala villkor för andra, säger han.
Samtidigt säger Peter Öhrn, pressansvarig på PTS, till DN att prisregleringar för hyresrätter är omöjliga.
Vi har identifierat att boende i hyresrätt ofta betalar mer än boende i bostadsrätt. Fastighetsägarens agerande är ingenting som vi kan reglera. – Peter Öhrn.
Karlung spekulerar att PTS har sin ställning för att det är för jobbigt att göra något åt det.
– Det är bara fel, det har inte varit omöjligt för villor. Hur kommer det sig att villaägare får halva priset på bredband men inte hyresgäster? Det bästa man kan göra är att bo i en bostadsrätt på Östermalm, det är billigast där. Det dyraste är att bo i en hyresrätt i en förort, säger han.
Prisskillnader på bredband för hyresrätter och bostadsrätter har tidigare diskuterats på SweClockers. Om du vill delta i fler diskussioner kan du besöka tråden här.