Amerikanska justitiedepartementet har åtalat en 52-årig man för bedrägeri och penningtvätt. Mannen anklagas för att ha laddat upp hundratusentals låtar skapade av AI på olika streamingtjänster och sedan använt tusentals botar för att låtsas lyssna på låtarna, skriver Bleeping Computer.

Mannen har i mejl som ingår i bevisbördan avslöjat att han har dragit in över 120 miljoner kronor från streamingtjänsterna Spotify, Apple Music och Youtube Music. I mejlutväxlingar med en promotor och vd:n på ett AI-musikföretag skriver mannen om sin plan:

För att inte väcka misstanke hos makterna behöver vi massvis av innehåll med bara några få strömningar var […] Vi behöver många låtar snabbt för att kunna kringgå antibedrägeri-teknikerna alla använder numera.

Som mest ska mannan ha haft 1 040 botar hos 52 olika molntjänster, som var och en kunde strömma 636 låtar om dagen via VPN för 661 440 strömningar om dagen.

Bedrägerier med artificiellt höjda lyssnarsiffror är inget nytt fenomen. Våren 2023 skrev musiksajten 5Mag.net om ett vanligt tillvägagångssätt bland hackare: 1) Generera låtar på AI-tjänsten Boomy och ladda upp dem till Spotify; 2) Konfigurera ett botnät att låtsas lyssna på musik istället för att låtsas klicka på reklam; 3) Försök hinna få betalt innan de upptäcks och stängs av.