Nu lanseras den norska Swish-motsvarigheten Vipps i Sverige. Precis som med Swish kan du använda Vipps för att skicka pengar till familj, kollegor som bjuder på lunchen, och även för handel på SweClockers Marknad. Däremot går det inte att betala själva annonsen via något annat än Swish. Du kan ladda ner Vipps-appen via App Store och Google Play.

Det som skiljer Vipps från Swish är att du kan använda appen för att skicka pengar till andra Vipps-användare i Norge, samt till användare av Mobilepay i Danmark och Finland. Däremot tar Vipps en avgift på 4 procent av beloppet för internationella överföringar, men fram till slutet av oktober kommer avgiften att ligga på 2 procent. Att ta emot pengar är dock helt gratis.

Vipps och MobilePay ägs av samma företag och använder sig av samma plattform och applikation, vilket har möjliggjort internationella betalningar.

– Nu har vi lanserat vår cross-border-produkt i Sverige och gett svenskar möjligheten att snabbt och enkelt skicka och ta emot pengar i Norden. Men vi hoppas också att svenska användare välkomnar andra funktioner i appen, som att dela räkningar, säger Mads Allingstrup, medierelationschef för Vipps Mobilepay i Danmark.

Enligt Mads Allindstrup pågår dialoger med Swish för att möjliggöra interoperabilitet mellan Swish och Vipps Mobilepay. I ett mejl till SweClockers bekräftar även Swish att de jobbar på ett sätt för Swish-användare att överföra pengar till andra delar av Norden. När detta kan ske är dock oklart.

SweClockers har sökt Vipps Mobilepay för en kommentar.