I Datorkampen ställer vi tre färdigbyggda datorer från Komplett, Inet och Shark Gaming mot varandra i ett antal olika moment. Nu är det dags att dra igång på riktigt, och först ut är uppackningen!
Då datorerna har fraktats till kontoret med diverse speditörer från olika platser i Norden är det ytterst viktigt med ordentligt emballage och packmaterial – både på utsidan och insidan. I den här ronden bedömer vi hur de tre företagen har paketerat sina datorer och tillbehör samt huruvida de vidtagit åtgärder att komplettera med ytterligare skydd för komponenterna på insidan av chassit.
Shark Gaming
Shark Gaming har på pappret den minsta datorn i denna batalj, men har dock valt att frakta den i en minst sagt bastant ytterkartong. Denna hålls ihop med packband och en generös mängd packtejp.
På insidan av ytterkartongen hittar vi en nästan komisk mängd luftkuddar för att hindra innehållet från att skaka runt i frakten, vilket är klart positivt. Under packmaterialet återfinns originalkartongen till chassit, ett FSP CST360, samt en separat låda för de tillbehör som Shark Gaming skickar med.
Inuti chassikartongen skyddas datorn av de sedvanliga formgjutna bitarna frigolit samtidigt som den omsluts av en stor plastpåse. Vid visuell inspektion har chassit klarat frakten utmärkt, men vi reagerar dock på att det inte finns någon varningslapp om att plocka bort packskummet på insidan innan man startar datorn. Det är dock positivt att man använt sig av en ordentlig mängd packskum på insidan av chassit, och även komponenterna verkar ha klarat frakten fint.
Komplett
Medan Shark Gaming levererade sin dator i en kubformad kartong bygger Kompletts desto mer på höjden, vilken inte är helt konstigt då systemet baseras kring ett större chassi. Komplett satsar här på en ytterkartong med lock, där allt hålls ihop vid transport av två packband.
Under locket hittar vi packmaterial som utgörs av ihopvikta kartongbitar, vilket är funktionellt och ett ganska bra miljömässigt alternativ till plast. Längst upp återfinns en dedikerad låda till de tillbehör som Komplett skickar med datorn och under denna originalkartongen till chassit – ett Phanteks Eclipse G360A i storleksklassen miditower.
Uppackning av datorn bjuder inte på några överraskningar, då denna i vanlig ordning skyddas av formgjuten frigolit och omsluts av en plastpåse. På framsidan av chassit syns en tydlig varningslapp som uppmanar användaren att plocka bort packskummet ur datorn innan den startas, ackompanjerat av en QR-kod som leder till en tydlig instruktionsvideo. På insidan av chassit hittar vi en stor påse packskum som skyddar komponenterna vid frakt, och dessa verkar ha klarat transporten utmärkt.
Inet
Inets dator ligger i samma storleksklass som Kompletts och följer samma mönster gällandes emballage som sina konkurrenter. Detta innebär en ganska stor ytterkartong, där denna är tejpad utan användande av eventuella packband.
På insidan av ytterkartongen hittar vi gott om bubbelplast modell större, vilket skyddar kartongen på insidan. Intressant nog hittar vi här ingen separat tillbehörskartong, utan endast originalförpackningen till chassit, vilket här är ett Corsair 3000D Airflow.
På insidan av chassikartongen hittar vi en Wifi-antenn liggandes löst ovanpå chassit samt en stor och tydlig varningslapp att packskummet måste avlägsnas innan datorn används. Chassit i sig skyddas av formgjuten frigolit och en plastpåse, och när datorn har plockats upp hittar vi anledningen till varför det inte medföljer någon dedikerad tillbehörskartong – de ligger löst i botten av chassikartongen.
Med datorn uppackad har denna klarat frakten alldeles utmärkt, och Inet har därtill här satsat på att verkligen göra kunden uppmärksam på att insidan av chassit är bestyckat med packskum som måste avlägsnas innan datorn används. På insidan av chassit hittar vi mycket riktigt en stor påse packskum för att skydda komponenterna vid frakt, och allt ser ut att ha klarat sig fint.
Sammantaget måste vi ändå säga att vi är positivt överraskade kring paketeringen av alla tre datorer i denna batalj. Samtliga levereras i en ytterkartong med ytterligare packmaterial på insidan som skyddar den inre kartongen innehållandes datorn. Där till använder sig alla tre företagen av ordentligt med packskum på insidan av chassit, vilket hindrar komponenter som grafikkortet och processorkylaren från att röra sig nämnvärt under frakt.
Trots väldigt små skillnader mellan kombattanterna behöver vi dock kora en vinnare för den första ronden, och denna gång är det Komplett som tar hem vinsten med väldigt lite marginal. Motiveringen till detta är att bolaget här erbjuder den bästa helhetsupplevelsen, med dels kompetent emballering och en separat kartong för alla tillbehör. Därtill får de plus i kanten för en tydlig varningslapp för packskum som därtill länkar till en tillhörande instruktionsvideo.
Även Inets och Shark Gamings datorer var väldigt välpaketerade, både när det kommer till yttre kartonger samt packskum på insidan av chassit. Inet får plus i kanten för väldigt tydlig information om packskummet men tappar poäng på att alla tillbehör ligger löst och skramlar i chassikartongen. Shark Gaming har en tillbehörskartong, men här saknar vi tydlig information direkt vid uppackning att packskummet behöver avlägnas innan bruk.