Med två ronder avgjorda i SweClockers datorkamp är det Komplett som just nu har på sig ledartröjan. Den norska återförsäljaren tog hem vinsten gällandes packningen av datorn samt de medföljande tillbehören, men ännu finns det chans för de andra kombattanterna att komma tillbaka. Nu har det blivit dags för en minst sagt efterlängtad rond, där vi tar en titt på datorernas komponenter.

Det här är Datorkampen

I artikelserien Datorkampen har redaktionen köpt in tre datorer från återförsäljarna Komplett, Inet och Shark Gaming med en budget på 15 000 kronor inklusive moms per system. Inköpen har gjorts i egenskap av en privatperson med leverans till ett utlämningsställe. SweClockers samt moderbolaget Geeks figurerar inte på varesig faktura- eller leveransadress för att undvika eventuell särbehandling vid byggprocessen.

SweClockers_Versus_Runda (2).png

I rond 3 granskar vi hur de olika återförsäljarna har valt att disponera budgeten mellan de olika komponenterna och beståndsdelarna i sina datorer. Här finns det egentligen inget rätt och fel, utan i slutändan blir det hela ganska subjektivt baserat på vad användaren prioriterar i sin dator. Från redaktionens synvinkel värdesätter vi dock en balans i komponentvalen enligt samma filosofi som när vi bygger ihop de årliga vinterdatorerna.

tre_datorer.JPEG

De tre kombattanterna från Komplett, Inet och Shark Gaming.

Komplett-PC a120 RGB

Inet System G30 i5/4060

Shark Gaming Max Bite Ultimator

Processor

AMD Ryzen 5 5600

Intel Core i5-13400F

Intel Core i5-12400F

Processorkylare

Cooler Master Hyper 212

Corsair H100 RGB

Arctic Freezer 36

Moderkort

Asus TUF Gaming B550-Pro

Asus TUF Gaming B760-Plus Wifi D4

Asus Prime H610M-K D4

Minne

Corsair RGB DDR4-3200 16 GB

Corsair Vengeance DDR4-3200 16 GB

Kingston Fury Beast DDR4-3200 16 GB

Grafikkort

MSI Geforce RTX 4060 Ventus 2X

Asus Geforce RTX 4060 Dual OC Evo

PNY Geforce RTX 4070 Verto

SSD

Kingston NV2 1 TB

Kingston NV2 1 TB

Kingston NV2 1 TB

Chassi

Phanteks Eclipse G360A

Corsair 3000D Airflow

FSP CST360

Nätaggregat

Cooler Master MWE Gold 650 W

Corsair CV650 650 W Dual EPS

FSP Hyper 80+Pro 650 W

Operativsystem

Windows 11 Home

Windows 11 Home

Windows 11 Home

Pris med frakt

14 999 kronor

14 499 kronor

14 798 kronor

När vi tittar på de tre datorernas komponenter så kan vi skåda ett par gemensamma nämnare. Dels är alla systemen bestyckade med 16 GB DDR4-3200 gällandes primärminne, vilket verkar vara ganska standard i prisklassen runt 15 000 kronor. Vidare har samtliga datorer identiska SSD-enheter, där Kingston NV2 1 TB står för all lagring. Detta är en populär M.2 NVME-baserad instegsenhet, vars prestanda kanske inte får en att trilla av stolen, men i det stora hela ett vettigt val i prisklassen.

Tittar man på hur tillverkarna har balanserat systemen komponentmässigt kan man säga att Komplett och Inet har liknande filosofi här, där systemen är uppbyggda kring ett Geforce RTX 4060 – även om man har prioriterat lite olika gällandes vissa beståndsdelar. Shark Gaming har gått en helt egen väg, där man istället väljer att "min-maxa" systemet för att rymma ett Geforce RTX 4070 inom budgeten, med kompromissen då att många av de övriga komponenterna har skalats tillbaka rejält.

Komplett-PC a120 RGB

Kompletts dator är den som känns mest balanserad gällandes komponentvalen, då man egentligen inte har tummat nämnvärt på någon del. Vi ser här den sexkärniga budgetfavoriten Ryzen 5 5600, vilken paras ihop med luftkylaren Cooler Master Hyper 212. Det hela tar plats på ett Asus TUF Gaming B550-Pro, vilket kompletteras med ett Intel AX200-kort för trådlöst nätverk. Precis som Inet kör Komplett på ett Geforce RTX 4060-kort, vilket är en bra matchning för 1080p-spelande.

komplett.JPEG

Komplett har ett väldigt balanserat bygge.

Valet av chassi känns trevligt, där Phanteks G360A upplevs som påkostat trots sin ganska låga prislapp och erbjuder tre 120 mm ARGB-fläktar i fronten. Komplett har till skillnad från de andra återförsäljarna valt att ge nätaggregatet lite mer kärlek, då Cooler Master MWE Gold V2 650 W erbjuder såväl 80 Plus Gold-certifiering som ett helmodulärt utförande gällandes kablarna.

Precis som de andra datorerna levereras Komplett-datorn med Windows 11 Home förinstallerat. Det finns dock möjlighet att välja bort detta vid köptillfället, och då kan man räkna av 899 kronor från datorns totala kostnad. Det finns också möjlighet att välja Windows 11 Pro förinstallerat, vilket kostar 352 kronor extra.

Inet System G30 i5/4060

Inets dator är också ganska välbalanserad, men skiljer sig på en del punkter från Kompletts. Här kör man på Intels tiokärniga processor Core i5-13400F, vilket är en bra val i prisklassen. Denna paras ihop med moderkortet Asus TUF Gaming B760-Plus Wifi, även det ett kompetent val för ett system i den här kalibern. Kylmässigt växlar man dock upp till Corsair H100 RGB AIO-kylare med 240 mm-radiator, vilket är overkill för denna processor men kanske trevligt om man uppgraderar i framtiden.

inet.JPEG

Inet fläskar på med en 240 mm AIO-kylare

Grafikkortet är även här ett Geforce RTX 4060, vilket passar bra ihop med processorn för 1080p-gaming. Corsair 3000D Airflow utgör chassivalet, vilket känns bra om än inte fullt lika påkostat som Phanteks-ditot hos Komplett-bygget. Nätaggregatet, ett Corsair CV650 Dual EPS, lyfter inte många ögonbryn. En typisk budgetenhet med fasta kablar och 80 Plus Bronze-certifiering.

Windows 11 Home kommer förinstallerat på datorn i grundutförande, men även hos Inet finns det möjlighet att välja bort detta vid köptillfället. Licensen är ganska dyr hos Inet, vilket innebär att den tar upp 1 490 kronor av datorns totala kostnad, vilket man då kan räkna av om man redan har ett operativsystem sedan tidigare. En uppgradering till Windows 11 Pro kostar 500 kronor extra.

Shark Gaming Max Bite Ultimator

Shark Gaming-datorn har egentligen ett enskilt paradnummer – grafikkortet. Ett Geforce RTX 4070 i en dator för 15 000 kronor är tämligen ovanligt, och detta är ett kort som lämpar sig bra för spelande vid 1440p. Processorvalet med en Core i5-12400F känns bra och samma gäller luftkylaren Arctic Freezer 36. Sedan börjar vi dock se vad man tummat på för att rymma Geforce RTX 4070-kortet i budgeten, nämligen travestin till moderkort man valt att montera i datorn.

sharkgaming.JPEG

Shark Gaming snålar in på allt utom grafikkortet.

Asus Prime H610M-K D4 rör sig i segmentet superbudget, och är kanske en av de mer avskalade modellerna vi någonsin sett. Här har vi funktioner som en nästan obefintlig VRM-del utan kylflänsar, "moderna" anslutningsgränssnitt som USB 3.0 och en enskild M.2-plats som är begränsad till PCI Express 3.0. Det är i princip det mest simpla man kan stoppa i en dator för att driva runt en Core i5-12400F, och vi skulle inte rekommendera att använda något mer strömtörstigt än så.

Man har här valt att nyttja faktumet att den sorgliga historia som kallas moderkortet har formfaktorn Micro ATX med det lite mindre chassit FSP CST360. Det är inte det sämsta chassit vi sett, men det känns inte särskilt påkostat och har en ganska udda layout på insidan. Nätaggregatet kommer även det från FSP, ett Hyper 80+Pro 650 W. En typisk budgethistoria med fasta kablar och 80 Plus Bronze 230V-certifiering.

Operativsystemet här är återigen Windows 11 Home, vilket enligt Shark Gamings konfigurator är värt 1 219 kronor. Till skillnad från de andra återförsäljarna finns det ingen möjlighet att välja bort detta vid köptillfället. Man kan dock välja att uppgradera till Windows 11 Pro för den inte helt obetydliga summan 1 580 kronor.

SweClockers_Versus_Vinnare_datorkampen (1).png

Medan vi kan respektera att man "min-maxar" en konfiguration som Shark Gamings Max Bite Ultimator, så blir det inte ett särskilt balanserat system – även om det med all rimlighet kommer att vinna prestandaronden i spel som kommer senare. Istället står det mellan Komplett och Inet som har valt att distribuera ut budgeten mer jämnt mellan datorernas komponenter.

Det är definitivt jämnt i den här ronden, men i slutändan är det Komplett som tar hem sin tredje vinst. Motiveringen är att man valt att lägga en ganska jämn peng över hela brädet, där vi föredrar att man får ett bättre chassi och nätaggregat istället för en AIO-kylare och en nätdel i budgetklassen.