Permalänk
Medlem

Tyst PC likt Mac-kvalitet

Jag har senaste tiden suttit med en Macbook med en SSD-disk. Den är riktigt trevlig förutom att den börjar bli lite väl långsam. Mycket trevlig maskin då den är nästan helt och hållet ljudlös för skrivande och slösurf. Jag kör med Flashblock så inte fläkten drar igång.

Jag är i planerna att inom snar framtid införskaffa en ny bärbar, eller släpbar, men då min erfarenhet av bärbara PC-maskiner gör att jag har svårt att ens börja söka. Den Macbook jag har nu har mycket bra fläktstyrning. Om processorn är lite varm så drar fläkten igång lite. Om processor blir väldigt varm drar fläkten verkligen igång. Den erfarenhet av PC-bärbara är att startas ett program så drar fläkten igång full fart i några sekunder för att sedan gå ner i varvtal. Helt idiotiskt system. Om den är kall så skall inte fläkten dra igång oavsett vad. Datorn skall vara tyst. Det är för mig nog det högsta på listan. Jag är riktigt förvånad att nya bärbara PC-datorer fortfarande ligger flera år efter Apple på denna punkt. Bra fläktstyrning är inte vara svårt att fixa.

Jag vill ha ett burk med ungefär detta tänk:
* 15"-skärm med upplösning 1440x900 eller 17" med 1680x1050 (1920x1200) Större är också acceptabelt.
* Bra fläktstyrning som minimerar ljudnivån
* USB 3
* eSATA
* (Thunderbolt)
* (Displayport)
* Fungera bra med en lättanvänd GNU/Linux-dist. (Med Ivy Bridge-platformen så kan kanske detta ta ett litet tag.)
* Processor med lite kräm men extrem prestanda ej nödvändig. Dual Core räcker nog fint. Hellre lägre watt-tal för kallare och tystare dator. Quad core hade jag inte sagt nej till om maskinen fortsatte att vara lika tyst eller tystare.
* Fläkten skall absolut inte gå igång när det kollas på flashmedia på exempel Youtube. Inte 480p och helst inte ens i 720p. (Jag tycker att dagens maskiner borde klara detta. Det kanske dom inte gör?)
* Grafikkort spelar ingen roll. Intels egna integrerade i processorn går bra.
* Optisk enhet. DVD-brännare duger.
* Prisklass: 10 000-15 000 kr men lägre hade inte varit fel.
* Inte så noga med batteritiden.

Ivy Bridge kommer till våren och skall innehålla stöd för USB3 i chipset och vara kallare för 22nm och "Tri-gate transistors". Det känns som något jag borde sikta på. Displayport och Thunderbolt är inga krav men är stora plus i kanten, speciellt Displayport.

Finns det någon serie av bärbara datorer från någon tillverkare som ni vet är inom den kategorin jag eftersöker? En serie som troligen kommer uppgraderas med Ivy Bridge.

Det finns nu i7 quad core 15" för 5000 kr men dom har för låg upplösning på skärmen, lägre än min 13", och fläktstyrningen har vet jag inte hur den är. eSATA hade inte den jag kollade på.

Jag har inte tänkt införskaffa maskinen detta åt utan tänkt vänta på Ivy Bridge som är nämnt ovan. Som det kanske märks så prioriterar jag en tyst maskin över det mesta.

Permalänk
Medlem

Efter att jag har filtrerat på Prisjakt så har jag kommit fram till att det är i denna kategorin jag hamnade i:
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s78068105&cols=1584,17,...

Jag filtrerade bland specifikationerna så blev det knappt någon Dual Core kvar så jag plockade bort dom helt. Även samma sak med upplösningen. 1920x1080 blev den enda kvarvarande upplösningen, även om jag föredragit 1920x1200.

GGS Data hade en maskin jag ramlade för när det gäller specifikationerna:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=933841
Eller lite billigare modell: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=983789

Jag faller nog mest för dessa maskiner för att det inte följer med Windows. Tyvärr ingen Displayport, mekanisk disk som säkert lätt kan bytas ut och onödigt spelgrafikkort för min del.

Hur är det med ljudnivån av kylningen i denna klassen bärbara datorer? Är den lika bra eller bättre än Apple eller lider dom av samma problem som jag påpekade i tidigare inlägget?