Minneskort är något helt annat än minnen/minnesstickor/DIMM. Kan vara bra att känna till för att undvika förvirring i andra sammanhang.
CL står för CAS Latency och anger hur många klockcykler det tar för minnet att börja leverera den data som efterfrågas av minneskontrollern. Notera att eftersom CL anges i klockcykler så måste man dela med frekvensen för att få latensen i sekunder. Då moderna minnen är av typen Double Data Rate (DDR; data överförs både på stigande och fallande klockpuls) är den verkliga frekvensen hos minnet hälften av "DDR-frekvensen", vilken är den du i regel ser i marknadsföring och specifikationer.
För ett DDR3-minne som körs i "1600 MHz" (minnen har ingen egen klockfrekvens, utan den bestäms av moderkortet/användaren) gäller således att den faktiska klockfrekvensen som minnet körs i är 1600 / 2 = 800 MHz. Om CL är satt till 9 klockcykler fås alltså en latens på 9 / (800 · 10^6) s = 11,25 ns.
Har man då ett annat minne som körs i "2000 MHz" med en CL på 10 cykler blir dess latens 10 / (1000 · 10^6) s = 10,00 ns – alltså mindre än minnet med CL9 i det förra exemplet, pga den högre klockfrekvensen.