Skrivet av andreasmetmask:
@elklazor: Jo de är ju de.
Ja får kolla å läsa på lite då stör mig ju på one drive då de är ett på tok för tung draget verktyg motför vad man får ut av det.
En undran är kan man konfa en FTP så de skulle vara en lösning?
Vad är det som gör det tungdraget - om filerna är enorma i storlek och överföringslänkarna är utmaxade mot one drive redan så lär det inte bli någon större skillnad med annan lösning då det kommer vara nätverkskopplingen som är flaskhalsen
vanlig FTP är utdaterat av säkerhetsorsaker då allt går i klarspråk - passord och filer, ja allt. (och med TFTP så ger man tillgång till hela servern utan några hinder för någon alls då det inte har någon användarrättighetshantering alls utan agerar som 'root' på precis allt - undvik denna lösning som pesten)
Nästa steg är FTPS - dvs. FTP som går över SSL/TLS-länk (samma typ av länkprotokoll som används i https://) och norton commanderliknande program som totalcommander kan logga in sig på sådan direkt och ena vyn blir då den som är på servern och den andra på önskad plats i sin egna filträd.
Vidare alternativ är att titta på SFTP, arbeta via ssh (scp) eller liknande lösningar som owncloud/nextcloud om du skall hosta själv.
kör man totalcommander så finns det plugin för support mot SFTP/SCP och får bättre översikt över filerna än att skicka rena kommandorader.
bitwise fungerar säker där också
windows 10 i sig kan aktivera OpenSSH, men är i kommandoskal
putty har version med scp och en översändning kan likna vid "pscp c:\documents\info.txt userid@server.example.com:/tmp/foo/info.txt"
det finns säkert andra klienter som är mer 'explorerlika'
I linux så fins det något som kallas 'sshfs' vilket mountar en servers filsystem via SSH under en direktory på datorn och ser ut som en fortsättning av sin egna filträd - finns liknande arrangemang som kallas SSHFS-win men har ingen aning hur moget det är och om det är tillfyllest för behovet
---
oavsett vad du gör - se till att ha en fungerande, helst daglig backuprutin av versionerande typ (för versioner ett antal dagar bakåt i tiden) bakom de 'synliga' direktorys för användarna i servern, som inte på något sätt kan kommas åt över nätverket via användarna där. Skit händer, både i avseende användarmisstag men också angrepp utifrån - se till att skadorna är minimala när det händer - för det är ett 'när' det händer - inte ett 'om' det händer.
tänk sceniariot att någon av klientdatorerna har fått en ransomware och börja kryptera alla filer den kommer över - vilket förmodligen är största risken idag.
Använd filsystem där det går att göra snapshot på då det kan göras rätt ofta utan att det kostar så mycket extra plats - ha regelbundna - helst offline backupper även utanför den fysiska servern ifall själva servern skulle bli hackad