Jag har tidigare i år på uppdrag gjort "lite" research gällande Canon och Sonys utbud av systemkameror med avseende på signal-till-brus-förhållande och kan därför bidra med information som förhoppningsvis hjälper dig i ditt beslut.
TL;DR; Inte EOS RP.
Sony ligger generellt sett före Canon vad gäller sensordesign och har därmed övertaget beträffande kvalitet i benämningen signal-till-brus-förhållande. Detta dels då Sony har utvecklat en CMOS-variant benämnd BSI-CMOS där fotoreceptorerna får bättre möjlighet att registrera det infallande ljuset. Bättre ljusinsamling möjliggör kortare slutartider alternativt lägre ISO-inställning för samma exponeringsresultat givet i övrigt samma ljusförhållanden.
Sony har även förbättrat signalhanteringen i sina sensorer med tekniken dual base ISO med vilken signalen från varje fotoreceptor kan avläsas genom två separata kretsvägar med olika referensnivåer. Genom att använda den optimala kretsvägen givet ISO-inställningen kan avläsningsbruset minimeras på ett sätt som inte är möjligt med en sensor som använder samma kretsväg för alla ISO-inställningar.
Sony är dock fullkomligt hopplösa vad gäller gränssnittsdesign och användbarhet vilket är minst lika viktigt som teknisk excellens beträffande sensordesign. Behöver man dessutom ta hänsyn till en befintlig uppsättning objektiv från Canon blir deras kameror utmärkta alternativ.
Canon har ett antal spegellösa fullformatskameror med överkomlig prissättning (som i, inte EOS R5) och med något olika funktionsuppsättning.
EOS RP och EOS R går i skrivande stund loss på 8 990 kr respektive 14 990 kr. Båda kamerorna saknar bildstabilisering i kamerahuset och förlitar sig därför istället på objektivet för stabilisering. Avsaknaden av stabilisering i kamerahuset kan bli dyrt i längden då stabiliserade objektiv generellt sett är dyrare på grund av behovet av fler komponenter.
EOS RP har enligt dxomark.com markant lägre dynamiskt omfång för låga ISO-inställningar vilket påverkar redigeringsmöjligheterna för RAW-fotografering. EOS RP är således inte optimal för professionella tillämpningar där maximala möjligheter till efterhandsjustering är önskvärt.
EOS R6 och EOS R6m2 går i skrivande stund loss på 24 980 kr respektive 30 990 kr. Båda kamerorna har bildstabilisering i kamerahuset vilket i längden kan väga upp för det högre priset.
Beträffande upplösning så sticker EOS R6 ut med sin något lägre upplösning om 20 MP jämfört med 24 MP för EOS R6m2, 26 MP för EOS RP och 30 MP för EOS R. En lägre upplösning behöver dock inte nödvändigtvis vara något dåligt utan kan istället bidra till ett lägre signal-till-brus-förhållande för varje resulterande pixel givet samma sensorstorlek och teknik. En jämförelse hos dpreview.com visar den faktiska skillnaden mellan de olika sensorerna under dåliga ljusförhållanden. Även om sensorerna i sig inte är identiska förefaller EOS R6 leverera bäst resultat av de fyra.
Om du vill minska exponeringstiden och i övrigt använda dig av samma objektiv och inställningar så när som på ISO-inställning utan att öka mängden brus i den resulterande bilden behöver du uppgradera till en kamera med bättre brushantering. Canons nyare kameror är mycket kompetenta och kommer inte att göra dig besviken.
Min rekommendation är en EOS R6 eller en EOS R6m2 om budgeten tillåter på grund av möjligheterna gällande objektiv. EOS R kan vara ett billigare men då mindre framtidssäkert alternativ givet de objektiv du nämner. EOS RP bör undvikas på grund av sämre redigeringsmöjligheter så vida inte budgeten är väldigt ansträngd.