Kvaliten eller snarare brusnivån och inteferensmönster i skuggorna från olika dataaktiviteter och från PSU i datorn som processar videon är avhängigt med hur mycket avkopplingskondingar det är på video-capture kortet och en 300:- kort med bara en chip i sig och knappt några kringkretsar eller kapacitanser brukar sällan ge bättre bild än en 1000:- dito med mycket mer avkopplingskondensatorer och hjälpkretsar som stabiliserar och filtrerar internspänningarna bättre...
Till detta bör datat helst levereras i RAW-format utan kompression (vilket sällan är tillgängligt om det slangas via USB) eller i icke förstörande kompression (som huffman-kompression) om man skall ha bättre möjlighet att filtrera och brusreducera video-filerna i efterbehandling då när det gått igenom informationsförstörande kompression så är det lätt att man förstärker kompressions-artefakter och andra mönster från själva kompressionen när man försöker med bildförbättrande behandling av videon i efterhand. Brus som gått igenom förstörande kompression kan inte behandlas på samma sätt med önskad förbättring som brus från en RAW-inspelning eller tagen med icke förstörande kompression.
Om man inte kan köra i RAW så använd den minst komprimerande alternativet, helst av icke förstörande typ som det är möjligt med paketet och man får köpa att filerna som lagras blir jättestora under capturing.
Till detta bör man pilla i capture-enheten så att svart och vitnivå ställs rimligt och inte bottnar i ändläge eller ger för hög kvantiserings-brus (svartnivå som sätts för nära '0' i videodata, 20 är bättre om man kör på 8-bits ADC videocapture-chip, andra värden vid 10 och 12 bits ADC) och bandade mörka kulörer då upplösningen är låg vid nära svartnivåer. På capturings-chipet fins också ofta lite filter man kan prova och den vägen försöka optimera för bästa resultat - så var det i alla fall förr på booktrees videocapure-chip - vet inte vad man har för alternativ idag längre.
Om möjligt skall man köra via svideo anslutning från S-VHS-spelaren och inte via composite så att man inte får färgbärvågs inteferens som ger rullande färger på kontrastrika kanter i videomaterialet då kam-filtret i en video-capture kort är ofta usel gentemot kam-filtret som finns i en riktig bättre kvalitets S-VHS-bandspelare (banddelen behöver inte fungera i det fallet), i många fall ger det bättre kvalitet att skicka en composite-signal genom en S-VHS-bandspelare om det är från annan källa (tex. klassisk speldator mot TV, eller annan VHS-bandspelare som inte är S-VHS) och ta ut den med svideo än att koppla in composite direkt till videocapture-kortet.
Kort sagt det är väldigt laborerande med inställningar när det spelas in och i efterbehandling senare med olika filter och de-interlace-tekniker (för att generera progressiv video passande för dagens skärmar) samt laborerande med olika gamma-värden beroende på hur det skall spelas upp senare - en dataskärm och en LCD-TV-skärm eller en riktig CRT-skärm är inte samma sak och ser det bra ut på den ena så ser det inte bra ut alls på de andra, och det är verkligen inte en 'trycka på knappen' inspelning om man optimerar för bästa möjliga kvaliteten av sin VHS-video-material.