Om jag minns så rekommenderas det att inte hälla i något alls utöver vatten i vattenbehållaren - men några få droppar Ajax eller annat man köper typ 1 liter för några tior (istället för 180:-) ser jag som närmast riskfritt och drar ned ytspänningen och gör att det flyter ut bättre, och flaskan kommer att räcka i en halv evighet. Om vattenbehållaren mot förmodan skulle börja krackelera av tensiden så fins det reserv att köpa.
parfymer som Te-träds olja och liknande i en tensid-blandning ser jag som ett större problem för plaster om det är för mycket av det. Organiska oljor från växtriket kan vara riktigt aggressiva på plaster - tex. blandning med citronolja använder man för att lösa upp flussmedel på kretskort vid reparation, aceton (som tex. kan finnas i spolarvätska) är helt fruktansvärd mot PC och styrenplaster etc. Dessutom kan många olika oljor från växtriket vara skadliga för husdjur så som hund och katt om de är i förstora mängder. De har inte lika bra lever som allätare som människor när det gäller att bryta ned olika växtgifter av olika slag.
Doseringen på 1:300 kan man lätt överföra till tex. Ajax också - dvs. 1 kryddmått per 3 dl då mängden tensider är ungefär lika på de flesta typer av lättflytande rengöringstensider för hushåll (dvs . < 5% nonjoniska tensider, Ajax har samma nivå av tensider som refererade produkten), somliga rengöringsmedel kan ha 5-15% tensider och då får man ta motsvarande hälften till 1/3-del mindre i dessa fall, och skulle man ändå slabba i 1-2 ggr för mycket har troligen ingen betydelse. Det man möjligen kan göra efter städningen om man har hällt i mer med tensider än rekommenderat är at tömma ut den kvarvarande lösningen och skölja efter med rent vatten för att minska påfrestningen på plasten då det är tiden i dagar och veckor med lösningen som räknas, inte timmar om tensiden eller något annat i rengöringsmedlet mot förmodan skulle ge sig på plasten.
gul/grönsåpa skulle jag nog inte använda, även om det är snäll mot plast och golvytor och är relativt husdjur och småbarnssäker som rengöringsmedel om de skulle slicka i sig lite av det, så kommer den i vatten bilda mer eller mindre mycket med kalktvål (av vattnets kalcium och magnesium) beroende på hur hårt vatten det är och när den sätter sig på tankens innerytor kommer det vara svårt att få bort igen.
Dessutom förbrukas såpa när det bildar kalktvål och mindre blir kvar för själva rengöringen - det är en av anledningarna varför det är så mycket zeoliter och tidigare fosfater i tex tvättmedel - för att tvål/såpadelen i tvättmedlet skall kunna göra sitt jobb... nu används natriumcitrater för samma roll i flytande tvättmedel/tvättsåpa som zeoliter för pulvertvättmedlen.
Om man mot förmodan ändå vill använda såpa - ha i en smula natriumcitrat - typ en halv kryddmått pulver i 5 dl vatten först. bör finnas i kryddhyllorna - annars kan man göra det själv med citronsyra löst i lite vatten och sedan pudrar i natriumbikarbonat tills det slutar att fräsa och därmed nästan neutraliserad pH mässigt, gör inget om det blir en aning för mycket med bikarbonat då såpa är alkalisk sedan innan - citronsyra och dess salter har nämligen förmåga att komplexbilda hårt på 2-värda metalljoner som kalcium och magnesium som gör vattnet hårt och med citronsyra i neutraliserad form så blir det inte så surt i lösningen att det frigör fria fettsyror (av olika träoljor som såpan kokades av) från såpan då det är heller inte kul att få detta att fastna på allt - har provat - förvisso som försök till dusch-avkalknings och rengörings-lösning och det skar sig något fruktansvärt i sprejflaskan och blev bara gröt som sedan separerades sig till en oljelager ovanpå vattenytan... ...somliga husmorstips verkar man inte ha provat själv innan man skriver det på sina bloggar då det är jätteskillnad att blanda såpa (anjoniska tensider) med citronsyra och blanda diskmedel (stor del nonjoniska tensider) med citronsyra... (har inte kollat med ättika, den kanske inte är lika sur så att det skär sig med såpa som det gjorde med vin och citronsyra) - hushållsskemi kan vara lite överraskande även om man en sekund senare inser vad som hände